Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt.

Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy.

Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka?

Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy.

To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak.

Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek.

Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej.

Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia.

Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach.

Zobacz także
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału

Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy?

Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju.

Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami.

Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom.

W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki, zwanej także fachowo makinetką czy kafetierką.

O tym, jak parzyć kawę za pomocą kawiarki pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w poniższy link: 

Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?

Jakie są inne zastosowania skorupek z jajek?

Wróćmy jeszcze na chwilę do omawianych skorupek z jaj. Mają one całe mnóstwo ciekawych zastosowań, dlatego przed ich wyrzuceniem dwa razy się nad tym zastanówcie.

Szeroko znane są ich lecznicze właściwości w starciu z osteoporozą. Wapń ze skorupek, najlepiej drobno zmiksowanych, jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm.

Innym zastosowaniem zużytych skorupek po jajkach może być przeznaczenie ich do nawożenia kwiatków domowych.

W ten właśnie sposób dostarczycie swoim doniczkowym ozdobom domowym potrzebnego nierzadko wapnia.

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 
Niemal w każdym domu jajka są codziennym składnikiem posiłków. Dlatego produkcja odpadów po nich jest bardzo duża. Zamiast wyrzucać skorupki do kosza, wykorzystajcie je jako naturalny nawóz wapniowy. Zobaczycie, że wasze rośliny będą rosły jak szalone.

Skorupki z jajek to nieocenione źródło wapnia. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka sproszkowanych skorupek dostarcza od 800 do 1000 miligramów tego pierwiastka. W ich składzie znajduje się również cynk, fluor, siarka i krzem. Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału. Zobaczcie, jak można użyć skorupek w waszym ogródku.   Jakie rośliny lubią nawóz ze skorupek?  Nawóz taki nadaje się doskonale do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i doniczkowych Jest całkowicie naturalny, a jego przygotowanie - banalnie proste.   Jeżeli na swojej działce macie rośliny, które lubią dużo wapnia w glebie, to ten nawóz będzie wprost idealny. Z roślin ozdobnych jest to np. lawenda, oleander, tulipany, piwonie, czarny bez. Z warzyw będą to m.in. ogórki, cukinie, kapusta czy fasola.  Unikajcie natomiast stosowania nawozu ze skorupek jajek do roślin, które preferują kwaśną glebę, takich jak: borówka amerykańska, wrzosy, różaneczniki, azalie, paprocie lub storczyki.  Jak przygotować naturalny nawóz wapniowy?  Sposób 1  Skorupki jajek należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. W ogrodzie będzie to świetny sposób na ślimaki, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek. Dlatego warto je rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki. W taki sam sposób możecie to robić również pod roślinami doniczkowymi w waszym domu.   Sposób 2  Drugi sposób polega na wysuszeniu skorupek jajek i zmieleniu ich na drobny proszek. Możecie stosować go, wysypując bezpośrednio wokół rośliny lub mieszając z ziemią do sadzenia roślin. Ten sposób szczególnie polubią rośliny doniczkowe.   Sposób 3  Kolejną...

Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, która ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Adobe Stock
Newsy
Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, jaka kawa ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Jak zaparzyć kawę, żeby zachowała najwięcej walorów zdrowotnych i z czym ją podawać? Wyjaśniamy.

Dla określenia wartości zdrowotnych kawy nie jest istotne czy pijecie ją na gorąco, czy na zimno. Ważniejsze jest to, w jaki sposób została zaparzona. Czy w tradycyjny sposób, na gorąco, przy użyciu kawiarki, ekspresu, ale z użyciem gorącej wody, czy też na zimno? Kawa parzona na zimno jest nowością za rynku i bardzo szybko zyskuje zwolenników. Naukowcy sprawdzili, czy ten sposób parzenia jest lepszy od klasycznego. Która kawa jest zdrowsza, ta parzona na gorąco czy na zimno? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się metody parzenia kawy na zimno. Na czym polegają? Ten sposób nazywa się „cold brew" i jest to nic innego jak uzyskanie ekstraktu kawy poprzez parzenie w niskiej temperaturze. Technika polega na zalaniu zwykłych, zmielonych ziaren kawy wodą o temperaturze od 80 do 97 stopni. Znawcy tej metody twierdzą, że tak zaparzona kawa jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i pobudzająca od tej parzonej na gorąco. Zmienia się także smak kawy zaparzonej na zimno. Napar jest pozbawiony goryczki, a sama kawa, co prawda może być lekko kwaskowa, ale ma wyjątkowy smak z wyczuwalnymi wszystkimi nutami smakowymi i aromatami. Aby porównać kawę parzona na zimno i tę tradycyjnie przyrządzaną, poprzez zalanie wrzątkiem, amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania. W ich wyniku stwierdzono, że obie kawy miały podobną kwasowość, jednak kawa parzona na gorąco miała większą aktywność przeciwutleniającą i antyoksydacyjną i przez to została uznana za zdrowszą.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez COSTA COFFEE (@costacoffeepolska) Jaką kawę...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy
Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie
Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach. Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać. Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście. Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin. Co zawiera woda po gotowanych jajkach? Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości? Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania. O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie. Wapń Fluor Cynk Siarka Krzem Żelazo To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach. Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny. Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny? Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy. Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu. Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak: Hortensja Storczyki Gardenie Azalie Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki...