Biszkopt jest dość kapryśnym ciastem, które nie zawsze wychodzi mniej doświadczonym paniom domu. Często opada, kruszy się albo nie chce wyrosnąć. Z poniższego przepisu biszkopt rzucany zawsze się udaje. Podzieliła się nim z nami Konczi, użytkowniczka portalu gotujmy.pl. Według niej jest banalnie prosty w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nim każdy.

Przepis na biszkopt rzucany z 5 jaj

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 niepełna szklanka mąki poznańskiej
  • 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  3. Stale miksując, dodawajcie do białek małymi partiami cukier, aż piana stanie się błyszcząca.
  4. Dodawajcie stopniowo po jednym żółtku.
  5. Do masy przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. To sprawi, że ciasto będzie puszyste i napowietrzone.
  6. Zmiksujcie dokładnie, aż do połączenia się składników.
  7. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto.
  8. Formę wstawcie do zimnego piekarnika i ustawcie go na 180 stopni (grzanie góra dół). Pieczcie do suchego patyczka przez około 30-40 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika). Jeśli ciasto brązowieje za szybko, możecie przykryć wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  9. Wyjmijcie z piekarnika i z wysokości około 30 centymetrów rzućcie blachę na blat lub podłogę. Zróbcie to dwukrotnie.
  10. Otwórzcie obręcz formy, wyjmijcie ciasto i odstawcie je na kratkę do góry nogami.
  11. Pokrójcie biszkopt dopiero po kilku godzinach – nie będzie się kruszył.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: