ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy

Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi

Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!
Magda Borucińska
grudzień 06, 2020

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na ciasto Rajski ptak

Składniki na biszkopt

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę serową

  • Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego)
  • Ćwierć szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka szafirowa
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • Pół szklanki wody
  • 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego)

Składniki na masę kokosową

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na warstwę wierzchnią

  • 1 galaretka niebieska
  • Półtorej szklanki wody

Przygotowanie biszkoptu

  1. Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące.
  3. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku.
  4. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką.
  5. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
  6. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  7. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat.
  8. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół.

Przygotowanie masy serowej

  1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (pół szklanki) i wystudź.
  2. Twaróg wymieszaj z cukrem, a następnie dodaj do niego chłodną galaretkę.
  3. Ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą serową.
  4. Gdy zacznie powoli tężeć wylej 1/3 masy na biszkopt.
  5. Na kremie połóż ciasno cztery rzędy ptasiego mleczka rogiem do dołu.
  6. Zalej je resztą masy serowej.
  7. Delikatnie wygładź i przykryj drugim biszkoptem. Schłodź w lodówce.

Przygotowanie masy kokosowej

  1. Namocz żelatynę w dwóch łyżkach mleka.
  2. Resztę mleka zagotuj wraz z cukrem, śmietanką i wiórkami kokosowymi.
  3. Zagotuj i przelej do masy rozpuszczoną żelatynę.
  4. Wystudź i mieszaj często, aby nie powstał kożuch na powierzchni masy.
  5. Gdy zacznie tężeć posmaruj masą biszkopt.
  6. Rozpuść galaretkę w wodzie i gdy się schłodzi wylej na wierzch ciasta.
  7. Odstaw do stężenia.

Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...

Przeczytaj
pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

Przeczytaj