Kluski leniwe to jedna z pozycji obowiązkowych w babcinej kuchni. Danie szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne. W sezonie truskawkowym aż prosi się, by przyrządzić je na słodko. Dzieciaki będą wniebowzięte!

Pewną nowością dla wielu osób może okazać pomysł dodatku w postaci gęstej i słodkiej frużeliny, czyli delikatnego truskawkowego musu. Tradycjonaliści mogą oczywiście zrezygnować z tego typu kombinacji i postawić na stare sprawdzone metody. Czyli na przykład truskawki utłuczone wraz z dodatkiem cukru i śmietany – polanie klusków takim dodatkiem sprawdza się w stu procentach.

Przepis na kluski leniwe z truskawkami

Składniki na kluski:

  • Ok. 10 dag mąki pszennej
  • Ok. 50 dag ziemniaków
  • 20 dag sera żółtego
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 20 dag truskawek świeżych

Składniki na frużelinę truskawkową:

  • 10 dag truskawek
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki ze skórki i ugotujcie.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  3. Dodajcie do ziemniaków ser biały, wbijcie jajko i dosypując odrobinę mąki pszennej, wyrabiajcie gładkie ciasto.
  4. Z ciasta uformujcie warkocz, który pokrójcie w nieduże kluski o kształcie kopytek.
  5. Zagotujcie wodę i gotujcie kluseczki w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4-5 min po wypłynięciu na powierzchnię.
  6. Gotowe kluski wyławiajcie łyżką cedzakową na talerz.
  7. Przygotujcie frużelinę. Truskawki pokrójcie drobno i podgotujcie z cukrem na wolnym ogniu. Zagęśćcie sos rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.
  8. Podawajcie kluski z truskawkami świeżymi i z frużeliną.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: