napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich

W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 200 gramów masła do wypieków
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 120 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 300 gramów maślanych herbatników
  • Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz)

Przygotowanie

  1. W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki.
  2. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj.
  3. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy.
  4. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami.
  5. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki).
  6. Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników.
  7. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej).
  8. Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Gotowe!

Komentarze
deser śmietankowy przepis
Gotujmy.pl/agnieszkalider
Przepisy Już niedługo Mikołajki. Zaskocz swoje dzieci tym przepysznym deserem. Robi się w mig
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na prezent mikołajkowy dla swoich dzieci, koniecznie się zainspiruj i skorzystaj z tego prostego przepisu na domową panna cotte. Maluchy będą zachwycone!
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Gotowanie nie zawsze musi być przykrym obowiązkiem. Są dni, w które aż chce się stanąć przy tak zwanych „garach” i zrobić coś od serca. Jedną z takich okazji z pewnością są Mikołajki. Zaproponowany przez nas deser z pewnością wywoła uśmiech na twarzach twoich najbliższych. Przepis na domową panna cotte Będziesz potrzebować 1 szklankę tłustego mleka (3,2 proc.) 1 szklankę śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.) 100 gramów cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny deserowej w proszku 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Sproszkowaną żelatynę deserową rozpuść w niewielkiej ilości wody (dokładna instrukcja powinna znajdować się na opakowaniu producenta). W rondelku umieść mleko oraz cukier puder. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę, wymieszaj i odstaw na chwilę do ostudzenia. W drugim rondelku umieść śmietankę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii i podgrzej. Po upływie kilku minut zdejmij garnek z ognia. Wystudzone mleko z dodatkami umieść w wysokiej misce, a następnie dodaj do niego podgrzaną kremówkę. Całość ubij mikserem, aż do powstania zwięzłej, gładkiej masy. Tak przygotowaną miksturę przełóż do filiżanek, których zazwyczaj używasz do picia kawy, bądź herbaty. Tym razem idealnie sprawdzą się jako foremka do twojego deseru. Tak przygotowaną panna cotte umieść w lodówce i chłódź przez ok. 3 godziny lub dłużej (aż do momentu, w którym będziesz chciała podać je gościom). Po upływie tego czasu wyjmij deser z lodówki. Postaraj się delikatnie oddzielić słodycz od filiżanki. Jeśli masz z tym problem możesz polać filiżankę gorącą wodą, wtedy łatwiej wydobędziesz deser z jej wnętrza. Wyłóż na talerzyk do...

Przeczytaj