Pomyłka w kuchni
Adobe Stock
Newsy

Przecukrzyłaś danie? Ten sposób jest banalny i naprawdę działa

Przesłodzenie dania… Taki kuchenny „klops” zdarza się nawet najlepszym paniom domu. Podpowiemy wam, jak z tego wybrnąć.

Kiedy wydaje się wam, że wszystko stracone, pamiętajcie, że zawsze jest iskierka nadziei. Szczególnie w kuchni. Całe szczęście, że gotowanie potraw ma to do siebie, że można załagodzić albo niemal zupełnie zneutralizować większość wpadek. Takich jak choćby przecukrzenie dania. Tyczy się to nie tylko dań słodkich, ciast czy innych deserów. Cukier to także nieodłączny dodatek do sosów i dań obiadowych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cuda na patelni

Kłopot pojawia się nieraz, gdy chcemy zbalansować smaki. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, no i właśnie – czegoś wciąż w naszym daniu brakuje. Rozwiązanie to właśnie łyżeczka słodkiego cukru. Chwila nieuwagi i problem gotowy. Z łyżeczki robi się znacznie więcej, a nasze danie jest po prostu okropne w smaku…

Nie ma się czego obawiać. Wróćmy do naszych 5 smaków. Jeżeli przesadziliśmy ze słodkością, warto dodać nieco więcej ostrości, kwasowości czy gorzkości. Starajmy się poszukać smakowego balansu na nowo. Zwykle takie podejście może czynić prawdziwe cuda na patelni i w garnku!

Kolejne rozwiązanie znacie pewnie bardzo dobrze. Czasem jednak w roztargnieniu zapominamy o tym, że zbyt słodkie danie można po prostu nieco rozcieńczyć! Zbyt słodki sos? Dodajmy nieco wody, następnie wyrównajmy smaki. Jeżeli potrawa jest za rzadka, można pokusić się o zagęszczenie jej mąką.

Obiad do kosza?

Kolejnym trikiem, który znany jest dobrym paniom domu, jest tak zwane podwojenie składników. Dotyczy to także naszych przesłodzonych ciast. Jeżeli przeholowaliśmy z cukrem, można uciec się do dodania większej ilości innych składników. Za duża porcja? Od przybytku głowa nie boli!

Teraz zdradzimy wam inną, równie prostą sztuczkę, z której nasze babcie nie korzystały jednak za często. Jeżeli przygotowujemy danie z drogich składników, a przez nieuwagę dosypiemy do niego za dużo cukru, czasami nie mamy możliwości podwojenia składników.

Zamiast wyrzucać całość do kosza, możemy wtedy odrzucić połowę zawartości miski czy rondla – uratujemy przynajmniej połowę dania i w ten sposób zredukujemy nieco nadmiar cukru.

Na koniec mała wskazówka na przyszłość. Nic tak nie uchroni was od przecukrzenia dania, jak po prostu próbowanie potrawy. Warto wziąć również poprawkę na ilość cukru w przepisach. Niektórzy wolą po prostu słodsze potrawy. Co więc robić? Wsypujmy do potrawy cukier partiami i smakujmy!

 

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków
Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję! Dawne smaki W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach.  Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić. Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe! Prosto nie znaczy niesmacznie Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszenne 225 g dobrej jakości twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Jak przygotować szybkie oponki serowe? Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie...

wielkanoc potrawy
Flickr
Newsy
Wielkanocne potrawy są pyszne, ale czy wiecie, ile mają kalorii? Możecie się zdziwić
Choć Wielkanoc kojarzy się z wiosną i lekkimi sałatkami, to tradycyjne wielkanocne potrawy wcale takie lekkie nie są! Sprawdźcie, ile kalorii się w nich kryje i jak łatwo można od nich przytyć.

Każdy łasuch cieszy się na każde święta! W końcu to czas, gdy można bez wyrzutów sumienia objadać się ulubionymi smakołykami. Wszyscy wiedzą, że potrawy przyrządzane na Boże Narodzenie są tłuste i ciężkostrawne – przyjęło się więc, że jedzenie na święta wielkanocne jest lekkie i zdrowe. Z pewnością wpływ na to ma wiosenna otoczka wokół tych świąt. Wydaje się, że rzeczywiście Wielkanoc to tylko szczypiorek, rzeżucha i chudy schab. A jak jest naprawdę? Można się zdziwić! Ile kalorii jest w potrawach wielkanocnych? Jeżeli uwielbiacie wielkanocne dania i przekąski, to lepiej usiądźcie. Nie uwierzycie, jak bardzo niektóre z nich są kaloryczne! Dla przypomnienia – dorosły człowiek powinien jeść dziennie około 2000 kalorii. Gdy zsumujecie kaloryczność wielkanocnych potraw szybko przekonacie się, skąd się bierze oponka na brzuchu po świętach! Sprawdźcie sami: 1 porcja żurku z jajkiem i kiełbasą: 400 kalorii 1 faszerowane jajko: 150 kalorii 1 porcja sałatki jarzynowej: 300 kalorii 1 porcja pasty jajecznej: 150 kalorii 1 kawałek sernika: 300 kalorii 1 kawałek mazurka z bakaliami i kajmakiem: 250 kalorii 1 kawałek babki piaskowej: 250 kalorii Wydaje się, że to niewiele? Pamiętajcie o tym, że w końcu podczas świąt, jedzenie nie kończy się na jednym faszerowanym jajku ani kawałeczku sernika! Jak zmniejszyć kaloryczność wielkanocnych dań i wypieków? By uchronić się przed przybraniem na wadze po świętach, warto zadbać o to, by dania wielkanocne były nieco mniej kaloryczne. Da się to zrobić modyfikując nieco przepisy! Wykorzystajcie te proste triki: Chrzan zamiast majonezu Faszerowane jajka są pyszne, ale strasznie kaloryczne! Wszystko przez dużą zawartość majonezu. Lepiej go zamienić równie smacznym, a dużo mniej tuczącym chrzanem. Lżejsza sałatka jarzynowa...