Kluski leniwe to jedna z pozycji obowiązkowych w babcinej kuchni. Danie szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne. W sezonie truskawkowym aż prosi się, by przyrządzić je na słodko. Dzieciaki będą wniebowzięte!
Pewną nowością dla wielu osób może okazać pomysł dodatku w postaci gęstej i słodkiej frużeliny, czyli delikatnego truskawkowego musu. Tradycjonaliści mogą oczywiście zrezygnować z tego typu kombinacji i postawić na stare sprawdzone metody. Czyli na przykład truskawki utłuczone wraz z dodatkiem cukru i śmietany – polanie klusków takim dodatkiem sprawdza się w stu procentach.
Przepis na kluski leniwe z truskawkami
Składniki na kluski:
- Ok. 10 dag mąki pszennej
- Ok. 50 dag ziemniaków
- 20 dag sera żółtego
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 20 dag truskawek świeżych
Składniki na frużelinę truskawkową:
- 10 dag truskawek
- Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki ze skórki i ugotujcie.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
- Dodajcie do ziemniaków ser biały, wbijcie jajko i dosypując odrobinę mąki pszennej, wyrabiajcie gładkie ciasto.
- Z ciasta uformujcie warkocz, który pokrójcie w nieduże kluski o kształcie kopytek.
- Zagotujcie wodę i gotujcie kluseczki w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4-5 min po wypłynięciu na powierzchnię.
- Gotowe kluski wyławiajcie łyżką cedzakową na talerz.
- Przygotujcie frużelinę. Truskawki pokrójcie drobno i podgotujcie z cukrem na wolnym ogniu. Zagęśćcie sos rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.
- Podawajcie kluski z truskawkami świeżymi i z frużeliną.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: