Dania z łopatką wieprzową to jedne z popularniejszych potraw. Wynika to z tego, że jest jednym z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek najlepiej smakuje wraz z sosem, gdyż musi wolno się gotować, aby oddać mu cały swój aromat. Idealnie miękkie mięso w połączeniu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi to połączenie, któremu nie będą w stanie oprzeć się ani dorośli ani dzieci.
Przepis na łopatką w sosie chrzanowym
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 3,5 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- 125 g śmietany
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wywaru z mięsa
Wykonanie:
- Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie a następnie obsmażcie z obu stron na patelni.
- Przełóżcie mięso do większego rondla. Podlejcie je wodą i całość zagotujcie.
- Marchewkę, pietruszkę, seler obierzcie i włóżcie do mięsa. Tak samo por.
- Obraną cebulę przypieczcie na ogniu i dodajcie do garnka wraz z przyprawami.
- Gotujcie całość do miękkości mięsa.
- Gdy łopatka będzie ugotowana, należy ją wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na grubsze plastry.
- Przygotowanie sosu zacznijcie od zasmażki.
- Na patelni rozpuście masło, a następnie dodajcie do niego mąkę.
- Mieszajcie dokładnie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, aby nie powstały grudki.
- Gdy składniki zasmażki się połączą, podlejcie ją wywarem z gotowania łopatki.
- Następnie dodajcie zahartowaną śmietanę, całość gotujcie przez około cztery minuty. Do sosu dodajcie chrzan i przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszajcie razem.
- Pokrojoną w plastry łopatkę rozłóżcie na talerzach, polejcie sosem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie klusek śląskich bądź tuczonych ziemniaków.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl