sałatka warzywna mdła
Wikipedia Commons
Newsy

Sałatka jarzynowa zrobiła się „papkowata”? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie

Bez sałatki jarzynowej, nazywanej także niekiedy sałatką warzywną, nie obędzie się żadne duże rodzinne spotkanie. Jak sprawić, by nie była „papkowata”?

Co każdy polski dom, co każda polska rodzina, to inna receptura sałatki jarzynowej. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni groszek. Mało kto wie za to, że tak na dobrą sprawę sałatka warzywna przywędrowała do naszego kraju z kuchni rosyjskiej, a właściwie z kuchni sowieckiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sałatkę jarzynową przygotowuje się w Rosji?

Co ciekawe, sałata warzywna, w wielu krajach na całym świecie nazywana jest nie inaczej jak tylko: „sałatka rosyjska”. To właśnie w byłym Związku Sowieckim, dawna wyrafinowana XIX-wieczna sałatka Olivier, wyewoluowała do postaci dzisiejszej sałatki jarzynowej, znanej także u nas.

Pozbyto się z listy składników dzikiego ptactwa, kaparów, oliwek i galarety. Zamiast tego postawiono na tańsze i bardziej dostępne warzywa. Jedną znaczącą różnicą, która dzieli polską i rosyjską wersję tego dania, jest dodatek w postaci mięsa – np. kurczaka lub skrojonej w kostkę mortadeli, których nie uświadczy się raczej w polskich wersjach tego dania.

Mortadela, nazywana do dzisiaj w Rosji i krajach postsowieckich kiełbasą doktorską, jest symbolem minionych lat i do dzisiaj cieszy się sporą popularnością wśród owładniętych nostalgią Rosjan, Ukraińców i Białorusinów.

Zobacz także

Dodajcie do sałatki jarzynowej ten składnik. Jest nietypowy, ale nada jej wspaniałego smaku

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Jak sprawić, by sałatka jarzynowa nie była „papkowata”?

Dlaczego wspominamy o dodatku mortadeli do sałatki? Wydaje się, że różnego rodzaju kombinacje ze składnikami sałatki warzywnej doskonale wpisują się w jej zróżnicowany charakter. Tak samo w większości przepisów, do sałatki jarzynowej dodaje się ugotowane ziemniaki. Mają one bardzo duży wpływ na ostateczny smak dania.

Niektórzy lubią dodawać je do sałatki w znacznych ilościach, inni wolą ograniczyć się do maksymalnie 1-2 kartofli. Nie od rzeczy będzie także całkowita rezygnacja z dodatku ziemniaków. To właśnie one wpływają na nieco papkowatą strukturę „jarzynówki”.

Zamiast nich, możecie dodać do swojego naczynia z sałatką więcej takich składników jak:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Ogórek kiszony
  • Seler
  • Jajko
  • Por
  • Jabłko
  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza konserwowa
  • Ogórek kiszony
  • I inne…

Nie bójcie się eksperymentów – to przecież właśnie ciągła ewolucja i zmiany składników pozwalają cieszyć się dzisiejszym smakiem sałatki jarzynowej! Dostosujcie go więc do swoich upodobań i pozwólcie cieszyć się smakiem sałatki swoim bliskim.

sałatka warzywna
Wikipedia Commons
Newsy
Czy powinno się dodawać gotowane ziemniaki do sałatki jarzynowej? Odpowiedź jest prosta
Sałatka jarzynowa to stały fragment wszelkich rodzinnych spotkań, świąt i uroczystości. Jaki jest podstawowy przepis na to danie?

Wbrew pozorom, odpowiedź na to pytanie nie będzie łatwa. Skład sałatki różnić się może nawet w wykonaniu dwóch sąsiednich gospodyń domowych. Jedna dodaje groszek, druga nie. Niektórzy wolą w sałatce dodatek w postaci konserwowej kukurydzy, inni strzegą się jej jak ognia. Sałatka jarzynowa z ziemniakami czy bez? A czy do sałatki powinno dodawać się gotowane ziemniaki? Już XIX-wieczny przepis wskazywał na taką konieczność. Osoby, które skarżą się na kaloryczność kartofli, mogą w razie potrzeby nieco ograniczyć ich ilość w swojej sałatce. Rosyjskie korzenie sałatki jarzynowej Jak widać, trudno o jeden, najbardziej typowy, popularny sposób przygotowywania sałatki jarzynowej. Żeby obraz różnorodności składników sałatki jarzynowej był pełniejszy, powinniśmy zasięgnąć nieco do jej historii. Dzieje sałatki warzywnej, jak niektórzy ją także nazywają, są całkiem długie i dość burzliwe. Korzenie sałatki sięgają carskiej Rosji. To właśnie w Imperium Rosyjskim powstały pierwsze receptury przygotowania tak zwanej sałatki Olivier. Obecnie Rosjanie do swojego dania dodają tzw. kiełbasę doktorską, czyli krótko mówiąc – mortadelę. Francuskie wzorce Jak to często bywało w ówczesnych czasach, punktem odniesienia w dziedzinie kulinariów była Francja. I to właśnie z francuskiego języka, rosyjscy kucharze zaczerpywali pełną garścią nazwy swoich nowych potraw. W ten sposób ukuto właśnie nazwę sałatki warzywnej, do dzisiaj znanej na obszarze kultury rosyjskojęzycznej jako Olivier. Innym dobrym przykładem tego typu praktyk, jest słynny kotlet de vollaile, co oznacza ni mniej, ni więcej co: „kotlet z drobiu”. Przepis na sałatkę jarzynową z 1897 roku Wróćmy jednak do sałatki jarzynowej. Pierwsze przepisy na sałatkę...

jak gotować warzywa na sałatkę jarzynow
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Wypróbujcie te metody, a zrobicie najlepszą sałatkę w życiu
Sałatka jarzynowa to stała pozycja w menu na uroczystości rodzinne. Jak sprawić, by nabrała jeszcze lepszego smaku? Sekret tkwi w gotowaniu warzyw.

Mniej doświadczonym gospodyniom domowym przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej zdarzają się błędy. Wiele z nich ma kłopot z odpowiednim zbalansowaniem smaku. Często problemem może być dodana zbyt duża ilość ziemniaków. Więcej pisaliśmy o tym w tym miejscu:  Sałatka jarzynowa zrobiła się "papkowata"? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie Jak gotować ziemniaki do sałatki jarzynowej? Ziemniaki to dla wielu osób zbyt ważny składnik, by się ich jednak w zupełności pozbywać. Lepiej zadbać o odpowiednie ugotowanie wszystkich warzyw. Zacznijmy od wspomnianych kartofli. Zachowają zdecydowanie więcej smaku w sałatce jarzynowej, jeżeli ugotujecie je w mniejszej ilości wody. Nie musimy wspominać oczywiście, o innej elementarnej zasadzie związanej z gotowaniem ziemniaków na „jarzynówkę” – powinno się to robić oczywiście w mundurkach. Nie inaczej należy postępować z innymi warzywami. Także seler, marchewka i pietruszka, które potem trafią do sałatki, powinny ugotować się w skórce. Jak gotować warzywa do sałatki jarzynowej? I tak samo jak w przypadku ziemniaków, te warzywa nie powinno gotować się w wielkim garze, do pełna zalanym wodą. Wystarczy niewielki garnek. Zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i masę smaku i składników odżywczych, które warzywa oddają podczas gotowania. Smak sałatki jarzynowej jeszcze mocniej podkręci użycie warzyw ugotowanych w rasowym bulionie. Dlatego następnym razem nie wyrzucajcie ich, ale wykorzystajcie w sałatce jarzynowej. Mają one mocniejszy smak. Wszystko to jest oczywiście zasługą mięsa, na którym gotowaliście wcześniej swój rosół. Przetestujcie tę metodę we własnej kuchni. Jakie dodatki poprawią smak sałatki jarzynowej? Kiedy warzywa już macie ugotowane, pora...

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz
Sałatka jarzynowa z tak nietypowym składnikiem? To mogli wymyślić tylko Francuzi, czyli mistrzowie kulinarnych kombinacji i ekstrawagancji. Nad Sekwaną na to danie mówi się „sałatka po polsku”.

Historia sałatki jarzynowej jest do prawdy zakręcona. Jej faktyczny początek miał miejsce w carskiej Rosji. Jeszcze przed niemal dwoma wiekami przyrządzano ją jednak zupełnie inaczej. W składzie tak zwanej sałatki Olivier aż roiło się od wytwornych składników, takich jak np. kapary. Przez lata skład sałatki jarzynowej mocno się zmienił. Można powiedzieć, że stał się dużo bliższy potrzebom prostych ludzi – ziemniaki, marchewki, ogórki okraszone majonezem. Do tego w Rosji do dziś dodają mięso, o którym w Polsce nie ma mowy w przypadku sałatki warzywnej. Jak przygotowują sałatkę jarzynową Francuzi? Tak czy siak, nie ma wątpliwości, że sałatka jarzynowa przywędrowała do Polski właśnie ze wschodu. Tam nosiła ona dumną, z francuska brzmiącą nazwę Olivier, by nadać potrawie nieco więcej powagi i światowego sznytu. Mało kto jednak wie, że sałatka warzywna nad Sekwanę trafiła właśnie z Polski! Nie łudźmy się, jarzynówka nie jest ulubionym daniem Francuzów. Jeżeli jednak przyrządzają „salade à la polonaise”, czyli „sałatkę po polsku”, dodają do niej jeden nietypowy dla nas składnik. Chodzi o świeżą natkę pietruszki pokrojoną i wymieszaną z resztą składników. Spróbowalibyście? Przepis na sałatkę jarzynową „po polsku” Składniki: 40 dag ziemniaków 20 dag marchewki 1 jabłko 60 g zielonego groszku 2-3 ogórki kiszone 2 jajka Duża garść natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obierzcie i ugotujcie. Jajka ugotujcie na twardo. Jabłka i ogórki pokrójcie drobno i wymieszajcie z pokrojonymi ziemniakami, marchewkami i jajkami, a także zielonym groszkiem. Wymieszajcie bardzo dokładnie...

sałatka jarzynowa szybko się psuje
Adobe Stock
Newsy
Sałatka jarzynowa szybko się psuje? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie
Zostało wam po rodzinnej uroczystości trochę sałatki jarzynowej? Lepiej szybko ją zjeść, bo po chwili może się zepsuć.

O tym, czym grozi zjedzenie nieświeżego jedzenia, trzeba ciągle przypominać. Zwłaszcza osobom, które są gotowe, by zaryzykować własnym zdrowiem w imię oszczędności. Owszem, wyrzucanie jedzenia to nic przyjemnego i należy działać tak, by tego unikać. Ale nie za wszelką cenę. Czym grozi zjedzenie nieświeżej sałatki? Dlaczego? Zjedzenie nieświeżego jedzenia może grozić poważnymi konsekwencjami. Chodzi oczywiście o zatrucie pokarmowe. W psującym się jedzeniu znaleźć mogą się toksyny bakteryjne, które z kolei pochodzą z drobnoustrojów rozwijających się w „leżakującym” jedzeniu. Bóle głowy i brzucha, wymioty, biegunki – nikomu nie trzeba opisywać, jak mogą wyglądać w praktyce rezultaty zatrucia pokarmowego. Dlatego też, gdy zostanie wam sporo sałatki jarzynowej sprzed kilku dni, lepiej zostawić ją w spokoju i wyrzucić do kosza. Dlaczego sałatka jarzynowa się psuje? Zastanówmy się jednak, co sprawia, że sałatka warzywna tak szybko się psuje? To wina poszczególnych składników. W pierwszej kolejności chodzi tutaj o cebulę lub pora, dodawanego dla zaostrzenia smaku sałatki jarzynowej. To właśnie cebula i por, bez sparzenia przed dodaniem do sałatki, szybko gorzknieją już po 2-3 dniach w sałatce. Daty przydatności do spożycia sałatki jarzynowej nie wydłuża także obecność w niej jajka. Długo przechowywany składnik pochodzenia zwierzęcego, może grozić zaistnieniem niektórych bakterii. Co zrobić, by sałatka jarzynowa się nie psuła? Jak radzić sobie z problemem szybko psującej się sałatki? Pierwsze rozwiązanie należy do tych najprostszych. Chodzi oczywiście o maksymalne zredukowanie składników sałatki. Zróbcie mniejszą porcję, adekwatną do waszych potrzeb. Jeżeli wiecie, że na waszym przyjęciu pojawi się 4-5...