To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt.
Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy.
Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody.
Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka?
Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy.
Zobacz także:
To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak.
Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek.
Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej.
Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia.
Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach.
Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy?
Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju.
Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami.
Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom.
W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki, zwanej także fachowo makinetką czy kafetierką.
O tym, jak parzyć kawę za pomocą kawiarki pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w poniższy link:
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?
Jakie są inne zastosowania skorupek z jajek?
Wróćmy jeszcze na chwilę do omawianych skorupek z jaj. Mają one całe mnóstwo ciekawych zastosowań, dlatego przed ich wyrzuceniem dwa razy się nad tym zastanówcie.
Szeroko znane są ich lecznicze właściwości w starciu z osteoporozą. Wapń ze skorupek, najlepiej drobno zmiksowanych, jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm.
Innym zastosowaniem zużytych skorupek po jajkach może być przeznaczenie ich do nawożenia kwiatków domowych.
W ten właśnie sposób dostarczycie swoim doniczkowym ozdobom domowym potrzebnego nierzadko wapnia.