Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity.
Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty
Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować:
- 2 litrów wody
- Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora
- 400 gramów kiełbasy
- 15 ml oleju
- 2 suszonych grzybów
- Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku
Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować:
- 1 litra soku z kiszonej kapusty
- 45 gramów mąki pszennej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liści laurowych
- 1 ząbka czosnku
Dodatkowo będziecie potrzebować:
- 150 ml śmietany
- 10 gramów tartego chrzanu
Przygotowanie:
- Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut.
- Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie.
- Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej zakwas z kiszonej kapusty. Całość zagotujcie.
- Tak przygotowany barszcz zahartujcie śmietaną. Dodajcie do niego również chrzan. Zupę serwujcie w towarzystwie ugotowanych wcześniej warzyw, kiełbaski i pieczywa.
Smacznego!