Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie.
Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze.
Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie.
Przepis na haluszki z bryndzą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi
- Jajko
- 2-3 mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Sól
- Ok. 15 dag słoniny
- 15 dag bryndzy
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
- Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody.
- Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię.
- Wbijcie do ziemniaków 1 jajko.
- Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą.
- Wymieszajcie całość na gładką masę.
- Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć.
- Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki.
- Gotujcie kluski przez ok. 5 min.
- Na patelni wysmażcie skwarki.
- Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków.
- Smacznego!