Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji

Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie.

Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze.

Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na haluszki z bryndzą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi
  • Jajko
  • 2-3 mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Ok. 15 dag słoniny
  • 15 dag bryndzy
Zobacz także
Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci

kluski kładzione przepis

Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  2. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody.
  3. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię.
  4. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko.
  5. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą.
  6. Wymieszajcie całość na gładką masę.
  7. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć.
  8. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki.
  9. Gotujcie kluski przez ok. 5 min.
  10. Na patelni wysmażcie skwarki.
  11. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków.
  12. Smacznego!
Prażuchy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny
Zastanawialiście się kiedyś nad pochodzeniem znanych i lubianych dań? Wiele z nich wzięło się z ubogiej kuchni chłopskiej.

Włoska pizza, makarony, czy nasze pierogi i właśnie one – prażuchy. Wszystkie te dania łączą dwie rzeczy – fantastyczny smak i to samo pochodzenie. Nie ulega wątpliwości, że proste, mączne dania wzięły swoją popularność z dawnej biedy mieszkańców wsi. To zjawisko typowe dla całego świata. Jak kiedyś jadali polscy chłopi? Nie inaczej było więc i u nas. Wspomnieliśmy już o pierogach. Podobną drogę z chłopskich chałup na salony przeszły kluski śląskie, kopytka i np. pyzy. Większość Polaków zapomniała już jednak o prażuchach. Słyszeliście od swoich mam i babć o takim specjale? W niektórych rejonach Polski, to danie nosi czasami nieco inną nazwę. Na Lubelszczyźnie nazywa się je dla przykładu kulaszą. Inne obowiązujące gdzieniegdzie nazwy to m.in. fusier, prażocha, porka, pyrka, a nawet psiocha. Niech nie zmyli was jednak to niezbyt apetycznie brzmiące określenie. Z czym podaje się prażuchy? Jakkolwiek tej potrawy nie nazwiemy, jej smak zawsze będzie niezwykle ciekawy. Niezależnie od regionalnego wariantu. Docenicie go także w czasach dzisiejszego kulinarnego dobrobytu. Cały sekret prażuchów tkwi w dodaniu do gotujących się, obranych ziemniaków mąki. Zaparzoną mąkę później miesza się z utłuczonymi kartoflami i tak powstaje coś na kształt nietypowych klusków. Prażuchy mogą stanowić osobne danie, na przykład z dodatkiem skwarków, podsmażonego boczku czy też cebuli. Nie od rzeczy będzie podanie prażuchów w towarzystwie kawałka jakiegoś mięsa lub gęstego, zawiesistego sosu. Wybór należy do was. Przepis na prażuchy Składniki: 50 dag ziemniaków Ok. łyżka mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Łyżka masła 10 dag boczku 1 cebula Sól Pieprz Smalec lub olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie z...

Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski leniwe z truskawkami i z frużeliną truskawkową. Smakują jak u babci
Sezon na truskawki w pełni - warto dodawać je także do takich dań jak kluski leniwe, które w wersji na słodko smakują równie dobrze jak na słono.

Kluski leniwe to jedna z pozycji obowiązkowych w babcinej kuchni. Danie szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne. W sezonie truskawkowym aż prosi się, by przyrządzić je na słodko. Dzieciaki będą wniebowzięte! Pewną nowością dla wielu osób może okazać pomysł dodatku w postaci gęstej i słodkiej frużeliny, czyli delikatnego truskawkowego musu. Tradycjonaliści mogą oczywiście zrezygnować z tego typu kombinacji i postawić na stare sprawdzone metody. Czyli na przykład truskawki utłuczone wraz z dodatkiem cukru i śmietany – polanie klusków takim dodatkiem sprawdza się w stu procentach. Przepis na kluski leniwe z truskawkami Składniki na kluski: Ok. 10 dag mąki pszennej Ok. 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego Szczypta soli 1 jajko 20 dag truskawek świeżych Składniki na frużelinę truskawkową: 10 dag truskawek Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru 2 łyżki wody Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki ze skórki i ugotujcie. Ugotowane ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do ziemniaków ser biały, wbijcie jajko i dosypując odrobinę mąki pszennej, wyrabiajcie gładkie ciasto. Z ciasta uformujcie warkocz, który pokrójcie w nieduże kluski o kształcie kopytek. Zagotujcie wodę i gotujcie kluseczki w lekko osolonym wrzątku przez ok. 4-5 min po wypłynięciu na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiajcie łyżką cedzakową na talerz. Przygotujcie frużelinę. Truskawki pokrójcie drobno i podgotujcie z cukrem na wolnym ogniu. Zagęśćcie sos rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną. Podawajcie kluski z truskawkami świeżymi i z frużeliną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także: Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko...

pyzy
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać
Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek. Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie. Zwarte, ale mięciutkie pyzy Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną. Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości! A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia. To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie. Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe. Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu. Przepis na pyzy Składniki na ciasto: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1-2 jaja Olej Sól  Składniki na farsz: 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego Cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10...

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....