Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab.

Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw.

Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie.

Kotlety schabowe po parysku – przepis

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1-2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn
  • Olej i masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność.
  2. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni.
  3. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem.
  4. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami.
  5. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.