Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
AdobeStock
Newsy

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Czy możliwe jest zachowanie świeżości sałaty przez okrągły miesiąc? Pewna vlogerka udowodniła, że tak!

Można zaryzykować stwierdzenie, że dziś media społecznościowe całkowicie zdominowały internet. Dawniej porady i sprytne sposoby na ułatwienie sobie życia można było znaleźć na różnych stronach internetowych, a dziś coraz częściej tego typu treści udostępniane są za pomocą różnych mediów społecznościowych.

Jednym z takich serwisów jest TikTok, gdzie użytkownicy publikują filmiki na wiele tematów – w tym triki i sztuczki kulinarne! Zobaczcie, jaki filmik z poradą bije teraz rekordy popularności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na świeżą sałatę

Furorę robi filmik vlogerki TasteGreatFoodie, która pokazała swój sposób na świeżą sałatę z lodówki nawet przez miesiąc! Co więcej, warzywo po tym czasie nie dość, że nie zwiędło, to jest mięsiste, chrupiące i wygląda bardzo apetycznie. Jak to możliwe?

Wystarczy włożyć sałatę do słoika lub plastikowego pojemnika, zalać zimną wodą tak, by przykryła całą sałatę, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. I gotowe! Dzięki temu sałata będzie świeża i chrupiąca przez cały miesiąc. Gwarantujemy, że nie zwiędnie.

Sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku sałaty. Tak samo można przechowywać szpinak, jarmuż, a nawet cytrynę! Wypróbujecie?

Sposoby na przechowywanie sałaty

Trik z zamknięciem sałaty w słoiku pełnym wody to nie jedyny sposób na jej przechowywanie. Wypróbujcie także te, bardzo skuteczne sztuczki:

Ręczniki papierowe

Co prawda tak przechowywanej sałaty nie można trzymać w lodówce aż miesiąc, ale będzie dobra przez co najmniej 7 dni. Należy umyć liście sałaty i wciąż lekko mokre zawinąć w papierowe ręczniki kuchenne lub bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki. Możecie tak robić z sałatą, jarmużem, a także szczypiorkiem!

Wirówka do sałaty

Prosta wirówka do sałaty, która służy do osuszenia jej liści oraz innych warzyw do przygotowania sałatki, przyda się także do przechowywania! Wystarczy po prostu włożyć sałatę do wirówki i wstawić do lodówki. Oddawana przez liście wilgoć zgromadzi się w postaci wody na dnie wirówki, zamiast przyśpieszać gnicie sałaty.

 

@tastegreatfoodie

#lettuce #foodhack #foodhacks #kitchenhacks #coolhacksforlife #masonjar #foodtiktok #planttips #tips #learnontiktok #wow #lettucehack #fyp

♬ Fun - AShamaluevMusic

Czytaj także:

Sposób na odświeżenie sałaty
Pixabay
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!
Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak modne jak dzisiaj. Jednym z głównych elementów każdej diety jest oczywiście sałata! Podpowiemy więc, jak sprawić, by zawsze była jędrna i chrupiąca.

Niezależnie od rodzaju, sałata przechowywana przez kilka dni zazwyczaj traci swój urok. Aby nie chodzić po nią codziennie do sklepu warto zastosować jeden prosty trik. Możesz mieć pewność, że twoja sałata już zawsze będzie wyglądać apetycznie i zdrowo! Na szybko Za chwilę mają przyjść goście, a ty właśnie zauważyłaś, że twoja sałata straciła świeżość? Nic straconego. Kluczem do sukcesu, a jednocześnie sekretną metodą na przywrócenie jej jędrności w kilka minut jest… woda! Wystarczy, że włożysz liście ulubionej sałaty do miski pełnej zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny (wystarczy jedna łyżka) i pozostawisz na około 6 minut . Po tym czasie sałata będzie jak nowa, a twoi goście zachwyceni! Na spokojnie W przypadku, kiedy masz więcej niż kilka minut czasu, możesz zastosować też drugą metodę na odświeżenie sałaty. Tutaj również niezbędna jest woda. Wystarczy, że zanurzysz w niej liście sałaty i dodasz kilka kostek lodu. Tak przygotowaną wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz mogła z niej przyrządzić przepyszne śniadanie dla całej rodziny! Źródło: mashed.com

kanapki z kurczakiem kfc przepis
AdobeStock
Przepisy
Jak zrobić super-chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem? Zakochacie się w tym prostym i tanim daniu!
Chcesz zaimponować swoim gościom? Przygotuj te obłędnie chrupiące kanapki z kurczakiem, a wszyscy będą pytać cię o przepis!

