Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach.

Przepis na ciasto Rajski ptak

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę serową

  • Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego)
  • Ćwierć szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka szafirowa
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • Pół szklanki wody
  • 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego)

Składniki na masę kokosową

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na warstwę wierzchnią

  • 1 galaretka niebieska
  • Półtorej szklanki wody

Przygotowanie biszkoptu

  1. Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące.
  3. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku.
  4. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką.
  5. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
  6. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  7. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat.
  8. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół.

Przygotowanie masy serowej

  1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (pół szklanki) i wystudź.
  2. Twaróg wymieszaj z cukrem, a następnie dodaj do niego chłodną galaretkę.
  3. Ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą serową.
  4. Gdy zacznie powoli tężeć wylej 1/3 masy na biszkopt.
  5. Na kremie połóż ciasno cztery rzędy ptasiego mleczka rogiem do dołu.
  6. Zalej je resztą masy serowej.
  7. Delikatnie wygładź i przykryj drugim biszkoptem. Schłodź w lodówce.

Przygotowanie masy kokosowej

  1. Namocz żelatynę w dwóch łyżkach mleka.
  2. Resztę mleka zagotuj wraz z cukrem, śmietanką i wiórkami kokosowymi.
  3. Zagotuj i przelej do masy rozpuszczoną żelatynę.
  4. Wystudź i mieszaj często, aby nie powstał kożuch na powierzchni masy.
  5. Gdy zacznie tężeć posmaruj masą biszkopt.
  6. Rozpuść galaretkę w wodzie i gdy się schłodzi wylej na wierzch ciasta.
  7. Odstaw do stężenia.

Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl