Podczas świąt wielkanocnych, oprócz dań głównych, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, podaje się również różnego rodzaju przekąski. Zazwyczaj są to faszerowane jajka bądź po prostu pokrojona, ułożona na talerzu wędlina. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości, to połączcie te dwie opcje i przygotujcie rożki z szynki z przepysznym farszem. Są tak smaczne, że zanim się obejrzycie znikną z półmiska.

Faszerowane rożki z szynki

To danie jest połączeniem faszerowanych jajek z pokrojoną wędliną. To świetna opcja podania, która nie tylko ładnie wygląda na świątecznym stole, ale również świetnie smakuje. Rożki będą doskonałą przekąską pomiędzy głównymi daniami podczas Wielkanocy. Całość dopełnia krem dijonnaise Maille. Dzięki niemu, nadzienie jest kremowe, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jeśli nie macie w swoich zasobach tego składnika, to możecie po prostu połączyć łyżkę majonezu z jedną łyżką musztardy. 

Przepis na faszerowane rożki z szynki

Składniki:

  • 12 plastrów szynki gotowanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 12 sztuk długiego cienkiego szczypiorku
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki kremu dijonnaise Maille
  • sól
  • mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

  1. Pół pęczka szczypiorku drobno posiekajcie.
  2. Jajka gotujcie na twardo we wrzącej wodzie przez 8 minut. Później zalejcie je zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Ostudzone jajka obierzcie i przełóżcie do miski. Zmiksujcie je za pomocą blendera.
  4. Do miski dodajcie dwie łyżki kremu dijonnaise Maille. Jeśli go nie macie to śmiało możecie go zastąpić łyżką majonezu oraz taką samą ilością musztardy. Dodatkowo do jaj dodajcie dwie łyżeczki chrzanu i posiekany drobno pęczek szczypiorku. Całość przyprawcie solą oraz mielonym pieprzem kolorowym. Całość dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  5. Plastry gotowanej szynki zwińcie w zgrabne rożki. Każdy z nich przewiążcie w połowie długim źdźbłem szczypiorku.
  6. Masę jajeczną przełóżcie do szprycy i za jej pomocą nafaszerujcie przygotowane rożki z szynki.
  7. Rożki z farszem ułóżcie na półmisku. 
  8. Pomidor umyjcie, osuszcie i pokrójcie na ćwiartki.
  9. Faszerowane rożki przyozdóbcie kiełkami rzodkiewki oraz ćwiartkami pomidora. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl