Co każdy polski dom, co każda polska rodzina, to inna receptura sałatki jarzynowej. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni groszek. Mało kto wie za to, że tak na dobrą sprawę sałatka warzywna przywędrowała do naszego kraju z kuchni rosyjskiej, a właściwie z kuchni sowieckiej.

Jak sałatkę jarzynową przygotowuje się w Rosji?

Co ciekawe, sałata warzywna, w wielu krajach na całym świecie nazywana jest nie inaczej jak tylko: „sałatka rosyjska”. To właśnie w byłym Związku Sowieckim, dawna wyrafinowana XIX-wieczna sałatka Olivier, wyewoluowała do postaci dzisiejszej sałatki jarzynowej, znanej także u nas.

Pozbyto się z listy składników dzikiego ptactwa, kaparów, oliwek i galarety. Zamiast tego postawiono na tańsze i bardziej dostępne warzywa. Jedną znaczącą różnicą, która dzieli polską i rosyjską wersję tego dania, jest dodatek w postaci mięsa – np. kurczaka lub skrojonej w kostkę mortadeli, których nie uświadczy się raczej w polskich wersjach tego dania.

Mortadela, nazywana do dzisiaj w Rosji i krajach postsowieckich kiełbasą doktorską, jest symbolem minionych lat i do dzisiaj cieszy się sporą popularnością wśród owładniętych nostalgią Rosjan, Ukraińców i Białorusinów.

Zobacz także:

Jak sprawić, by sałatka jarzynowa nie była „papkowata”?

Dlaczego wspominamy o dodatku mortadeli do sałatki? Wydaje się, że różnego rodzaju kombinacje ze składnikami sałatki warzywnej doskonale wpisują się w jej zróżnicowany charakter. Tak samo w większości przepisów, do sałatki jarzynowej dodaje się ugotowane ziemniaki. Mają one bardzo duży wpływ na ostateczny smak dania.

Niektórzy lubią dodawać je do sałatki w znacznych ilościach, inni wolą ograniczyć się do maksymalnie 1-2 kartofli. Nie od rzeczy będzie także całkowita rezygnacja z dodatku ziemniaków. To właśnie one wpływają na nieco papkowatą strukturę „jarzynówki”.

Zamiast nich, możecie dodać do swojego naczynia z sałatką więcej takich składników jak:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Ogórek kiszony
  • Seler
  • Jajko
  • Por
  • Jabłko
  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza konserwowa
  • Ogórek kiszony
  • I inne…

Nie bójcie się eksperymentów – to przecież właśnie ciągła ewolucja i zmiany składników pozwalają cieszyć się dzisiejszym smakiem sałatki jarzynowej! Dostosujcie go więc do swoich upodobań i pozwólcie cieszyć się smakiem sałatki swoim bliskim.