Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?
Adobe Stock
Newsy

Po co do ogórków kiszonych dodaje się liście wiśni czy porzeczki? Czy kiszonki się bez nich obędą?

Lista składników potrzebnych do kiszenia ogórków nie powinna raczej stanowić przedmiotu dyskusji. Tymczasem wiele osób zastanawia się, w jakim celu dodaje się do zalewy liście wiśni, porzeczki czy nawet dębu.

Każda szanująca się pani domu z dużym doświadczeniem  zna składniki potrzebne do ukiszenia ogórków kiszonych na wyrywki. Mało tego. Można zaryzykować stwierdzenie, że taka gospodyni będzie w stanie wyrecytować je z pamięci nawet obudzona o 3 w nocy z głębokiego snu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jest potrzebne do kiszenia ogórków?

Dla porządku i dla mniej wprawionych osób przypomnijmy więc. Do kiszenia ogórków potrzebne są następujące dodatki:

  • Korzeń chrzanu
  • Koper
  • Czosnek
  • Sól (bez obaw, wbrew panującemu mitowi nie musi być to wyłącznie sól kamienna – ogórki wyjdą równie dobrze na soli warzonej jodowanej, co zostało udowodnione naukowo)
  • Woda

Niektórzy do ogórków dodają także zapewniające walory smakowe liście laurowe i ziele angielskie. Zostawmy jednak te przyprawy. Co z dodawaniem do kiszonych ogórków liści wiśni, porzeczki, a nawet dębu?

Po co dodaje się do ogórków kiszonych liście wiśni, dębu i porzeczki?

Być może dla niektórych mniej obeznanych z tematem kiszenia ogórków, tego rodzaju dodatki mogą wydać się dość niecodziennie. Mało tego. Niektóre osoby, od lat kiszące ogórki w swoich domach dodają te liście bezrefleksyjnie, zgodnie z tradycją, nie zastanawiając się nawet, po co to właściwie robią…

Niezależnie od pobudek kierujących paniami domu, dodawanie liści tych drzew i krzewów do kiszenia jest jak najbardziej uzasadnione. Metoda kiszenia wypracowana przez całe stulecia przez naszych dziadów i prababki ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące.

Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych. Oprócz chrzanu, także liście porzeczki, wiśni czy dębu sprawiają, że kiszone ogórki nie miękną zanadto podczas procesu fermentacji mlekowej.

Zobacz także
Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji

Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Ogórki możecie uprawiać nawet na parapecie. Wystarczy chleb i macie obfite plony

Czy ogórki kiszone wyjdą bez dodania liści porzeczki, dębu i wiśni?

Wszystkie te rodzaje liści zawierają garbniki. Te związki będące taninami mogą przyczynić się do utrzymania oczekiwanej twardości ogórków nawet po długim kiszeniu. Jednak słowo klucz stanowi wyraz „mogą”. Dlaczego?

Ogórki kiszone mogą wyjść równie dobrze i bez dodania tych nietypowych wkładek w postaci liści z sadu czy lasu. Dużą rolę w kiszeniu ogórków pełni gatunek i jakość samego warzywa, a także to, w jakich warunkach cały proces się odbywa – w dużej mierze chodzi o szczelność słoiczków i innych naczyń do kiszenia.

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Pixabay
Newsy
Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Jeżeli przepadacie za ogórkami kiszonymi, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie. Przepis na ogórki kiszone jak u babci Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe Koper włoski Korzeń chrzanu Niejodowana sól kamienna Świeży czosnek Liście laurowe Ziele angielskie Czarny pieprz ziarnisty Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni Przygotowanie: Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!) Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper....

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
AdobeStock
Newsy
Po jakim czasie ogórki kiszone są gotowe? Nie otwierajcie słoików wcześniej
Jeśli jesteście tak wielkimi miłośnikami kiszonych ogórków, że nie możecie się doczekać aż będą dobre sprawdźcie, po jakim czasie ogórki są już ukiszone.

Kiszone ogórki mają szereg wspaniałych właściwości, dlatego warto jeść je jak najczęściej. A ukiszone ogórki będą dobre wiele miesięcy po włożeniu ich do słoików i pasteryzowaniu! Po jakim czasie ogórki są ukiszone? Ogórki nadają się do spożycia wiele miesięcy po ukiszeniu, jednak niektórzy są tak niecierpliwi, że chcieliby ich skosztować jak najszybciej. Wówczas przyda się wam wiedza na temat tego, po jakim czasie ogórki będą już ukiszone. Około 2-3 tygodnie po zakiszeniu ogórki będą już dobre, choć warto poczekać na nie nieco dłużej. Jeżeli otworzycie słoiki wcześniej, to wyjdą wam ogórki małosolne . Właściwości ogórków kiszonych Ogórki kiszone mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je osobom stosującym diety odchudzające. W dodatku ich słony smak i przyjemna chrupkość sprawia, że pozwalają „oszukać” mózg i zaspokoić chęć zjedzenia czegoś chrupiącego i o ostrym, słonym smaku, jak na przykład solone orzeszki albo chipsy. Ponadto ogórki kiszone: Wzmacniają odporność Oczyszczają organizm z toksyn Usprawniają pracę układu pokarmowego Zawierają naturalne probiotyki Znajduje się w nich dużo błonnika, dlatego sycą na długo i zapewniają lepsze trawienie Obniżają poziom cholesterolu Zmniejszają ryzyko chorób serca Polecane dla osób z niedokrwistością Wzmacniają paznokcie, włosy i kondycję skóry Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny jednak pamiętać o tym, że w ich przypadku częste spożywanie ogórków kiszonych jest niewskazane ze względu na wysoką zawartość soli. Nie powinny ich też jeść osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne choroby układu pokarmowego. Przyprawy do ogórków Przyprawami, które...

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...