Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę.
Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni.
Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Będziecie potrzebować:
- 500 gramów mięsa mielonego
- 300 ml bulionu
- 200 ml mleka
- 2 łyżek śmietany 30 proc.
- 3 łyżek musztardy
- 1 łyżki masła
- 1 łyżki mąki
- 1 czerstwej kajzerki
- 2 ząbków czosnku
- 1 cebuli
- 1 jajka
- Bułki tartej do panierowania
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu.
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie).
- Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
- Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu.
- W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion, masło oraz musztardę. Całość zagotujcie.
- W osobnym naczyniu połączcie śmietanę, mąkę i odrobinę wody. Tak przygotowaną miksturę dodajcie do wrzącego bulionu i trzymajcie na ogniu jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawcie sos pieprzem oraz solą i polejcie nim wasze kotlety mielone.
Smacznego!