Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę.

Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni.

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym

Będziecie potrzebować:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżek śmietany 30 proc.
  • 3 łyżek musztardy
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżki mąki
  • 1 czerstwej kajzerki
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Bułki tartej do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu.
  2. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie).
  3. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  4. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. 
  5. Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu.
  6. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion, masło oraz musztardę. Całość zagotujcie.
  7. W osobnym naczyniu połączcie śmietanę, mąkę i odrobinę wody. Tak przygotowaną miksturę dodajcie do wrzącego bulionu i trzymajcie na ogniu jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawcie sos pieprzem oraz solą i polejcie nim wasze kotlety mielone.

Smacznego!