Nie mamy dobrych wiadomości dla osób, które rozstają się z paczką gumy do żucia. Najnowsze badania wskazują, że jeden ze składników gumy może powodować nowotwory. A co gorsza, znajduje się on także w innych produktach. Sprawdźcie szczegóły.

Barwnik, który uszkadza DNA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) donosi, że używany w przemyśle spożywczym dwutlenek tytanu, czyli barwnik E171, nie jest już uznawany w Unii Europejskiej za bezpieczny do spożycia. EFSA przeprowadził badanie, które wykazało, że dwutlenek tytanu może powodować uszkodzenia DNA. Co więcej, eksperymenty przeprowadzone na szczurach dowiodły, że barwnik E171 może powodować powstawanie nowotworów. Ponadto uszkadza on mikrobiom jelitowy.

Rzecznik brytyjskiej agencji Food Standards Agency zapewnia, że przeprowadzane będą dalsze badania nad szkodliwością barwnika:

Opinia wydana dzisiaj przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat bezpieczeństwa dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności zostanie przeanalizowana przez niezależne naukowe komitety doradcze na podstawie istniejących dowodów naukowych

W czym znajduje się barwnik E171?

Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetycznych. Znajduje się on między w innymi w:

Zobacz także:

  • Gumie do żucia
  • Majonezie
  • Białej czekoladzie
  • Białych sosach
  • Polewach do ciast
  • Paście do zębów

Barwnik E171 jest chętnie stosowany przy wytwarzaniu powyższych produktów ze względu na biały kolor, który im nadaje.

Uważajcie na te trujące substancje

Cały czas prowadzone są badania nad żywnością, a o ich wynikach informujemy was na bieżąco. Przypominamy nasze artykuły o skażonym jedzeniu i wycofanych z obrotu produktach:

Zachęcamy was także do przeczytania artykułu o konserwantach, stabilizatorach, emulgatorach oraz wzmacniaczach smaku, które są oznakowane w produktach spożywczych literką E. Sprawdziliśmy, które z nich są szkodliwe dla zdrowia, a które wam nie zaszkodzą.

Czytaj także: