Kiedy wydaje się wam, że wszystko stracone, pamiętajcie, że zawsze jest iskierka nadziei. Szczególnie w kuchni. Całe szczęście, że gotowanie potraw ma to do siebie, że można załagodzić albo niemal zupełnie zneutralizować większość wpadek. Takich jak choćby przecukrzenie dania. Tyczy się to nie tylko dań słodkich, ciast czy innych deserów. Cukier to także nieodłączny dodatek do sosów i dań obiadowych.

Cuda na patelni

Kłopot pojawia się nieraz, gdy chcemy zbalansować smaki. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, no i właśnie – czegoś wciąż w naszym daniu brakuje. Rozwiązanie to właśnie łyżeczka słodkiego cukru. Chwila nieuwagi i problem gotowy. Z łyżeczki robi się znacznie więcej, a nasze danie jest po prostu okropne w smaku…

Nie ma się czego obawiać. Wróćmy do naszych 5 smaków. Jeżeli przesadziliśmy ze słodkością, warto dodać nieco więcej ostrości, kwasowości czy gorzkości. Starajmy się poszukać smakowego balansu na nowo. Zwykle takie podejście może czynić prawdziwe cuda na patelni i w garnku!

Kolejne rozwiązanie znacie pewnie bardzo dobrze. Czasem jednak w roztargnieniu zapominamy o tym, że zbyt słodkie danie można po prostu nieco rozcieńczyć! Zbyt słodki sos? Dodajmy nieco wody, następnie wyrównajmy smaki. Jeżeli potrawa jest za rzadka, można pokusić się o zagęszczenie jej mąką.

Zobacz także:

Obiad do kosza?

Kolejnym trikiem, który znany jest dobrym paniom domu, jest tak zwane podwojenie składników. Dotyczy to także naszych przesłodzonych ciast. Jeżeli przeholowaliśmy z cukrem, można uciec się do dodania większej ilości innych składników. Za duża porcja? Od przybytku głowa nie boli!

Teraz zdradzimy wam inną, równie prostą sztuczkę, z której nasze babcie nie korzystały jednak za często. Jeżeli przygotowujemy danie z drogich składników, a przez nieuwagę dosypiemy do niego za dużo cukru, czasami nie mamy możliwości podwojenia składników.

Zamiast wyrzucać całość do kosza, możemy wtedy odrzucić połowę zawartości miski czy rondla – uratujemy przynajmniej połowę dania i w ten sposób zredukujemy nieco nadmiar cukru.

Na koniec mała wskazówka na przyszłość. Nic tak nie uchroni was od przecukrzenia dania, jak po prostu próbowanie potrawy. Warto wziąć również poprawkę na ilość cukru w przepisach. Niektórzy wolą po prostu słodsze potrawy. Co więc robić? Wsypujmy do potrawy cukier partiami i smakujmy!