Gotowanie to dość niecodzienny sposób przygotowywania ciast. Cała tajemnica tego procesu tkwi oczywiście w metodzie zwaną kąpielą wodną.

Zanim jednak zaczniecie gotować swoją babkę, trzeba poświęcić krótką chwilę nad jej przygotowaniem.

Jak zrobić babkę wielkanocną dla diabetyków?

Czy da się przygotować babkę na święta bez dodatku cukru? Owszem. Wystarczy, że zaopatrzycie się ksylitol.

Ksylitol to nic innego jak po prostu nowoczesny słodzik z bardzo niskim indeksem glikemicznym.

Zobacz także:

Dlatego właśnie ten organiczny związek chemiczny to coś w sam raz dla diabetyków, którzy także chcieliby podelektować się słodkościami w czasie najbliższej Wielkanocy.

Ponadto, jeżeli chcecie, by w waszym cieście nie znalazł się nawet gram cukru, zrezygnujcie z czekoladowej polewy.

Przepis na babkę gotowaną bez cukru:

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka ksylitolu zamiast cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Tłuszcz do smarowania formy
  • Bułka tarta
  • Opcjonalnie – czekolada na polewę

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek jaj i ubijcie żółtka mikserem z ksylitolem.
  2. Rozpuśćcie masło i odstawcie do ostudzenia.
  3. Przesiejcie mąki przez sitko i wymieszajcie z proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszajcie razem mąkę, żółtka i masło.
  5. Ubijcie białka na sztywną pianę i dodajcie je na końcu do masy na babkę. Pianę wymieszajcie drewnianą łyżką, łagodnymi, okrężnymi ruchami.
  6. Wysmarujcie szczelną formę na babką tłuszczem i obsypcie bulką tartą.
  7. Wlejcie gotowe ciasto do formy.
  8. Przygotujcie sporej wielkości garnek i wlejcie do niego wrzątek.
  9. Włóżcie do garnka formę z babką, tak by została przykryta wodą na 3/4 wysokości.
  10. Gotujcie na małym ogniu od godziny do półtorej godziny pod przykryciem.
  11. Po ugotowaniu odstawcie babkę do ostygnięcia.
  12. Opcjonalnie możecie przygotować według uznania czekoladową polewę z rozpuszczonej tabliczki czekolady.

Źródło: gotujmy.pl