Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał
AdobeStock
Newsy

Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał

Nie lubicie zapachu dymu, a w grillowaniu najbardziej denerwuje was właśnie to, że brzydko pachnący dym leci wam w oczy? Ta metoda rozwiąże problem.

Wraz z nadchodzącymi wolnymi dniami, sezon grillowy kwitnie. Pewnie macie za sobą już pierwsze grillowanie, a jeśli to dopiero przed wami, długi weekend to dobra okazja żeby odpalić grilla. Niektórzy bardzo nie lubią tego robić ze względu na problemy z rozpalaniem grilla. Kopcący się dym leci w oczy i nieprzyjemnie pachnie? Wiemy co zrobić, żeby dym z grilla nie przeszkadzał wam ani sąsiadom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić zapach dymu z grilla?

Dzięki tej świetnej metodzie dym będzie pięknie pachniał i pobudzał wasze zmysły jeszcze zanim potrawy grillowe trafią na ruszt. Chodzi o to, żeby posypać rozpalane węgielki ziołami. Bardzo dobrze sprawdzi się w tym celu na przykład:

  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie

Jeśli uważacie że to marnotrawstwo, możecie po prostu posypać węgielki gałęziami ziół. Użyjcie gałązek rozmarynu lub tymianku do rozpalania grilla. Piękny aromat rozniesie się po waszej działce, podwórku lub innym miejscu w którym będziecie organizować imprezę grillową.

Zobacz także
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę

Jak grillować, żeby było zdrowo i smacznie?

Skorzystają z okazji, przypomnimy wam też kilka innych zasad zdrowego grillowania. Koniecznie korzystajcie z tacek albuminowych i kładźcie na nich jedzenie. Ściekający na węgielki tłuszcz jest rakotwórczy.

Pamiętajcie żeby w trakcie grilla jadać dużo warzyw. Negatywny wpływ WWA, które tworzą się w potrawach z grilla może być w dużej mierze obniżany właśnie przez jedzenie warzyw do potraw grillowanych. Zróbcie tę pyszną sałatkę grillową albo klasyczną mizerię i przypilnujcie, żeby wszyscy domownicy jedli także warzywa z grilla.

Eksperymentujcie z różnymi potrawami. Oprócz tradycyjnej karkówki czy kiełbasy, możecie zrobić faszerowanego bakłażana, cukinię z grilla lub upiec ziemniaki w folii. Przygotujcie wiele opcji, a impreza grillowa będzie pożywna, smaczna i zdrowsza niż taka oparta na samym mięsie.

Czytaj także:

4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Pixabay
Newsy
4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Musicie poznać te zasady, jeśli zależy wam na waszym zdrowiu!

Majówka rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Każdy z was, jeśli jeszcze nie brał udziału w imprezie grillowej, pewnie niedługo to zrobi. Grill nie kojarzy się wam pewnie z niczym zdrowym. T prawda, tłuste, mocno spalone mięsa to nic zdrowego. Okazuje się jednak, że szkodliwość zdrowotną grilla można łatwo ograniczyć. Zastosujcie się do tych zasad, które tylko wzbogacą waszą imprezę grillową. Jak grillować zdrowiej? Poznajcie złote zasady zdrowego grillowania. Nie pozwólcie, żeby tłuszcz kapał na ogień lub węgielki WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to niesamowicie niebezpieczne związki wydzielające się podczas grillowania. Należy do nich rakotwórczy benzenopiren. Ograniczenie kapania tłuszczu bezpośrednio na węgielki lub ogień to podstawowa zasada zdrowszego grillowania. Możecie uniknąć tego dzięki: Wybieraniu chudszych mięs Stosowaniu tacek aluminiowych Nienakłuwaniu mięsa do grillowania Jeśli zdarzy się wam przypalić mięso i nie macie zamiaru go wyrzucać, koniecznie zeskrobcie spaloną część z potrawy. Odrobinę ograniczycie jej szkodliwość. Jedzcie dużo warzyw Nie każdy z was oprze się pokusie zjedzenia grillowanej karkówki, lub żeberek. Od czasu do czasu nawet przetworzone mięso może być składnikiem diety. Pamiętajcie jednak, żeby dodatkowo jeść sporo warzyw. Zróbcie różne grillowe sałatki i nakładajcie sobie i bliskim duże porcje. Możecie też oczywiście zrobić warzywa z grilla. Nic nie zastąpi jednak świeżych warzyw. Zachęcajcie do ich spożycia też gości, jeśli zależy wam na ich zdrowiu i dobrym samopoczuciu po imprezie grillowej. Stosujcie marynaty do mięs i warzyw bogate w przyprawy i zioła Przyprawy są niesamowicie bogate w antyoksydanty, czyli związki ochronne dla waszego organizmu, które neutralizują w pewnym stopniu...

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste! Dlaczego trzeba czyścić ruszt? Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych , by tego uniknąć). Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym. Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne. Zasady czyszczenia grilla Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad: Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia) Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić...

Kaszanka w kapuście kiszonej. Oryginalne danie na grilla
gosia56/Gotujmy.pl
Newsy
Kaszanka w kapuście kiszonej. Oryginalne danie na grilla
Znudziły wam się karkówki i kiełbasy z grilla? Wypróbujcie wyjątkowo kreatywne połączenie kaszanki z kapustą kiszoną, którą również możecie zapiec na grillu.

Kaszanka nadal należy do grona najczęściej spożywanych w Polsce produktów mięsnych. Chociaż wielu osobom kojarzy się z dawnymi czasami i małą dostępnością mięs, niektórzy sięgają po nią z sentymentalnych powodów. Kaszankę przeważnie serwuje się w formie smażonej, jednak można podać ją również z grilla . Wypróbujecie? Przepis na kaszankę w kapuście kiszonej z grilla To połączenie przyszłoby do głowy niewielu paniom domu - gwarantujemy jednak, że zaskoczy was delikatnością i niebanalnym miksem smaków. Składniki: 4 kaszanki 50-60 dag kapusty kiszonej cebula prażona do smaku przyprawa do grilla do smaku Akcesoria: 2 foremki aluminiowe Folia aluminiowa Przygotowanie: Kapustę kiszoną można zalać wrzątkiem na moment, a następnie odsączyć na sitku. Warto zastosować ten trik, jeśli jest ona wyjątkowo kwaśna. Kapustę należy następnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Kaszanki nakłujcie wykałaczką w kilku miejscach. Na dnie foremki rozłóżcie część kapusty, a na to połóżcie kaszankę. Następnie ponownie rozłóżcie kapustę na wierzchniej warstwie. Danie posypcie cebulą prażoną oraz przyprawą do dań z grilla. Tak przygotowane danie w foremce zawińcie w folię aluminiową i ułóżcie na grillu.  Pieczcie przez około 40 minut. Kaszanka – czy jest zdrowa? Kaszanka to mięsny produkt podrobowy, który produkuje się z kaszy gryczanej lub jęczmiennej oraz krwi wieprzowej. Specjał ten, chociaż dla wielu brzmi mało zachęcająco, pozostaje jednym z ulubionych dań Polaków.  Kaszanka bogata jest w dobrze przyswajalne żelazo, jednak jest to danie kaloryczne, pełne tłuszczu oraz cholesterolu, dlatego kategorycznie powinny go unikać osoby z nadwagą, otyłe, cierpiące na cukrzycę oraz...

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy
Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy , karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach. Dodatki do grilla Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie: Pieczywo (możecie podać je w formie grzanek z masłem czosnkowym) Podgotowane ziemniaki, które możecie ugrillować Różnorodne sałatki grillowe Grillowe dania wegetariańskie np. bakłażana faszerowanego serem pleśniowym Kieszonka aluminiowa na grilla Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe . Tłuszcz, który kapie na węgielki , powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii. Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii. Weźcie arkusz folii aluminiowej. Złóżcie ją na pół Złóżcie ją jeszcze raz. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie. Kieszonka jest gotowa. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki. Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych. Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne. Marchewki z cebulą...