Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach.
Przepis na ciasto Rajski ptak
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- Pół szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na masę serową
- Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego)
- Ćwierć szklanki cukru pudru
- 1 galaretka szafirowa
- Pół szklanki śmietanki 30%
- Pół szklanki wody
- 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego)
Składniki na masę kokosową
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na warstwę wierzchnią
- 1 galaretka niebieska
- Półtorej szklanki wody
Przygotowanie biszkoptu
- Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące.
- Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką.
- Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
- Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat.
- Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół.
Przygotowanie masy serowej
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (pół szklanki) i wystudź.
- Twaróg wymieszaj z cukrem, a następnie dodaj do niego chłodną galaretkę.
- Ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą serową.
- Gdy zacznie powoli tężeć wylej 1/3 masy na biszkopt.
- Na kremie połóż ciasno cztery rzędy ptasiego mleczka rogiem do dołu.
- Zalej je resztą masy serowej.
- Delikatnie wygładź i przykryj drugim biszkoptem. Schłodź w lodówce.
Przygotowanie masy kokosowej
- Namocz żelatynę w dwóch łyżkach mleka.
- Resztę mleka zagotuj wraz z cukrem, śmietanką i wiórkami kokosowymi.
- Zagotuj i przelej do masy rozpuszczoną żelatynę.
- Wystudź i mieszaj często, aby nie powstał kożuch na powierzchni masy.
- Gdy zacznie tężeć posmaruj masą biszkopt.
- Rozpuść galaretkę w wodzie i gdy się schłodzi wylej na wierzch ciasta.
- Odstaw do stężenia.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl