rożki z szynki
Gotujmy.pl/p.jola1
Newsy

Przepyszne faszerowane rożki z szynki. Nie przegapcie tego przepisu. To prawdziwy hit tej Wielkanocy

Oprócz tradycyjnych potraw wielkanocnych, warto również przygotować przekąski, które idealnie uzupełnią całość. Idealną opcją są faszerowane rożki z gotowanej szynki. To szybkie, aromatyczne danie. Z pewnością zachwyci gości nie tylko smakiem, ale również świetną formą podania. Koniecznie musicie je przygotować dla swoich bliskich!

Podczas świąt wielkanocnych, oprócz dań głównych, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, podaje się również różnego rodzaju przekąski. Zazwyczaj są to faszerowane jajka bądź po prostu pokrojona, ułożona na talerzu wędlina. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości, to połączcie te dwie opcje i przygotujcie rożki z szynki z przepysznym farszem. Są tak smaczne, że zanim się obejrzycie znikną z półmiska.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Faszerowane rożki z szynki

To danie jest połączeniem faszerowanych jajek z pokrojoną wędliną. To świetna opcja podania, która nie tylko ładnie wygląda na świątecznym stole, ale również świetnie smakuje. Rożki będą doskonałą przekąską pomiędzy głównymi daniami podczas Wielkanocy. Całość dopełnia krem dijonnaise Maille. Dzięki niemu, nadzienie jest kremowe, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jeśli nie macie w swoich zasobach tego składnika, to możecie po prostu połączyć łyżkę majonezu z jedną łyżką musztardy. 

Przepis na faszerowane rożki z szynki

Składniki:

  • 12 plastrów szynki gotowanej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 pomidor
  • 12 sztuk długiego cienkiego szczypiorku
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki kremu dijonnaise Maille
  • sól
  • mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

  1. Pół pęczka szczypiorku drobno posiekajcie.
  2. Jajka gotujcie na twardo we wrzącej wodzie przez 8 minut. Później zalejcie je zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  3. Ostudzone jajka obierzcie i przełóżcie do miski. Zmiksujcie je za pomocą blendera.
  4. Do miski dodajcie dwie łyżki kremu dijonnaise Maille. Jeśli go nie macie to śmiało możecie go zastąpić łyżką majonezu oraz taką samą ilością musztardy. Dodatkowo do jaj dodajcie dwie łyżeczki chrzanu i posiekany drobno pęczek szczypiorku. Całość przyprawcie solą oraz mielonym pieprzem kolorowym. Całość dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  5. Plastry gotowanej szynki zwińcie w zgrabne rożki. Każdy z nich przewiążcie w połowie długim źdźbłem szczypiorku.
  6. Masę jajeczną przełóżcie do szprycy i za jej pomocą nafaszerujcie przygotowane rożki z szynki.
  7. Rożki z farszem ułóżcie na półmisku. 
  8. Pomidor umyjcie, osuszcie i pokrójcie na ćwiartki.
  9. Faszerowane rożki przyozdóbcie kiełkami rzodkiewki oraz ćwiartkami pomidora. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...

jajka faszerowane przepis
katarzynka455/gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane szynką z chrzanowym sosem na wielkanocne śniadanie. Palce lizać
Nie ma lepszego dania na wielkanocne śniadanie niż pyszne jajka faszerowane! Wypróbujcie ten przepis!

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia powszechnie obchodzone i bardzo rodzinne święto. W tym czasie przyrządza się wspólnie świąteczne potrawy, smaczne wielkanocne wypieki, a dzieci mają mnóstwo radości z malowania pisanek! W końcu rodzina spotyka się na wielkanocnym śniadaniu, podczas którego je się najbardziej tradycyjne potrawy przyrządzane w Polsce na Wielkanoc. Wielkanocne potrawy w Polsce Na polskim wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć tradycyjnych dań i wypieków, które zawsze przyrządza się na to święto! Pierwszym jest oczywiście żurek – koniecznie z jajkiem na twardo i białą, parzoną kiełbasą. Przyrządza się także pieczony schab, często z suszonymi śliwkami w środku. Bardzo popularne są faszerowane jajka na twardo. Do farszu można dodać wszystko, na co macie ochotę: szynkę, grzyby albo warzywa. Warto spróbować też jajek po żydowsku, czyli w majonezowym sosie z groszkiem. A na deser obowiązkowo musi być podany mazurek i babka wielkanocna z lukrem! Przepis na jajka z szynką gotowaną Do przygotowania smacznych jajeczek faszerowanych z szynką, które świetnie się sprawdzą podczas wielkanocnego śniadania, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 plastry gotowanej szynki 4 jajka 2 łyżki majonezu Pół pęczka natki pietruszki Chrzan Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i ugotujcie na twardo. Średnie jajka powinny się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Ugotowane jajka ostudźcie w zimnej wodzie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie je na pół, wydrążcie żółtka i pokrójcie je drobno nożem. Pokrójcie szynkę w drobną kosteczkę. Umyjcie świeżą natkę pietruszki pod bieżącą wodą i posiekajcie drobno. Do miski włóżcie rozkruszone...

Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....

Ruloniki z szynką
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Ruloniki z szynki z obłędnym farszem to numer 1 Sylwestra. Zaserwujcie gościom, a posypią się pochwały
Jeśli nie wybieracie się nigdzie na Sylwestra, wystarczy kilka kulinarnych trików, aby ten domowy był równie udany jak jego poprzednie edycje. Zachwyćcie bliskich prostą i pyszną przekąską.

Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis! Przystawki jako rodzaj potrawy Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem. Przekąska dla wybrednych O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania.  Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw. Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami są pokrojone małe kawałki kromki chleba lub bagietki z różnymi...