
Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej.
Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia
Składniki
- 1 litr mleka
- 200 gramów masła do wypieków
- 30 gramów mąki pszennej
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 120 gramów drobnego cukru do wypieków
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 300 gramów maślanych herbatników
- Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz)
Przygotowanie
- W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki.
- Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj.
- Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy.
- Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami.
- Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki).
- Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej).
- Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Gotowe!