Masz ochotę na prawdziwie fast-foodowego kurczaka, ale obawiasz się niezdrowych dodatków i konserwantów? A może próbowałaś już przyrządzić to mięso w amerykańskim stylu, ale ciągle nie wychodziło? Wypróbuj ten przepis – jest tani, bardzo prosty i zawsze wychodzi! Amerykański klasyk Kurczak panierowany w mące i bułce to prawdziwa wizytówka kuchni Stanów Zjednoczonych. Amerykanie od lat zajadają się panierowanym kurczakiem – z frytkami, w sałatce albo w bułce. U nas ten sposób przyrządzania mięsa znany jest tylko w restauracjach popularnych sieci fast-food i nie przygotowujemy go w ten sposób w domu. A dlaczego nie? Domowej roboty panierowany kurczak jest równie smaczny i zdrowszy! Sami decydujemy o tym jak do doprawimy i jak dużo panierki zużyjemy. Można nawet spróbować mniej kalorycznej wersji i zamiast smażyć kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, można go po prostu upiec w piekarniku. To ciekawa alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych i warto ją wypróbować! Chrupiące kanapki ze smażonym kurczakiem – przepis Do przygotowania kanapek z kurczakiem potrzebujecie: Do kurczaka: Uda z kurczaka bez kości Sól Chilli Słodką paprykę Do ciasta: 2 jaja Sól Chilli Słodką paprykę Mleko Do panierki: Mąkę pszenną Chilli Olej rzepakowy Oraz: Świeże, chrupiące bułeczki Ogórki kiszone Sałatę Pomidory Majonez Przygotowanie Kurczaka umyj, odetnij skórę. Przełóż do miski, zasyp przyprawami i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. W głębokiej misce przygotuj ciasto naleśnikowe. Dodaj mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę chilli i słodkiej papryki. Do drugiej miseczki wsyp mąkę z odrobiną chilli. Do...

jajko
Pixabay
Przepisy
Jajko poszetowe: Przepis na jajka w koszulce jest banalnie prosty
Wiele osób twierdzi, że tylko najlepsi mistrzowie kuchni są w stanie zrobić idealne jajko w koszulce. To nieprawda! Ty także możesz je przygotować i cieszyć się jego fantastycznym smakiem. Jak to zrobić? Trzymaj się poniższej instrukcji!

Czy jest coś lepszego niż zajadanie się na śniadanie cudownie rozpływającymi się jajkami w koszulce? Jajko w koszulce to miła alternatywa dla klasycznej jajecznicy czy jajka ugotowanego na twardo. Jeżeli nigdy jego nie robiłaś lub takie jajko ci nie wyszło, nie poddawaj się! Z naszym przepisem jajko w koszulce na pewno ci się uda i będzie równie smaczne, jak to podawane w restauracji.  Jak je przygotować? Podpowiadamy! Będziesz potrzebować następujących rzeczy: garnek patelnia do grillowania miseczka papierowe ręczniczki Składniki na 1 porcję: jedno jajko pół świeżej bułeczki kilka plastrów ulubionej szynki kilka liści roszponki łyżka octu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku wlej do garnka wodę i ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie wbij do miseczki jajko, ale zrób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Łyżką w wodzie tworzymy ”wolno kręcący się wir”. Następnie powoli wlewamy do niego jajko. Pamiętaj, by białko oblepiło żółtko. Jeśli tak się nie stanie to warto wspomóc się łyżką. Całość gotujemy przez 2 minuty. Gotowe jajko bardzo ostrożnie wyjmujemy z wody i przekładamy na papierowy ręczniczek. Teraz pora na dodatki Na patelni grillujemy na złoto szynkę oraz bułkę. Gdy uznamy, że pieczywo i wędlina są już gotowe, układamy je na bułeczce razem z sałatą oraz jajkiem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   Czytaj także: Żółte jajka na twardo to coś dla osób, które lubią eksperymenty. Wykorzystaj ten trik GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a...

Idealny sos winegret
Gotujmy.pl
Przepisy
Jak zrobić IDEALNY sos winegret? Jeden błąd i będzie do niczego!
Winegret to powszechnie znany sos na bazie oliwy i octu. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mimo to, w tym czasie można popełnić błąd, który wszystko zepsuje.

Idealny sos to klucz do sukcesu każdego dania. Nie inaczej jest w przypadku winegretu, tak często spotykanego w towarzystwie sałaty zielonej, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do jarzyn, owoców morza, mięs, ale również mizerii. Przepis na niego jest niesamowicie prosty. Będziesz potrzebować 1 łyżkę musztardy (może być ostra dijon) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny Wodę Szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie W słoiku umieszczamy musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze! Nie zapomnij o tym W przypadku sałatek winegret powinien się w nich pojawić przed samym podaniem , nigdy wcześniej! Jest to bardzo ważne, ponieważ za sprawą octu liście sałaty oklapną, a całe danie straci swój estetyczny wygląd, a tego nie chciałaby przecież żadna pani domu! Jeśli sos ma zostać użyty dużo później po przyrządzeniu schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, żeby przechowywać go w oddzielnym pojemniku, nigdy razem z sałatką! Źródło: Kuchnia Lidla Zdjęcie: Gotujmy.pl