Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
Gotujmy.pl
Newsy

Tę napoleonkę bez pieczenia przygotujecie w pół godziny. Potrzebne będą herbatniki i kilka składników

W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika.

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki.

To przepyszne ciasto przygotujecie w try miga. Wszystko za sprawą gotowego spodu z herbatników. Tę wersję napoleonki wykorzystajcie choćby wtedy, gdy do waszego domu trafią niezapowiedziani wcześniej goście. Na pewno zdążycie ze wszystkim!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na napoleonkę bez pieczenia

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 gramów masła
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 120 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 300 gramów maślanych herbatników
  • Cukier puder do posypania lub polewa kakaowa do polania
Zobacz także
Prosty przepis na karpatkę. Zapomnijcie o drogich gotowcach z torebki, wszystkie składniki macie w kuchni

Prosty przepis na karpatkę. Zapomnijcie o drogich gotowcach z torebki, wszystkie składniki macie w kuchni

WZ

Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce umieśćcie 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, tak aby nie pojawiły się żadne grudki.
  2. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznijcie podgrzewać. Dodajcie cukier, masło i zagotujcie.
  3. Do wrzącego mleka dodajcie zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotujcie aż do powstania gładkiej, budyniowej masy.
  4. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóżcie maślanymi herbatnikami.
  5. Gotową masę budyniową wylejcie na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadźcie równomiernie i odstawcie do wystudzenia na ok. 30 minut (możecie wstawić do lodówki).
  6. Na lekko wystudzonej masie ułóżcie kolejną warstwę herbatników.
  7. Odstawcie do ostatecznego ostygnięcia i posypcie cukrem pudrem dla ozdoby.
  8. Smacznego!

Gotowe!

Przepis na napoleonkę na krakersach
Gotujmy.pl/sammakko
Newsy
Szybka i nie wymagająca pieczenia napoleonka w krakersach. Nie uwierzycie, że może być aż tak pyszna
Większość pań domu darzy je ogromną sympatią. Mowa tu oczywiście o ciastach bez pieczenia, które rozpieszczają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki na krakersach.

Napoleonka na krakersach zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również łatwością i szybkością wykonania. W tej propozycji z pewnością zakochają się wszyscy fani słodkości oraz ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika lub dopiero zaczynają przygodę z wypiekami.  Czym różni się napoleonka bez pieczenia od zwykłej? Według tradycyjnych przepisów napoleonkę przyrządza się na bazie ciasta francuskiego, które następnie zostaje przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, bezowym lub budyniowym. Całość obficie posypuje się cukrem pudrem. My jednak znamy szybszy sposób na jej zrobienie. Przedstawiona przez nas receptura zakłada zastąpienie ciasta francuskiego krakersami, dzięki czemu pieczenie w piekarniku jest zupełnie zbędne. Reszta pozostaje tak naprawdę bez większych zmian.  Przepis na napoleonkę bez pieczenia Będziecie potrzebować: 750 ml mleka 200 gramów drobnego cukru 200 gramów mąki pszennej 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 opakowań maślanych krakersów Cukru pudru do posypania 3 jajek Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie 250 ml mleka. Dodajcie do niego jajka, ekstrakt waniliowy i przesiane mąki – pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie Pozostałe 500 ml mleka oraz cukier umieśćcie w niewielkim rondelku i zagotujcie. Kiedy mikstura zacznie wrzeć wlejcie do niej przygotowaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i jajek (dokładnie tak samo jakbyście robili budyń). Pamiętajcie, by cały czas mieszać masę i nie gotować jej dłużej niż do połączenia się składników i zgęstnienia. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.  Dno prostokątnej blachy wyłóżcie krakersami, a na nie wylejcie ¾ gorącej masy budyniowej. Całość...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

stefanka bez pieczenia
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Stefanka bez pieczenia to doskonały deser do kawy i herbaty. Dodajcie 1 składnik a jej smak powali was na kolana
Tradycyjne ciasto Stefanka jest dość pracochłonne do przygotowania, jednak w wersji bez pieczenia przygotowuje się je w kilka chwil. Dzięki dodaniu jednego sekretnego składnika jest jeszcze lepsze w smaku. Sprawdźcie sami!

Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak. Sekretny dodatek do Stefanki Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao Składniki: 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 1 torebka herbaty 3 łyżki kakao Przygotowanie:  Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną. Później na masie,...

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Ewa27/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Zamiast kupować naszpikowane cukrem i chemią batoniki, można wykonać ich domową wersję, która jest pozbawiona niekorzystnych dla zdrowia konserwantów, barwników i innych dodatków!

Batoniki typu 3Bit zawierają praktycznie wszystko, co uwielbiamy w słodyczach: czekoladę, chrupiące herbatniki, karmel i masę śmietankową. Te kupowane w sklepie zawierają jednak niezdrowe, chemiczne składniki, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Warto więc zastąpić je domowym wariantem, którego skład będzie nam dobrze znany.  Domowe zamienniki batoników W internecie aż roi się od przepisów, które imitują znane i lubiane słodycze sklepowe. Można z łatwością „podrobić” m.in. Twixy, Kit Katy czy Milky Waye. Te, które stworzymy samodzielnie będą nie tylko odpowiednie do podania gościom (czego nie można powiedzieć o mało eleganckich batonikach), ale także zdrowsze. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto w stylu 3Bit, którego nie trzeba nawet piec! Przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia Składniki: 500 ml mleka 3,2% 300 g herbatników typu petit beurre 300 g masy kajmakowej 250 ml śmietany 30% 200 g masła 100 g cukru 100 g cukru pudru 60 g ozdób z czekolady 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 10 g śmietanfixu 2 żółtka Przygotowanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem.  W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka.  Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez...