Kotlet schabowy po parysku
krystyna300/gotujmy.pl
Newsy

Próbowaliście schabowego po parysku? Jeśli nie to od dziś już zawsze będziecie go tak robić

Wieprzowa odmiana znanego dania z piersi z kurczaka. Dlaczego nie? Smakuje równie dobrze jak swój pierwowzór!
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab.

Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw.

Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kotlety schabowe po parysku – przepis

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1-2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn
  • Olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność.
  2. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni.
  3. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem.
  4. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami.
  5. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.
Komentarze
Schabowy, na czym smażyć schabowe
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy Na jakim tłuszczu smażycie kotlety schabowe? Tylko te dwa wpłyną idealnie na ich smak
Schabowy to najczęstszy kotlet, jaki możecie zobaczyć na polskich stołach. O ile jego smażenie nie jest tajemnicą, o tyle wybór produktów do smażenia jest istotny i nie zawsze do końca trafiony.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Perfekcyjny kotlet schabowy naprawdę istnieje. Szczególnie, że nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. To danie spotykane jest praktyczne w każdym polskim domu. Kotlet schabowy popularny tak samo jak rosół Wchodząc w kanon dań tradycyjnych, można z powodzeniem uznać, że schabowy jest jednym z nich. Zaraz po rosole, fasolce po bretońsku i babcinych pierogach. W niektórych domach to już nawet weekendowa tradycja, wobec której złocisty kotlet musi trafić na stół, a następnie do brzucha. Czy istnieje właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ale nie w tym tkwi problem. Najważniejsze zagadnienie dotyczy wyboru tłuszczu, na jakim usmażycie schabowego. Smalec jest najlepszy do smażenia kotletów schabowych  Smalec jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub skwarki. Jego inne, bardziej niekonwencjonalne dodatki, to drobno pokrojone jabłka i aromatyczne przyprawy. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają te, które zawierają kwasy nienasycone. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich zwierząt, z których został wytopiony. Szczególnie jego wersja ze skwarkami. Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że jego wykonanie jest proste i zajmuje niewiele czasu. Smalec jest...

Przeczytaj
kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Chyba każdy lubi kotlety mielone! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe lub z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe! Kotlety najlepiej smakują podawane z ziemniakami i...

Przeczytaj
idealny schabowy
gotujmy.pl/netka
Newsy 1 zaskakująca sztuczka na poprawienie smaku kotletów schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy
Kawałek dobrego schabu, złocista panierka, tłuczone ziemniaki i surówka – nasz ulubiony kotlet może być jeszcze lepszy dzięki zamarynowaniu mięsa w nietypowych składnikach.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Kotlet schabowy to niedaleki kuzyn wykwintnego sznycla wiedeńskiego. Nasz rodzimy „schaboszczak” różni się od swojego pierwowzoru. Jak? Po pierwsze, jak sama  nazwa wskazuje, schabowe przygotowuje się z wieprzowego schabu. Z kolei sznycle to kotlety z cienko rozbitej cielęciny. Po drugie, schabowe smażymy zwykle na oleju lub tradycyjnie na smalcu. Za to sznycle nie obejdą się bez masła. Najlepiej klarowanego. To prawda. Schabowe są oczywiście bardziej skromnym i tańszym daniem niż sznycle wiedeńskie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nadać im wykwintnego sznytu za pomocą jednej sztuczki. Niezwykła marynata do schabowych A jest nią nietypowa marynata złożona z trzech pozornie niepasujących do siebie składników. O czym mowa? O połączeniu mleka, czosnku i cebuli. Mięso zanurzone w takim osobliwym zestawie, stanie się bardziej kruche, a przy tym zachowa swoją soczystość. Spróbujcie. Wystarczy, że zanurzycie rozbite cienko kotlety w mieszance z mleka, czosnku i cebuli na kilka godzin. A najlepiej będzie, gdy nasze kotlety „odpoczną” w takiej marynacie przez całą noc. Składniki: 25 dag schabu Pół szklanki mleka Mała cebula 2 ząbki czosnku 1 roztrzepane jajko Łyżka mąki pszennej Łyżka bułki tartej Sól i pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na plastry Plastry mięsa rozbijamy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek kroimy i obkładamy nimi kotlety. Zalewamy całość szklanką mleka i odkładamy na przynajmniej kilka godzin w zimne miejsce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed smażeniem osuszamy kotlety i panierujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni na tłuszczu. Kotlety powinny mieć złocisty kolor z obu stron. Podajemy z ziemniakami i mizerią.

Przeczytaj