Chociaż 30-latkowie są dziś nadal młodzi, pełni energii i często dopiero zakładają rodziny i zaczynają się statkować, ich organizm działa już inaczej niż 10 lat temu – zwłaszcza jeśli jest regularnie narażony na niehigieniczny tryb życia, stres, smog i niezdrową dietę.

Czego nie należy jeść po 30. urodzinach?

Nawet jeśli jeszcze kilka lat temu byliście w stanie zjeść tłustą potrawę i zapić ją butelką piwa, teraz wasz organizm może nie być już tak wyrozumiały... Nawet przejście na piwo bezalkoholowe może nie być łatwe do zniesienia dla waszego ciała. Po 30 urodzinach wzrasta także ryzyko wystąpienia chorób na skutek nieprawidłowej diety. Z tych produktów lepiej więc zrezygnować lub je ograniczyć:

  • Słodzone jogurty
  • Soja
  • Napoje… ze słomkami! Ssanie słomki może przyspieszyć występowanie zmarszczek wokół ust
  • Ryby z dużych hodowli
  • Słodzone soki i napoje gazowane
  • Białe pieczywo
  • Popcorn z mikrofali (zwłaszcza maślany)
  • Gotowe wypieki (croissanty, pizzeriny, drożdżówki)

Powyższe produkty należą do żywności, której dietetycy generalnie radzą unikać, jednak po ukończeniu 30. roku życia organizm toleruje je znacznie gorzej niż wcześniej. Warto pamiętać, że z wiekiem zdolności do regenerowania się organizmu znacząco spadają, a uszkodzone komórki nie „wymieniają się” już na nowe tak, jak wcześniej. Co za tym idzie, organizm zaczyna wybaczać znacznie mniej błędów dietetycznych, a zakazy i nakazy, których wcześniej się nie przestrzegało, stają się znacznie bardziej istotne dla prawidłowego funkcjonowania.

Źle dostosowana dieta po 30. roku życia może prowadzić nie tylko do różnych chorób, ale także do zaburzeń snu, nadmiernego zmęczenia lub częstego bólu głowy, migreny czy bólu brzucha.

Zobacz także:

Źródło: gazetalubuska.pl

Czytaj też: