To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt.

Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy.

Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody.

Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka?

Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy.

Zobacz także:

To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak.

Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek.

Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej.

Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia.

Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach.

Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy?

Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju.

Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami.

Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom.

W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki, zwanej także fachowo makinetką czy kafetierką.

O tym, jak parzyć kawę za pomocą kawiarki pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w poniższy link: 

Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?

Jakie są inne zastosowania skorupek z jajek?

Wróćmy jeszcze na chwilę do omawianych skorupek z jaj. Mają one całe mnóstwo ciekawych zastosowań, dlatego przed ich wyrzuceniem dwa razy się nad tym zastanówcie.

Szeroko znane są ich lecznicze właściwości w starciu z osteoporozą. Wapń ze skorupek, najlepiej drobno zmiksowanych, jest bardzo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm.

Innym zastosowaniem zużytych skorupek po jajkach może być przeznaczenie ich do nawożenia kwiatków domowych.

W ten właśnie sposób dostarczycie swoim doniczkowym ozdobom domowym potrzebnego nierzadko wapnia.