Po co dodaje się do bigosu korek od wina? Wskazówka tylko dla wtajemniczonych
Pixabay
Newsy

Po co dodaje się do bigosu korek od wina? Wskazówka tylko dla wtajemniczonych

Do bigosu warto czasem włożyć korek od wina. Może uratować wasze danie.

Bigos to jedno z bardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Ma wielu miłośników i amatorów. Bigos dobrze sprawdza się szczególnie zimą, gdy nie ma dostępu do świeżych warzyw i owoców. W wielu gospodarstwach przygotowuje się jednak bigos przez cały rok.

Jeśli uwielbiacie to danie z kiszonej kapusty z pewnością z chęcią poznacie sprytny trik na przygotowanie bigosu. Pewnie macie swoje metody dzięki którym wasz bigos wychodzi przepyszny. Mamy dla was poradę, która może uratować wasz bigos, jeśli popełnicie jeden błąd.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie bigosu

Wiele osób twierdzi, że naprawdę pyszny bigos można osiągnąć tylko dzięki długiemu gotowaniu. Dwudniowe gotowanie bigosu to u niektórych norma. Inni jedzą go już pierwszego dnia po przygotowaniu, ale twierdzą, że gdy będzie odgrzany i tak będzie smaczniejszy.

Przez to, że bigos gotuje się tak długo, łatwo o przypalenie go. Chwila nieuwagi, zbyt duży ogień i cały garnek może przesiąknąć nieapetycznym smakiem spalenizny. Wiemy jak działać w takiej sytuacji. Będziecie potrzebować... korka od wina.

Jak uratować przypalony bigos?

Jeśli przydarzy wam się przypalenie bigosu, działajcie szybko. Zdejmijcie go jak najszybciej z ognia, przełóżcie do innego garnka (omijajcie przypaloną część przy przekładaniu) i natychmiast dodajcie do nowego garnka korek lub najlepiej - kilka korków po winie. Korek może pomóc wchłonąć zapach i przykry aromat spalenizny, który mógł wydzielić się przy przypaleniu bigosu. Gotujcie bigos z korkiem w osobnym garnku, a gdy będziecie chcieli go podawać, wyciągnijcie po prostu korek.

Zobacz także
kapusta kiszona przepis

Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje

bigos przepis

Ten składnik świetnie dopełni smak bigosu. Nigdy byście nie wpadli na to, żeby go dodać

Dodatki do bigosu

Jeśli macie ochotę spróbować bigosu z ciekawym dodatkiem, mamy dla was kilka pomysłów do przetestowania. Sprawdzają się w niejednym polskim domu. Może u was też znajdą się amatorzy bigosu z takimi dodatkami:

  • Miód
  • Whisky, brandy lub inny mocny alkohol
  • Rodzynki
  • Przecier pomidorowy
  • Suszone śliwki

Czytaj także:

 

bigos za kwaśny
lemieszek1@wp.pl / gotujmy.pl
Newsy
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? Dodajcie do niego ten składnik, błyskawicznie uratuje jego smak
Zdarza się, że najbardziej klasyczne potrawy po prostu nie wyjdą. Na szczęście wiele z nich można jeszcze uratować - także bigos.

Choć bigos kojarzy się głównie ze świętami, to świetnie pasuje na inne okazje! To smaczne i sycące danie sprawdza się zawsze wtedy, gdy macie wielu gości. Bigos można bez obaw mrozić. Odmrożony jest cały czas bardzo smaczny, dlatego dobrze jest trzymać go trochę w zapasie na wypadek niespodziewanej wizyty rodziny lub znajomych. Do tego pasuje zarówno na obiad, jak i kolację i wszystkim smakuje. Jak zrobić smaczny bigos? O przepisach na pyszny bigos pisaliśmy wielokrotnie. Możecie wypróbować na przykład ten szybki i podstawowy przepis . Warto wypróbować też bigos z kapusty pekińskiej  albo bigos z wędzoną kiełbasą . Jeżeli przygotujecie za dużo bigosu, to zawsze możecie go z łatwością przechować!  O tym sposobie  pisaliśmy przed świętami, ale przyda się wam zawsze, gdy zrobicie wielki gar bigosu! A jeśli nadal nie jesteście przekonani co do tego, czy warto go zjeść, to może przekona was ten artykuł . Jak uratować zbyt kwaśny bigos? Zdarzy się, że mimo najszczerszych chęci bigos nie wyjdzie. Nie wiadomo dlaczego czasami tak się dzieje, że choć składniki i proporcje są te same, to potrawy się nie udają. Podobno to może być kwestia pogody, wielu spraw na głowie kucharza, a niektórzy wierzą, że to wina faz księżyca albo siły wyższej. Na szczęście zbyt kwaśny bigos można jeszcze uratować! Wypróbujcie poniższe sposoby: Świeża kapusta – do zbyt kwaśnego bigosu dodajcie poszatkowaną, świeżą kapustę. Powinna złagodzić smak potrawy. Woda – podobno przepłukanie wodą już gotującego się bigosu może poprawić jego zbyt kwaśny smak! Należy wlać świeżej wody, zamieszać i odlać. Następnie bigos można podlać winem, dodać rodzynki i suszone śliwki i gotować. Dzięki temu będzie mniej kwaśny i nieco słodszy. Soda oczyszczona – przed gotowaniem bigosu posypcie...

Bigos, bigos na święta
Flickr/Francisco Javier Toledo Ravelo
Newsy
Został wam bigos po świętach? Nie wyrzucajcie go
Wiele potraw po wigilijnym ucztowaniu zostanie niezjedzonych. Co zrobić, żeby zmarnować nadmiarowego jedzenia ze świąt?

Podczas Wigilii, w tym roku wyjątkowo nietypowej, spotkacie się z bliskimi i będziecie konsumować 12 świątecznych potraw. Jednego możecie być pewni, coś na pewno zostanie. Jak później wykorzystać świąteczne dania? Bigos to tradycyjna przekąska wigilijna Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez kapusty. W końcu według wierzeń to ona ma dbać o wasz dostatek i pomyślność w kolejnym roku. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podawaną z pieczywem razowym. Do bigosu pasują również wódka i wytrawne, ziołowe alkohole. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym odgrzaniu jego smak jest coraz pełniejszy. Pomiędzy jednym i drugim odgrzewaniem można bigos przemrozić. Wystarczy, że wystawicie go za okno. Chłodna temperatura wpłynie korzystanie na jego smak. Co więcej, bigos lubi napoje wysokoprocentowe. Jeśli chcecie wzmocnić jego smak, wystarczy podlać go czerwonym, wytrawnym winem. Dzięki temu wasz wigilijny bigos będzie miał wyraźny, winno-kwaskowy aromat. Jak przechować bigos na później? Bigos, mimo łatwości przygotowania, jest bardzo czasochłonną potrawą. Najlepszy gotuje się przez kilka dnia, zamiennie studząc i podgrzewając zawartość garnka. To, czego nie jesteśmy w stanie zjeść w święta możemy zawekować. Później zjecie go z jeszcze większym smakiem. Wekowanie bigosu nie jest trudnym zadanie. Poradzą sobie z nim nawet amatorzy. Każdy rodzaj bigosu nadaje się do wekowania. Do słoika może trafić bigos wegetariański z samej kapusty kiszonej, a także ten z mięsem. Każdy w nich można spożytkować znacznie później. Bigos na obiad? Pycha! Mrożenie bigosu Kapustę, która została z Wigilii można też mrozić. To jeden z lepszych...

Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować
Adobe Stock
Newsy
Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować
Bigos składa się z wielu składników, z których wiele już przed doprawieniem jest słona. Dlatego nigdy nie przyprawiajcie bigosu solą, dopóki nie dodacie ostatniego z nich.

Bigos, to jedno z tych dań, które im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsze. Zaczynacie więc go gotować z dużym wyprzedzeniem, żeby każdego dnia włączyć go na godzinę, po czym wystudzić, a na koniec jeszcze zamrozić. Kapusta poddana takim zabiegom jest dobrze zmacerowana, składniki przechodzą swoimi smakami, a przyprawy oddają kapuście cały swój aromat. Ale co zrobić gdy pod koniec gotowania okaże się, że bigos wyszedł za słony? Nie, nie wyrzucajcie go. Podpowiemy jak go uratować. Jak uratować przesolony bigos? Są na to dwa proste sposoby. Jeden to próba wyciągnięcia z kapusty nadmiaru soli. To klasyczny trik sprawdzający się w przypadku zup czy sosów. Do zbyt słonej potrawy należy dodać dwa obrane ziemniaki. W czasie gotowania ziemniaki wchłoną nadmiar soli. Trzeba jednak pamiętać, aby ich nie rozgotować. Wyjmijcie je z kapusty, zanim się rozpadną i ponownie nasolą potrawę. Jeśli gotujecie bigos zgodnie z zasadami tj. wstawiacie go kilka razy, za każdym razem możecie dodawać dwa małe świeże ziemniaki. Innym sposobem na uchronienie bigosu przed wyrzuceniem, który sprawdzi się przy bardzo dużym przesoleniu, jest użycie dodatkowej ilości odciśniętej kiszonej kapusty i białej kapusty i kilku pomidorów. Musicie dorobić dodatkową ilość bigosu, który tym razem będzie pozbawiony soli i rozprowadzony w przesolonej części pozwoli równomiernie rozłożyć się soli w daniu. Chcąc zastosować ten trik przygotujcie: Dodatkowo 1 kg kiszonej kapusty bardzo dokładnie przepłukanej w wodzie i odciśniętej z soku Ćwiartkę słodkiej kapusty drobno poszatkowanej 3-4 pomidory obrane za skórki Przełóżcie przesolony bigos do większego garnka, dodajcie świeże porcje kapusty i pomidory, gotujcie powoli od czasu do czasu mieszając, aby dokładnie połączyć ze...

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia. Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu. Jak nie przesolić bigosu? Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu. W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty. Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej. Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak. Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku. Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć. Kiedy powinno się solić bigos? O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos. Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna. Mięso podsmażcie na patelni. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu. Na smak bigosu wpływa także...