Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji

Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie.

Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze.

Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na haluszki z bryndzą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi
  • Jajko
  • 2-3 mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Ok. 15 dag słoniny
  • 15 dag bryndzy
Zobacz także
Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

kluski kładzione przepis

Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  2. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody.
  3. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię.
  4. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko.
  5. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą.
  6. Wymieszajcie całość na gładką masę.
  7. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć.
  8. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki.
  9. Gotujcie kluski przez ok. 5 min.
  10. Na patelni wysmażcie skwarki.
  11. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków.
  12. Smacznego!
Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: Kilogram mączystych ziemniaków Szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do...

Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie
Adobe Stock
Newsy
Poznańskie bomby polecają się na weekendowy obiad. Ze skwarkami smakują wprost idealnie
Pomysł na obiad? Pyszne, poznańskie bomby ze skwarkami! Wszyscy oszaleją z wrażenia.

Gdy nudzą się wam klasyczne dania, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej! By skosztować tej potrawy, nie musicie jechać specjalnie do Poznania – zróbcie sami słynne poznańskie bomby z tego przepisu. Palce lizać! Przepis na poznańskie bomby Pod tą nazwą nie kryje się nic innego jak pyszne kluski z mięsem. Z dodatkiem skwarków smakują po prostu genialnie i koniecznie musicie je wypróbować. Składniki: Do przygotowania bomb potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 kilogram ziemniaków gotowanych 1,5 kg surowych ziemniaków 1 jajko Sól Do farszu: 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Przyprawa do mięsa mielonego Sól Pieprz Przygotowanie: Kilogram ziemniaków obierzcie i ugotujcie w posolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wylejcie wodę i ostudźcie ziemniaki. Później przeciśnijcie je przez praskę. Pozostałe 1,5 kg ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie dokładnie z wody. Dodajcie surowe ziemniaki do ugotowanych, wbijcie jedno jajko, doprawcie solą i wymieszajcie. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, wsypcie trochę mąki ziemniaczanej. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulkę, jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawcie przyprawą do mięsa mielonego. Z ciasta formujcie placuszki i na środku każdego z nich umieśćcie kulkę z farszu. Zlepcie brzegi. W garnku zagotujcie osoloną wodę i gotujcie kluchy na małym ogniu. Powinny się gotować przez około 15 minut, aż do wypłynięcia. Wyciągajcie za pomocą cedzaka na półmisek. Pokrójcie boczek lub słoninę w kostkę i wytopcie na patelni. Wytopione skwarki dodajcie do bomb. Smacznego!

Prażuchy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny
Zastanawialiście się kiedyś nad pochodzeniem znanych i lubianych dań? Wiele z nich wzięło się z ubogiej kuchni chłopskiej.

Włoska pizza, makarony, czy nasze pierogi i właśnie one – prażuchy. Wszystkie te dania łączą dwie rzeczy – fantastyczny smak i to samo pochodzenie. Nie ulega wątpliwości, że proste, mączne dania wzięły swoją popularność z dawnej biedy mieszkańców wsi. To zjawisko typowe dla całego świata. Jak kiedyś jadali polscy chłopi? Nie inaczej było więc i u nas. Wspomnieliśmy już o pierogach. Podobną drogę z chłopskich chałup na salony przeszły kluski śląskie, kopytka i np. pyzy. Większość Polaków zapomniała już jednak o prażuchach. Słyszeliście od swoich mam i babć o takim specjale? W niektórych rejonach Polski, to danie nosi czasami nieco inną nazwę. Na Lubelszczyźnie nazywa się je dla przykładu kulaszą. Inne obowiązujące gdzieniegdzie nazwy to m.in. fusier, prażocha, porka, pyrka, a nawet psiocha. Niech nie zmyli was jednak to niezbyt apetycznie brzmiące określenie. Z czym podaje się prażuchy? Jakkolwiek tej potrawy nie nazwiemy, jej smak zawsze będzie niezwykle ciekawy. Niezależnie od regionalnego wariantu. Docenicie go także w czasach dzisiejszego kulinarnego dobrobytu. Cały sekret prażuchów tkwi w dodaniu do gotujących się, obranych ziemniaków mąki. Zaparzoną mąkę później miesza się z utłuczonymi kartoflami i tak powstaje coś na kształt nietypowych klusków. Prażuchy mogą stanowić osobne danie, na przykład z dodatkiem skwarków, podsmażonego boczku czy też cebuli. Nie od rzeczy będzie podanie prażuchów w towarzystwie kawałka jakiegoś mięsa lub gęstego, zawiesistego sosu. Wybór należy do was. Przepis na prażuchy Składniki: 50 dag ziemniaków Ok. łyżka mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Łyżka masła 10 dag boczku 1 cebula Sól Pieprz Smalec lub olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie z...

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich...