Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś?
Przepis na schabowe z chrupiącą panierką
Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka rozmiar L
- Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli
- Olej do smażenia
- Opcjonalnie: ser żółty i ananas
Przygotowanie
- Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni.
- Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami.
- Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem.
- Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek.
- Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem.
- Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to zmniejszcie.
- Kotlety lekko ostudźcie i ułóżcie na blaszce. Jeżeli macie ochotę, to na każdym kotlecie połóżcie jeden plaster sera żółtego i kawałek ananasa.
- Wstawcie kotlety do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez maksymalnie 10 minut. I gotowe!
Tak przygotowane kotlety schabowe będą wyjątkowo chrupiące. Smacznego!