Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

Sezon na truskawki w pełni - warto dodawać je także do takich dań jak kluski leniwe, które w wersji na słodko smakują równie dobrze jak na słono.

Kluski leniwe to jedna z pozycji obowiązkowych w babcinej kuchni. Danie szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne. W sezonie truskawkowym aż prosi się, by przyrządzić je na słodko. Dzieciaki będą wniebowzięte!

Pewną nowością dla wielu osób może okazać pomysł dodatku w postaci gęstej i słodkiej frużeliny, czyli delikatnego truskawkowego musu. Tradycjonaliści mogą oczywiście zrezygnować z tego typu kombinacji i postawić na stare sprawdzone metody. Czyli na przykład truskawki utłuczone wraz z dodatkiem cukru i śmietany – polanie klusków takim dodatkiem sprawdza się w stu procentach.

Zobacz także
Truskawki w końcu tanieją. Sprawdźcie, ile teraz zapłacicie za kilogram tych owoców

Truskawki w końcu tanieją. Sprawdźcie, ile teraz zapłacicie za kilogram tych owoców

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski leniwe z truskawkami

Składniki na kluski:

  • Ok. 10 dag mąki pszennej
  • Ok. 50 dag ziemniaków
  • 20 dag sera żółtego
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 20 dag truskawek świeżych

Składniki na frużelinę truskawkową:

  • 10 dag truskawek
  • Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki ze skórki i ugotujcie.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  3. Dodajcie do ziemniaków ser biały, wbijcie jajko i dosypując odrobinę mąki pszennej, wyrabiajcie gładkie ciasto.
  4. Z ciasta uformujcie warkocz, który pokrójcie w nieduże kluski o kształcie kopytek.
  5. Zagotujcie wodę i gotujcie kluseczki w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4-5 min po wypłynięciu na powierzchnię.
  6. Gotowe kluski wyławiajcie łyżką cedzakową na talerz.
  7. Przygotujcie frużelinę. Truskawki pokrójcie drobno i podgotujcie z cukrem na wolnym ogniu. Zagęśćcie sos rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.
  8. Podawajcie kluski z truskawkami świeżymi i z frużeliną.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

Przepis na knedle serowe z truskawkami.
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat
Wam też ten przepis kojarzy się z dzieciństwem? Przeczytajcie jak przygotować prawdziwe knedle z truskawkami.

Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat.  Knedle serowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 jajka 250 g sera białego Składniki na nadzienie i posypkę: 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych Cukier Cynamon 2 łyżki masła, lub śmietana Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem  Przygotowanie knedli truskawkowych Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie.  Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto.  W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki. Z ciasta uformujcie podłużne wałki.  Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym...

Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne
gosia56/Gotujmy.pl
Newsy
Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne
Szukasz pomysłu na wyjątkowo prosty i efektowny deser z truskawkami? Wypróbuj przepis na sypane ciasto.

Sezon na truskawki ruszył na dobre: obecnie są już na tyle tanie , że śmiało można je wykorzystywać do wielu potraw, przetworów i deserów. Truskawki są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także zdrowe: zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i niedużą ilość cukru i kalorii. Mogą być spożywane przez wszystkich, nawet cukrzyków. To także podstawa diety SIRT , która pozwoliła schudnąć Adele ponad 40 kg w oparciu o składniki aktywujące sirtuiny. Przepis na sypane ciasto z truskawkami Bardzo proste i pełne smaku ciasto, które przygotujesz błyskawicznie – w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości. Składniki: 1,5 szklanki mąka pszenna 1 szklanka płatki jaglane 1/2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg truskawek 20 dag masła dodatkowo do kruszonki: 5 dag masła 5 dag cukru 2 łyżki wiórek kokosowych Ok. 10 dag mąki (tyle, aby kruszonka była sypka) Przygotowanie:  Zróbcie kruszonkę z mąki, cukru, wiórek kokosowych i masła. Truskawki obierzcie z szypułek i przekrójcie na połówki. Do miski nasypcie mąkę, kaszę, płatki jaglane, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie wszystkie suche składniki łyżką. Tortownicę 28/30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wysypcie część suchych składników, a na nie jedną warstwę truskawek. Następnie wysypcie kolejną warstwę sypkich składników, a potem znowu truskawki.  Na najwyższą warstwę suchych składników wyłóżcie masło w plasterkach, a na nie kruszonkę.  Nagrzejcie piekarnik do 175 stopni i wstawcie do niego ciasto. Pieczcie przez 45-50 minut. Ciasto można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – z bitą śmietaną lub gałką...