Sekret tego przepisu tkwi w mieszance trzech rodzajów mięs. Wieprzowina, wołowina i drób. Wszystko razem w towarzystwie przypraw daje niezwykły efekt.

Najpierw jednak trzeba solidnie wygotować wszystkie gatunki mięs. Zacznijcie od wołowiny, która jest najtwardsza i potrzebuje najdłuższej obróbki termicznej do zmięknięcia.

Potem kolej na wieprzowinę i wreszcie drobiowe wątróbki. Wszystkie gatunki mięsa gotujcie oczywiście w tym samym garnku.

Przepis na pasztet wielkanocny

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wołowiny (dowolny rodzaj mięsa)
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Ćwierć selera
  • Ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużym, wysokim garnku zagotujcie pokrojoną w kostkę wołowinę z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach, liści laurowych i soli.
  2. Po kilkunastu minutach dodajcie do gotującej się wołowiny  wieprzowinę i obrane warzywa.
  3. Gotujcie jeszcze ok. pół godziny do miękkości mięsa.
  4. Na 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka wątróbki – one ugotują się najszybciej.
  5. Odstawcie garnek z mięsem do ostygnięcia.
  6. W wywarze, który został wam po gotowaniu mięsa namoczcie bułkę.
  7. Wszystkie rodzaje mięsa, warzywa i bułkę przemielcie w maszynce do mięsa dwa razy. Jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej kremową konsystencję pasztetu, zmielcie wszystko nawet trzykrotnie.
  8. Doprawcie mięso gałką muszkatołową i natką pietruszki, a także czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  9. Dodajcie do mięsa jajko i wyrabiajcie ręką gładką masę, do uzyskania ładnej, jednolitej struktury.
  10. Mięsną masę na pasztet wylejcie do dwóch foremek keksówek, o klasycznych rozmiarach.
  11. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. C przez około 1,5 godziny.
  12. Upieczony pasztet odstawcie do ostygnięcia.
  13. Podawajcie ze świeżym pieczywem.