Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się lekko dziwny to w rzeczywistości śledzie gajowego smakują naprawdę wybornie! Połączenie darów morza i lasu z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich najbliższych. Niejeden poprosi o dokładkę!
Przepis na śledzie gajowego
Będziesz potrzebować
- 4 filety śledziowe
- 10 gramów suszonych grzybów
- 30 ml oleju
- 30 ml octu
- 1 cebulę
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- Szczyptę cukru
- Przypraw i ziół: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca
Przygotowanie
- Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.
- Do średniej wielkości miski wlej wodę, a następnie wymocz w niej śledzie. Proces powtórz 3 razy (3 razy wlej świeżą wodę i wymocz śledzie). Tak przygotowane pokrój pod skosem na paski i odstaw.
- Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Namoczone przez noc grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Na patelni umieść także przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Całość smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, pamiętając o mieszaniu.
- Po upływie tego czasu na patelni umieść ocet, koncentrat pomidorowy, wodę pozostałą z moczenia grzybów, cukier oraz pieprz. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Pokrojone wcześniej śledzie połącz z pozostałymi składnikami.
- Tak przygotowane umieść w wyparzonym słoiku i schowaj w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy, bądź spiżarni. Po 3 dniach śledzie są gotowe do spożycia.
Smacznego!