Mimo że nazwa pierogów ruskich... brzmi jak brzmi, to chyba nie ma w Polsce osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Nasze kochane pierogi są proste w przygotowaniu, a ich smak wręcz zwala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną, skwarkami bądź z zeszkloną cebulką.

Sekretny składnik do farszu

Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i prostych przypraw w postaci pieprzu i soli. Przygotujcie się jednak na małe zamieszanie. Istnieje jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta.

To zioło nada całości świeżości i lekkości. Pierogi będą miały ciekawszy, podkręcony aromat. Być może ten patent brzmi znajomo osobom ze wschodniej ściany Polski. Osoby choćby z województwa lubelskiego doskonale wiedzą, że to połączenie smaków jest wprost wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim!

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Składniki:

Farsz:

  • ½ kg twarogu
  • 1 kg ugotowanych ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
  2. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotujcie farsz.
  4. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia.
  5. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę.
  6. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków.
  7. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się. 
  8. Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Posiekajcie je w drobne kawałki.
  9. Miętę wraz z podsmażoną cebulką dodajcie do ziemniaków z twarogiem. Całość doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  10. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za pomocą szklanki placki. 
  11. Z masy twarogowo-ziemniaczanej uformujcie niewielkie kuleczki. Każdą taką kuleczkę ułóżcie na jednym placku ciasta. Brzegi zlepcie do siebie i ukształtujcie zgrabnego pieroga. Postąpcie tak z resztą składników.
  12. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane pierogi. Gotujcie je przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  13. Pierogi ruskie podawajcie z podsmażoną cebulką, skwarkami lub kwaśną śmietaną. Smacznego!