sernik Ani Starmach
ONS/Adobe Stock
Newsy

Puszysty sernik z przepisu taty Ani Starmach. Jest delikatny jak chmurka

Koniecznie wypróbujcie ten przepis – zachwyca wszystkich fanów. Sernik z pewnością posmakuje gościom podczas wielkanocnego spotkania.
Magda Borucińska
marzec 18, 2021

Fani uwielbiają przepisy Ani Starmach. Są nieskomplikowane, nie zawierają trudnodostępnych czy ekstremalnie drogich składników, a dania z nich przygotowane zawsze wychodzą. Jednym z bardzo popularnych przepisów jest ten na sernik, który piecze tata Ani. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo lekkie i puszyste niczym chmurka. W jego wnętrzu kryją się pyszne rodzynki i żurawina, a wierzch posypany jest płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia.

To przepis, który każdy powinien wypróbować! Jeśli nie macie swojego ulubionego sernika na Wielkanoc, upieczcie ten. Gwarantujemy, że zrobicie go później nieraz.

Aby sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu wystygnąć.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na puszysty sernik taty Ani Starmach

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu lub sera, który zmielcie 3 razy
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300g cukru (100g + 200g)
  • 100g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałów
  • 1 rozkłócone jajko

Przygotowanie

  1. Białka oddzielcie od żółtek. Ubijcie je na sztywną pianę, a następnie dodajcie 100g cukru.
  2. W oddzielnej misce zmiksujcie żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Miksujcie przez kilka minut, aż masa stanie się jasnożółta, puszysta i zwiększy swoją objętość kilkukrotnie.
  3. Do masy dodajcie masło, przesianą mąkę i twaróg. Zmiksujcie dokładnie.
  4. Dodajcie żurawinę i rodzynki – jeśli obawiacie się, że opadną na dno, warto je wymoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub mleku, a następnie obtoczyć w mące.
  5. Do masy dodajcie pianę z białek i delikatnie wmieszajcie trzepaczką.
  6. Tortownicę wysmarujcie masłem i wysypcie mąką lub bułką tartą.
  7. Masę wlejcie do tortownicy, wierzch posmarujcie rozkłóconym jajkiem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczcie przez 30 minut.
  8. Następnie obniżcie temperaturę do 120 stopni i pieczcie przez 75 minut.
  9. Po wystudzeniu ciasto udekorujcie cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze