
Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki.
To przepyszne ciasto przygotujecie w try miga. Wszystko za sprawą gotowego spodu z herbatników. Tę wersję napoleonki wykorzystajcie choćby wtedy, gdy do waszego domu trafią niezapowiedziani wcześniej goście. Na pewno zdążycie ze wszystkim!
Przepis na napoleonkę bez pieczenia
Składniki:
- 1 litr mleka
- 200 gramów masła
- 30 gramów mąki pszennej
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 120 gramów drobnego cukru do wypieków
- 300 gramów maślanych herbatników
- Cukier puder do posypania lub polewa kakaowa do polania
Przygotowanie:
- W małej miseczce umieśćcie 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, tak aby nie pojawiły się żadne grudki.
- Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznijcie podgrzewać. Dodajcie cukier, masło i zagotujcie.
- Do wrzącego mleka dodajcie zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotujcie aż do powstania gładkiej, budyniowej masy.
- Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóżcie maślanymi herbatnikami.
- Gotową masę budyniową wylejcie na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadźcie równomiernie i odstawcie do wystudzenia na ok. 30 minut (możecie wstawić do lodówki).
- Na lekko wystudzonej masie ułóżcie kolejną warstwę herbatników.
- Odstawcie do ostatecznego ostygnięcia i posypcie cukrem pudrem dla ozdoby.
- Smacznego!
Gotowe!