pasztet wielkanocny przepis
Adobe Stock
Newsy

Prosty przepis na najlepszy kremowy pasztet wielkanocny. Z tej receptury korzystały nasze babcie

Niech nie zwiedzie was długa lista składników. Ten przepis na pasztet naprawdę nie jest trudny. Wystarczy jedynie trochę czasu, by cieszyć się świątecznym rarytasem jak od babci!

Sekret tego przepisu tkwi w mieszance trzech rodzajów mięs. Wieprzowina, wołowina i drób. Wszystko razem w towarzystwie przypraw daje niezwykły efekt.

Najpierw jednak trzeba solidnie wygotować wszystkie gatunki mięs. Zacznijcie od wołowiny, która jest najtwardsza i potrzebuje najdłuższej obróbki termicznej do zmięknięcia.

Potem kolej na wieprzowinę i wreszcie drobiowe wątróbki. Wszystkie gatunki mięsa gotujcie oczywiście w tym samym garnku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasztet wielkanocny

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wołowiny (dowolny rodzaj mięsa)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Ćwierć selera
  • Ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużym, wysokim garnku zagotujcie pokrojoną w kostkę wołowinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, liści laurowych i soli.
  2. Po kilkunastu minutach dodajcie do gotującej się wołowiny  wieprzowinę i obrane warzywa.
  3. Gotujcie jeszcze ok. pół godziny do miękkości mięsa.
  4. Na 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka wątróbki – one ugotują się najszybciej.
  5. Odstawcie garnek z mięsem do ostygnięcia.
  6. W wywarze, który został wam po gotowaniu mięsa namoczcie bułkę.
  7. Wszystkie rodzaje mięsa, warzywa i bułkę przemielcie w maszynce do mięsa dwa razy. Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej kremową konsystencję pasztetu, zmielcie wszystko nawet trzykrotnie.
  8. Doprawcie mięso gałką muszkatołową i natką pietruszki, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  9. Dodajcie do mięsa jajko i wyrabiajcie ręką gładką masę, do uzyskania ładnej, jednolitej struktury.
  10. Mięsną masę na pasztet wylejcie do dwóch foremek keksówek, o klasycznych rozmiarach.
  11. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. C przez około 1,5 godziny.
  12. Upieczony pasztet odstawcie do ostygnięcia.
  13. Podawajcie ze świeżym pieczywem. 
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

pasztet przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drobiowy pasztet na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a w mig zniknie z talerzy
Nie ma lepszej przekąski niż pasztet domowej roboty! Z tym składnikiem smakuje jeszcze lepiej – sprawdźcie nasz przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć smacznych mięs, które jednoznacznie kojarzą się z Wielkanocą. Biała, parzona kiełbasa, pieczony schab i domowy pasztet to potrawy, na które wszyscy czekają! Zróbcie w tym roku przepyszny pasztet drobiowy z ciekawym dodatkiem, który doskonale podkręca smak tej potrawy. Pieczony z suszonymi śliwkami na wierzchu, smakuje fenomenalnie i będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych! Zrobicie go bez trudu z poniższego przepisu: Przepis na pasztet wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego pasztetu na Wielkanoc, przyda się... marchewka ! Dodatek tego składnika sprawi, że pasztet będzie bardzo soczysty. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 40 dag piersi z kurczaka 2 uda z kurczaka 20 dag marchwi 20 śliwek suszonych Szklanka rosołu drobiowego Suszone pomidory z czosnkiem Sól Pieprz Przygotowanie: Wątróbkę umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie. Obetnijcie błonki i inne niepożądane fragmenty. Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie wątróbki. Dodajcie sól i pieprz do smaku oraz suszone pomidory z czosnkiem. Duście przez 20 minut i odstawcie do ostygnięcia. Następnie umyjcie mięso z piersi z kurczaka i pokrójcie w kostkę. Podobnie pokrójcie mięso z ud z kurczaka i wszystko usmażcie na patelni tak samo, jak wątróbkę – z dodatkiem suszonych pomidorów oraz soli i pieprzu. Podsmażone mięso duście przez pół godziny i odstawcie, by ostygło. Gdy usmażony kurczak i wątróbka będą już chłodne, zmielcie je w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Marchewkę obierzcie ze skóry i zmielcie tak, jak mięso. Dodajcie do kurczaka i wątróbki. Do mięsa z marchewką wlejcie szklankę ciepłego rosołu i...

Pasztetowa
Gotujmy.pl
Przepisy
Obowiązkowa pozycja menu podczas rodzinnych zjazdów. Niezapomniana pasztetowa. Przepis kulinarnej perełki cieszy się niezwykłą popularnością
Polacy jak nikt inny lubią biesiadować. Suto zastawione stoły to jeden z elementów tej biesiady. Szynka, bekon, schab ze śliwką, co jeszcze postawić na stół?

Mięsożerna część osób najchętniej podczas biesiad sięga po półmisek wędlin. Poszukując czegoś pysznego, warto zawiesić oko na pasztecie, którego lata chwały zdają się nie mieć końca.  Pasztet znamy wszyscy. Jako popularna, polska potrawa, doczekał się rozmaitych przeróbek, w tym wersji wegetariańskich. W postaci tradycyjnej przyrządza się go z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa.  Masę można piec, można włożyć ją do kąpieli wodnej, podać w cieście lub bez. Pasztet ma obszerną i długą historię, Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Francuscy pasztetnicy pracowali także na dworach królewskich oraz szlacheckich w Polsce.  Domowo, pasztetowo Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Tak samo, jak trudno podrobić przepisy, które powstają w zaciszu naszej własnej kuchni. Jednym z nich jest pomysł na pasztet, który podaje się w osłonce jako pasztetową lub jako gotową masę zagotowaną w szklanych słoiczkach. Będzie wam potrzebne: 2,5 kg surowego podgardla wieprzowego 60 dag wątróbki wieprzowej  0,5 kg słoniny pół cebuli 40 dag boczku wędzonego lub surowego(u mnie pół na pół) 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki majeranku 15 kulek ziela angielskiego (ja zmieliłam w młynku) 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Jak przygotować pasztetową? Podgardle, słoninę i boczek, wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Mięso powinno być przykryte. Parzymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5 godziny. Następnie wrzucamy wątróbkę. Na ogniu pozostawiamy przez 15 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Odlewamy do garnka 0,5 l wywaru z parzenia....

Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
ONS, AdobeStock
Newsy
Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia
Rozpływający się w ustach domowy pasztet z 3 mięs to propozycja Magdy Gessler na Wielkanoc. Wypróbujcie jej przepis!

Macie ochotę na tradycyjny, wielkanocny pasztet? Spróbujcie go zrobić z przepisu Magdy Gessler – w końcu kto, jak nie ona wie najlepiej jak przyrządzić świąteczne potrawy w starym stylu! Przepis na pasztet wielkanocny od Magdy Gessler Do przygotowania pysznego, domowego pasztetu według receptury Magdy Gessler, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma pręgi wołowej 300 g mięsa wieprzowego z podgardla 300 g wątróbki wieprzowej 100 g grzybów suszonych 100 g smalcu 5 jaj 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 2 bułki Bułka tarta 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pieprz ziarnisty Ziarna jałowca Gałka muszkatołowa Sól Przygotowanie: Namoczcie wcześniej suszone grzyby, żeby zmiękły. Mięso umyjcie i osuszcie. Obierzcie i umyjcie warzywa. Rozgrzejcie na dużej patelni nieco tłuszczu i podsmażcie na dużym ogniu wszystkie kawałki mięsa poza wątróbką. Podsmażone mięso włóżcie do garnka. Dodajcie marchewki, pietruszkę i selera oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i jałowiec, a także grzyby. Zalejcie składniki zimną wodą tak, by wszystkie były ledwo przykryte. Duście na małym ogniu do momentu, aż mięso całkiem zmięknie i będzie się rozpadać. Po tym czasie dodajcie do garnka oczyszczoną wątróbkę i gotujcie przez 15 minut. Obraną cebulę usmażcie na patelni na złoty kolor. Dwie bułki zalejcie mlekiem i odstawcie na chwilę. Oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. W maszynce do mięsa trzy razy zmielcie mięso, namoczone bułki, wątróbkę, grzyby, warzywa i usmażoną cebulę. Do zmielonej masy wlejcie żółtka i bardzo...