sernik Ani Starmach
ONS/Adobe Stock
Newsy

Puszysty sernik z przepisu taty Ani Starmach. Jest delikatny jak chmurka

Koniecznie wypróbujcie ten przepis – zachwyca wszystkich fanów. Sernik z pewnością posmakuje gościom podczas wielkanocnego spotkania.

Fani uwielbiają przepisy Ani Starmach. Są nieskomplikowane, nie zawierają trudnodostępnych czy ekstremalnie drogich składników, a dania z nich przygotowane zawsze wychodzą. Jednym z bardzo popularnych przepisów jest ten na sernik, który piecze tata Ani. Ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo lekkie i puszyste niczym chmurka. W jego wnętrzu kryją się pyszne rodzynki i żurawina, a wierzch posypany jest płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia.

To przepis, który każdy powinien wypróbować! Jeśli nie macie swojego ulubionego sernika na Wielkanoc, upieczcie ten. Gwarantujemy, że zrobicie go później nieraz.

Aby sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić mu wystygnąć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na puszysty sernik taty Ani Starmach

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu lub sera, który zmielcie 3 razy
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300g cukru (100g + 200g)
  • 100g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałów
  • 1 rozkłócone jajko

Przygotowanie

  1. Białka oddzielcie od żółtek. Ubijcie je na sztywną pianę, a następnie dodajcie 100g cukru.
  2. W oddzielnej misce zmiksujcie żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Miksujcie przez kilka minut, aż masa stanie się jasnożółta, puszysta i zwiększy swoją objętość kilkukrotnie.
  3. Do masy dodajcie masło, przesianą mąkę i twaróg. Zmiksujcie dokładnie.
  4. Dodajcie żurawinę i rodzynki – jeśli obawiacie się, że opadną na dno, warto je wymoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub mleku, a następnie obtoczyć w mące.
  5. Do masy dodajcie pianę z białek i delikatnie wmieszajcie trzepaczką.
  6. Tortownicę wysmarujcie masłem i wysypcie mąką lub bułką tartą.
  7. Masę wlejcie do tortownicy, wierzch posmarujcie rozkłóconym jajkiem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczcie przez 30 minut.
  8. Następnie obniżcie temperaturę do 120 stopni i pieczcie przez 75 minut.
  9. Po wystudzeniu ciasto udekorujcie cukrem pudrem i migdałami.
sernik z mlekiem w proszku
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie. Zakochacie się w tym smaku
Nietypowy sernik bazujący na mleku w proszku, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Jeśli nigdy wcześniej go nie jedliście to koniecznie musicie wypróbować.

Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję. Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia. Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie Składniki na ciasto kakaowe 3 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Składniki na masę serową 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy 10 jajek 100g mąki ziemniaczanej 100g mleka w proszku 100g masła 400g cukru pudru Przygotowanie Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki. Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka. Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą. Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas. Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do...

Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników
Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców  i nie tylko. Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu! Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?  Przepis na makowiec japoński  Będziecie potrzebować:  500 g suchego mielonego maku 250 g miękkiego masła 2,5 szklanki mleka 3,2% 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 1 kg jabłek prażonych ze słoika 220 g kaszy manny 6 większych jajek  garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść moreli suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa brzoskwinie z puszki Sposób przygotowania: W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.  Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.  Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.  Jajka oddzielcie od białek.  Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.  Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.  Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię...

ania starmach babka drożdżowa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Lekka babka drożdżowa Ani Starmach na Wielkanoc. Będzie nią pachnieć w całym domu
Pyszna i delikatna babka z dodatkiem bakalii to punkt obowiązkowy podczas świąt wielkanocnych. Przygotowana z przepisu Ani Starmach zdecydowanie będzie ulubionym wypiekiem w tym okresie. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole. Babka wielkanocna Ani Starmach Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich. Przepis na babkę drożdżową z bakaliami Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 100 g masła 300 ml mleka 100 g cukru 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki oliwy z oliwek skórka starta z ½ cytryny cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z...

W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...