Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj. Nie opada i zawsze się udaje

Doskonały biszkopt, który nigdy nie opada. Idealny jako baza do tortów np. na urodziny albo komunię.

Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy.

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej
  • 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Zobacz także
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie

tort

Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości

Przygotowanie

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  3. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca.
  4. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku.
  5. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone.
  6. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników.
  7. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto.
  8. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  9. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie.
  10. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami.
  11. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA