Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał
AdobeStock
Newsy

Przeszkadza wam dym z grilla? Wiemy jak sprawić, żeby pięknie pachniał

Nie lubicie zapachu dymu, a w grillowaniu najbardziej denerwuje was właśnie to, że brzydko pachnący dym leci wam w oczy? Ta metoda rozwiąże problem.
Anna Urbańska
czerwiec 03, 2021

Wraz z nadchodzącymi wolnymi dniami, sezon grillowy kwitnie. Pewnie macie za sobą już pierwsze grillowanie, a jeśli to dopiero przed wami, długi weekend to dobra okazja żeby odpalić grilla. Niektórzy bardzo nie lubią tego robić ze względu na problemy z rozpalaniem grilla. Kopcący się dym leci w oczy i nieprzyjemnie pachnie? Wiemy co zrobić, żeby dym z grilla nie przeszkadzał wam ani sąsiadom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić zapach dymu z grilla?

Dzięki tej świetnej metodzie dym będzie pięknie pachniał i pobudzał wasze zmysły jeszcze zanim potrawy grillowe trafią na ruszt. Chodzi o to, żeby posypać rozpalane węgielki ziołami. Bardzo dobrze sprawdzi się w tym celu na przykład:

  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie

Jeśli uważacie że to marnotrawstwo, możecie po prostu posypać węgielki gałęziami ziół. Użyjcie gałązek rozmarynu lub tymianku do rozpalania grilla. Piękny aromat rozniesie się po waszej działce, podwórku lub innym miejscu w którym będziecie organizować imprezę grillową.

Zobacz także

Jak grillować, żeby było zdrowo i smacznie?

Skorzystają z okazji, przypomnimy wam też kilka innych zasad zdrowego grillowania. Koniecznie korzystajcie z tacek albuminowych i kładźcie na nich jedzenie. Ściekający na węgielki tłuszcz jest rakotwórczy.

Pamiętajcie żeby w trakcie grilla jadać dużo warzyw. Negatywny wpływ WWA, które tworzą się w potrawach z grilla może być w dużej mierze obniżany właśnie przez jedzenie warzyw do potraw grillowanych. Zróbcie tę pyszną sałatkę grillową albo klasyczną mizerię i przypilnujcie, żeby wszyscy domownicy jedli także warzywa z grilla.

Eksperymentujcie z różnymi potrawami. Oprócz tradycyjnej karkówki czy kiełbasy, możecie zrobić faszerowanego bakłażana, cukinię z grilla lub upiec ziemniaki w folii. Przygotujcie wiele opcji, a impreza grillowa będzie pożywna, smaczna i zdrowsza niż taka oparta na samym mięsie.

Czytaj także:

Komentarze
Pieczona kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Przepisy Tęsknicie za smakiem kiełbasy z grilla? Z piekarnika też wyjdzie smakowita
Co zrobić aby kiełbasa z piekarnika była chrupiąca jak z grilla? Mamy kilka pomysłów.
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Sezon grillowy to narodowy nawyk Polaków. Lubimy biesiady, zatem pretekst o grillu ze znajomymi trudno odrzucić. W dobie pandemii grillowanie co prawda będzie musiało poczekać, ale smak kiełbasy z grilla możemy odtworzyć w warunkach domowych. Kiełbasę można w końcu upiec! Chrupiąca jak z grilla Kiełbasa w piekarniku zachowuje się inaczej niż podczas grillowania. Naturalny ogień przypieka ją bez dodatkowych ozdobników. Tej z piekarnika poświęcimy chwilę czasu więcej. Na początek możemy postawić na ostrą marynatę, która nasączy mięso. Dobrym połączeniem będzie musztarda z papryką. Chrupkość gwarantuje sam sposób pieczenia kiełbasy. Błędem jest ustawianie piekarnika tylko na dół lub wyłącznie górę. Najlepiej postawić na termoobieg, jak również pieczenie w trybie góra- dół. Kiełbasa ma szansę upiec się równomiernie. Taka opcja pozwoli nam ją odpowiednio zrumienić. Zwyczajna, śląska, biała Każda kiełbasa nadaje sią na ruszt grilla, jak i do domowego piekarnika. Najczęściej wybieramy zwyczajną, śląską, swojską, serdelkową lub białą. Wszystkie jej rodzaje możemy zapiec w piekarniku. Bez konieczności rozpalania grilla ogrodowego możemy w warunkach domowych uzyskać jej podobny smak.  Mięso można w trakcie pieczenia podlewać wcześniej zrobioną marynatą. Kiełbasa lubi towarzystwo dodatków. Korniszony, ostre sosy, czy bagietki czosnkowe będą jej najlepszym uzupełnieniem. Dzięki nim również poczujemy się jak na prawdziwym grillu! Pieczona kiełbasa w piekarniku polana marynatą Jeśli chcemy przyrządzić kiełbasę z marynatą, należy przygotować wcześniej średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się naczynie żaroodporne. Do marynaty potrzebujemy: ketchupu, musztardy, słodkiej papryki w proszku,...

Przeczytaj
jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...

Przeczytaj
jedzenie gdzie oddać
AdobeStock
Newsy Nie wyrzucajcie jedzenia po świętach. Oto 3 miejsca, w które możecie je oddać
Zostało wam jedzenie po świętach Bożego Narodzenia? Nie wyrzucajcie go! Możecie je oddać potrzebującym.
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

W święta stół aż się ugina od wigilijnych potraw. Nie wszyscy przygotowują aż 12 tradycyjnych dań, ale nawet wówczas zdecydowanie nie można powiedzieć, żeby w święta jedzenia brakowało. Je się bardzo dużo, a jeszcze więcej niestety wyrzuca! W końcu nie wypada, żeby komuś nie wystarczyło na dokładkę, dlatego na święta przygotowuje się bardzo dużo jedzenia, które później się marnuje. Część można wykorzystać do przyrządzenia innych dań. Kolejnym sposobem jest oddanie go potrzebującym!   Bardzo polecamy dzielenie się nadmiarowym jedzeniem z osobami w trudnej sytuacji. Los ich nie rozpieszcza cały rok, a w święta potrzebują pomocy jeszcze bardziej. Pomagając uboższym możecie bardzo dodać im otuchy w Boże Narodzenie i zapewnić, że nie są sami w tym szczególnym czasie. Jak pomagać? Najprostszym sposobem jest sprawdzenie, kto w waszej okolicy potrzebuje pomocy. Może któryś z sąsiadów? Bezpośrednia pomoc gwarantuje wam pewność, że dotrze ona do osób jej potrzebujących. Z pewnością bardzo to docenią, gdy podzielicie się z nimi świątecznymi potrawami. Jeżeli w waszym sąsiedztwie nie ma nikogo w potrzebie, a chcecie pomóc, to możecie oddać nadmiar jedzenia do tych trzech miejsc: Schroniska dla bezdomnych – zwłaszcza zimą schroniska są przepełnione. Dotknięci bezdomnością ludzie szukają tam ciepła i schronienia – te placówki dosłownie ratują im życie. Schroniska cały rok chętnie przyjmują paczki z darami, dlatego śmiało możecie tam przynieść jedzenie, które zostało wam po Wigilii. Caritas Polska – ta organizacja charytatywna przyjmie każdą pomoc dla potrzebujących i zachęca do tego wystawiając faktury! Jeśli przyniesiecie jedzenie do oddziału Caritasu, dostaniecie fakturę i będziecie mogli odliczyć sobie darowiznę od podatku. Wcześniej jednak...

Przeczytaj
co można mrozić
Adobe Stock
Newsy 5 produktów, o których nie wiedzieliście, że możecie zamrozić. Smakują tak samo dobrze, jak świeże
Mrożenie gotowych dań lub półproduktów to świetna metoda, która przede wszystkim zaoszczędzi wasz czas! W końcu nikt nie lubi stać w kuchni godzinami. Zdziwicie się, co możecie włożyć do zamrażalnika. Już nigdy więcej nie wyrzucicie niektórych rzeczy!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Odpowiednio zamrożona i przechowywana żywność w żaden sposób nie zaszkodzi waszemu zdrowiu. Możecie być również pewni, że jedzenie zachowa swoje cenne wartości odżywcze. Dlaczego więc nie skorzystać z tej metody? To zaoszczędzi wasz czas i pieniądze! Rosół Bulion przygotowany na bazie warzyw i mięsa to podstawa wielu polskich dań. Z rosołu możecie bowiem ugotować niemal każdą zupę, ale również stworzyć niesamowity sos, na przykład do mięsa. Z racji, że jego przyrządzenie wymaga wielu godzin, najlepiej zrobić go raz w dużej ilości.  Po zjedzeniu niedzielnego obiadu i wystudzeniu zupy z powodzeniem możecie ją poporcjować i schować do zamrażalnika. To sprawi, że będziecie mieć go pod ręką zawsze, kiedy będziecie potrzebować. Ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to kolejny bardzo czasochłonny kulinarny wyrób. Właśnie dlatego idealnie jest przygotować go w większych ilościach i zamrozić na surowo. Jednak miejcie na uwadze, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt może stać się bardzo lepki. Wtedy należy podsypać go mąką i ponownie wyrobić. To jednak nie zajmie zbyt wiele czasu. Zamrażanie białek Często zdarza się, że do przyrządzenia jakiejś potrawy potrzebujecie tylko żółtek. Wiele osób nie ma pojęcia co w takiej sytuacji zrobić z białkami i wylewa je do zlewu. To błąd!  Bowiem w polskiej kuchni nie brakuje przepisów, do których można z powodzeniem wykorzystywać białka. Dlatego też nie warto ich wyrzucać. Bardziej praktyczne będzie ich zamrożenie na „czarną godzinę”. Dodatkowo takie białka będą się lepiej ubijać! Mleko kobiece Mleko z piersi to najzdrowszy posiłek, jaki możecie zaserwować swojemu dziecku w pierwszych miesiącach życia. Jednak częstotliwość karmienia noworodka jest bardzo duża, a przecież nie zawsze jesteście w stanie być...

Przeczytaj