Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie.

Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze.

Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie.

Przepis na haluszki z bryndzą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi
  • Jajko
  • 2-3 mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Ok. 15 dag słoniny
  • 15 dag bryndzy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  2. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody.
  3. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię.
  4. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko.
  5. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą.
  6. Wymieszajcie całość na gładką masę.
  7. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć.
  8. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki.
  9. Gotujcie kluski przez ok. 5 min.
  10. Na patelni wysmażcie skwarki.
  11. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków.
  12. Smacznego!