Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt.

Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy.

Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka?

Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy.

To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak.

Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek.

Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej.

Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia.

Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach.

Zobacz także
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału

Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy?

Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju.

Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami.

Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom.

W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki, zwanej także fachowo makinetką czy kafetierką.

O tym, jak parzyć kawę za pomocą kawiarki pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w poniższy link: 

Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?

Jakie są inne zastosowania skorupek z jajek?

Wróćmy jeszcze na chwilę do omawianych skorupek z jaj. Mają one całe mnóstwo ciekawych zastosowań, dlatego przed ich wyrzuceniem dwa razy się nad tym zastanówcie.

Szeroko znane są ich lecznicze właściwości w starciu z osteoporozą. Wapń ze skorupek, najlepiej drobno zmiksowanych, jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm.

Innym zastosowaniem zużytych skorupek po jajkach może być przeznaczenie ich do nawożenia kwiatków domowych.

W ten właśnie sposób dostarczycie swoim doniczkowym ozdobom domowym potrzebnego nierzadko wapnia.

Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, która ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Adobe Stock
Newsy
Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, jaka kawa ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Jak zaparzyć kawę, żeby zachowała najwięcej walorów zdrowotnych i z czym ją podawać? Wyjaśniamy.

Dla określenia wartości zdrowotnych kawy nie jest istotne czy pijecie ją na gorąco, czy na zimno. Ważniejsze jest to, w jaki sposób została zaparzona. Czy w tradycyjny sposób, na gorąco, przy użyciu kawiarki, ekspresu, ale z użyciem gorącej wody, czy też na zimno? Kawa parzona na zimno jest nowością za rynku i bardzo szybko zyskuje zwolenników. Naukowcy sprawdzili, czy ten sposób parzenia jest lepszy od klasycznego. Która kawa jest zdrowsza, ta parzona na gorąco czy na zimno? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się metody parzenia kawy na zimno. Na czym polegają? Ten sposób nazywa się „cold brew" i jest to nic innego jak uzyskanie ekstraktu kawy poprzez parzenie w niskiej temperaturze. Technika polega na zalaniu zwykłych, zmielonych ziaren kawy wodą o temperaturze od 80 do 97 stopni. Znawcy tej metody twierdzą, że tak zaparzona kawa jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i pobudzająca od tej parzonej na gorąco. Zmienia się także smak kawy zaparzonej na zimno. Napar jest pozbawiony goryczki, a sama kawa, co prawda może być lekko kwaskowa, ale ma wyjątkowy smak z wyczuwalnymi wszystkimi nutami smakowymi i aromatami. Aby porównać kawę parzona na zimno i tę tradycyjnie przyrządzaną, poprzez zalanie wrzątkiem, amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania. W ich wyniku stwierdzono, że obie kawy miały podobną kwasowość, jednak kawa parzona na gorąco miała większą aktywność przeciwutleniającą i antyoksydacyjną i przez to została uznana za zdrowszą.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez COSTA COFFEE (@costacoffeepolska) Jaką kawę...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Dlaczego nie powinno się wyrzucać skorupek jaj?
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skorupki po jajkach? To błąd. Przeczytajcie a na pewno nam podziękujecie
Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że skorupki jaj zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i są jadalne. Zanim więc znowu wyrzucicie je do kosza, zastanówcie się kilka razy.

Jajka stanowią składnik wielu przepysznych dań i deserów. Przyrządzając jajecznicę, omleta, naleśniki czy ciasto, zapewne wyrzucacie pozostałe po nich skorupki do kosza. Jak się okazuje, to duży błąd. Bowiem, uznawane przez większość za odpadki, skorupki jaj stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych.  Wartości odżywcze skorupek jaj Badania dowodzą, że w skorupkach jaj jest przede wszystkim mnóstwo wapnia (stanowi on aż 98 proc. ich składu) odpowiedzialnego między innymi za mocne kości i zęby. Nie brakuje w nich też miedzi, żelaza, cynku, fluoru czy krzemu. Regularne dostarczanie do organizmu tego ostatniego ma niebagatelny wpływ na wasze włosy, skórę i paznokcie. Okazuje się również, że skorupki jaj, a właściwie znajdująca się na nich błona, to źródło białka, kolagenu, kwasu hialuronowego czy glukozaminy. Spożywanie tych składników jest szczególnie zalecane osobom chorującym na zwyrodnienia stawów. W Ameryce stosuje się nawet termin skorupkoterapii. Zapewne zastanawiacie się teraz w jaki sposób mielibyście jeść skorupki. Okazuje się, że najlepszym sposobem jest przyrządzenie z nich specjalnego proszku, który z powodzeniem można dodawać do ulubionych dań – zup, sosów, koktajli, omletów, a nawet kawy. Jak zrobić proszek ze skorupek jaj? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na jakość oraz pochodzenie waszych jaj – muszą być dobrej klasy. Jeśli posiadacie w swojej lodówce produkty ekologiczne, naturalne i ze znanego źródła, śmiało wykorzystajcie je do przyrządzenia prozdrowotnego proszku. Skorupki z waszych jajek umieśćcie w durszlaku i opłuczcie je pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą, a następnie zagotujcie. W ten sposób pozbędziecie się z ich...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...