Dania z łopatką wieprzową to jedne z popularniejszych potraw. Wynika to z tego, że jest jednym z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek najlepiej smakuje wraz z sosem, gdyż musi wolno się gotować, aby oddać mu cały swój aromat. Idealnie miękkie mięso w połączeniu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi to połączenie, któremu nie będą w stanie oprzeć się ani dorośli ani dzieci.

Przepis na łopatką w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • 125 g śmietany
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wywaru z mięsa

Wykonanie:

  1. Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie a następnie obsmażcie z obu stron na patelni.
  2. Przełóżcie mięso do większego rondla. Podlejcie je wodą i całość zagotujcie.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler obierzcie i włóżcie do mięsa. Tak samo por.
  4. Obraną cebulę przypieczcie na ogniu i dodajcie do garnka wraz z przyprawami.
  5. Gotujcie całość do miękkości mięsa.
  6. Gdy łopatka będzie ugotowana, należy ją wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na grubsze plastry.
  7. Przygotowanie sosu zacznijcie od zasmażki.
  8. Na patelni rozpuście masło, a następnie dodajcie do niego mąkę.
  9. Mieszajcie dokładnie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, aby nie powstały grudki.
  10. Gdy składniki zasmażki się połączą, podlejcie ją wywarem z gotowania łopatki.
  11. Następnie dodajcie zahartowaną śmietanę, całość gotujcie przez około cztery minuty. Do sosu dodajcie chrzan i przyprawy.
  12. Wszystko dokładnie wymieszajcie razem.
  13. Pokrojoną w plastry łopatkę rozłóżcie na talerzach, polejcie sosem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie klusek śląskich bądź tuczonych ziemniaków.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl