Na pewno wszyscy wiecie, czym są pasożyty. Krótko mówiąc, to organizmy związane czasowo lub stale z organizmem żywiciela.

Inną kwestią jest to, skąd wiadomo, że zaatakowały kogoś od wewnątrz? Wbrew pozorom, zagnieżdżenie się pasożyta w ludzkich jelitach nie zdarza się wcale tak rzadko.

Przyczyny pojawienia się pasożytów w organizmie

Pojawianie się pasożytów u osób ze słabą odpornością swój początek ma zwykle w niedostatecznej higienie rąk.

Drugim elementem, który może przyspieszyć doprowadzenie do nieszczęścia, jest niedokładne mycie warzyw i owoców ze sklepu lub całkowite unikanie tego procesu.

Zobacz także:

Pasożyty mogą zaatakować ludzkie jelita także po zjedzeniu nieświeżej surowej ryby lub mięsa, np. tatara czy sushi. Co ciekawe, pasożyty same w sobie nie są w stanie poważnie wpłynąć na zdrowie zdrowego, silnego organizmu.

Kiedy udać się do lekarza z pasożytem?

Gorzej, gdy przedostaną się do ciała człowieka osłabionego, którego system odpornościowy nie poradzi sobie z ich niszczycielską działalnością.

Tasiemce, robaki obłe, pierwotniaki – jak można stwierdzić obecność tych organizmów w swoim ciele?

Wszystko można odczytać dzięki objawom. Ból głowy, znużenie, bezsenność, nudności, biegunki lub zaburzenia łaknienia.

Jeśli objawy są jednak wyraźne, od razu powinniście udać się na konsultację lekarską. Jeśli nie macie jeszcze pewności co do tego, co wam dolega, możecie wypróbować domowych sposobów na pasożyty.

Domowy sposób na pasożyty i oczyszczenie jelit

Jednym z nich jest picie zdrowotnego koktajlu z fig i pestek dyni na mleku roślinnym lub soku owocowym.

Taki napój pomoże na skuteczne wyczyszczenie jelit. Ważna jest jednak systematyczność w jego piciu, a także wystrzeganie się cukrów, miodu, nabiału, smażonych produktów i alkoholu.

Dla uzyskania odpowiednich efektów, taki koktajl powinno się pić przez 14 dni, codziennie rano, przed śniadaniem.

Przepis na koktajl na pasożyty

Lista składników:

  • 6 fig (suszonych lub świeżych)
  • garść surowych pestek dyni,
  • 1 szklanka wody, soku owocowego (bez dodatku cukru) lub napoju roślinnego (napój sojowy, napój migdałowy, napój owsiany itp.)

Przygotowanie:

  1. Suszone figi namoczcie w wodzie.
  2. Pestki dyni obierzcie z łupinek i zmielcie za pomocą blendera kielichowego.
  3. Do blendera dodajcie miękkie, namoczone lub świeże figi i zalejcie wszystko wybranym płynem.
  4. Zmiksujcie całość do uzyskania gładkiej konsystencji.