pieczeń
Newsy

Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole

Doskonały, ale mało znany przepis na pieczeń, w której pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa. To danie jest doskonałe na wielkanocny rodzinny obiad
Magda Borucińska
marzec 23, 2021

A gdyby tak zamiast pieczonego schabu, kaczki czy faszerowanego indyka, zrobić na wielkanocny obiad coś zupełnie innego? Zróbcie pyszną pieczeń na bazie białej kiełbasy. Możecie podać ją na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczeń z białej kiełbasy

Składniki na kruche ciasto

  • 300g mąki
  • 3 żółtka
  • 150g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 750g surowej białej kiełbasy
  • 7 przepiórczych jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • Pół pora
  • Nać selera (1 gałązka)
  • Kilka listków świeżej szałwii
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto powinny być zimne. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie posiekane masło, żółtka i sól. Na koniec dodajcie śmietanę (jeśli ciasto się nie chce połączyć, możecie dodać więcej śmietany).
  2. Zagniecione ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.
  3. Kiełbasę obierzcie ze skóry lub przetnijcie na pół i wyjmijcie środek – przełóżcie go do dużej miski.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Nać selera i pora pokrójcie na drobne kawałki.
  5. Na dużej patelni rozgrzejcie olej lub masło i podsmażcie cebulę z czosnkiem, a następnie pora i selera. Wszystko dodajcie do mięsa.
  6. Jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z soku, jeśli jest bardzo soczyste i dodajcie do miski razem z jajkiem.
  7. Szałwię drobno posiekajcie i dodajcie razem z solą i pieprzem. Wyróbcie wszystkie składniki na gładką masę.
  8. W międzyczasie ugotujcie jajka przepiórki na twardo, a po wystudzeniu obierzcie ze skorupek.
  9. Ciasto podzielcie na pół i jedną część rozwałkujcie cienko. Wyłóżcie nim podłużną keksówkę, przełóżcie na ciasto połowę farszu. Umieśćcie na nim przepiórcze jajka i przykryjcie pozostałym mięsnym nadzieniem.
  10. Pozostałe ciasto cienko rozwałkujcie i potnijcie w paski. Ułóżcie je w kratkę i przełóżcie na pasztet. Dzięki temu będzie wyglądał bardzo ładnie. Możecie również zakryć mięso płatem ciasta, ale pamiętajcie, aby zrobić w nim drobne otwory ostrym nożem.
  11. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczcie przez godzinę.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...

Przeczytaj
sernik z rosa
Gotujmy.pl/Justi2401
Newsy Oto przepis na oszukany sernik z rosą. W jego składzie nie znajdziecie ani grama sera
Jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach! Mało kto zorientuje się, że w tym serniku nie ma… sera!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Sernik to taka klasyka wśród domowych ciast jak schabowe wśród mięsnych potraw. Nie ma świąt ani imienin bez pysznego i puszystego sernika. Jego przygotowanie nie zawsze jest dziecinnie łatwe, czasem opada, pęka i nie prezentuje się rewelacyjnie. A sernik z delikatną bezową pianką, na której pojawiają się krople rosy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy! Mamy genialny, prosty, pyszny i BARDZO zaskakujący przepis na sernik. Gwarantujemy, że rosa wychodzi na bezie za każdym razem. Jest jeden haczyk – w tym serniku nie ma sera. Ale jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę. Przepis na sernik z rosą bez sera Składniki na kruchy spód 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 150 g miękkiego masła Pół szklanki cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę 6 białek (żółtka możesz wykorzystać później do biszkoptu) 3 śmietany 18% (330g każda) 1,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Składniki na bezę 6 białek 150 g cukru Przygotowanie Zacznij od przygotowywania spodu. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj miękkie masło pokrojone w małe kawałki. Zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki zaczną się łączyć dodaj jajka i zagnieć. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód blachy wylep ciastem lub rozwałkuj je cienko i przełóż do formy. Podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut aż delikatnie się zezłoci. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Stopniowo dodawaj śmietanę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj budynie w proszku i delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła. Przełóż masę na podpieczony...

Przeczytaj
Katarzyna Cichopek
ons
Newsy Cichopek z córką zrobiły w kuchni coś zaskakującego. Też tak robicie?
Znana aktorka, Katarzyna Cichopek, nawet w okresie świąt nie odpoczęła od codziennych obowiązków i Instagrama. Gwiazda pokazała zdjęcia z kuchni, na których wraz z córką piecze… tartę jabłkową!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Zwykła szarlotka to już przeżytek, Katarzyna Cichopek zdecydowanie woli tartę z jabłkami. Gwiazda TVP przyrządziła ją nawet na święta. „Świąteczna tarta z jabłkami grójeckimi (…) Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami. Uwielbiam przygotowania do Świąt, zwłaszcza z moim małym Szefem Kuchni” – czytamy na Instagramie Cichopek. Zdjęcia z rodzinnego pieczenia uzyskały niemal 17 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. Fani jak zwykle byli zachwyceni ujęciami z prywatnego życia aktorki. „Dobry wybór! To ciasto jest przepyszne!”, „Ale wspaniała mama z ciebie”, „Super wygląda ta tarta, czy można przepis?”, „Piękne zdjęcia”, „Ale jesteście do siebie podobne. Super, że możesz liczyć na pomocnika w kuchni”, „Ale masz fajną asystentkę”. Choć Cichopek nie zdradziła przepisu na tartę jej autorstwa, my mamy dla was recepturę na tego typu ciasto. Na pewno wyjdzie przepyszne! Przepis na tartę z jabłkami Składniki 5 jabłek 100 gramów masła 170 gramów mąki 2 jajka (1 całe, a z 1 tylko żółtko) 100 gramów cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej szczypta soli cynamon goździki Przygotowanie W dużej misce umieśćcie masło i mąkę. Całość posiekajcie nożem, tak by przypominało kruszonkę. Dodajcie sól, 60 gramów cukru oraz żółtko, a następnie wyróbcie ciasto przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy uformujcie kulkę, owińcie ją folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki podzielcie ciasto na pół. Jedną część dokładnie rozwałkujcie i wyłóżcie nią dno oraz boki foremki o średnicy 20 cm i oprószcie bułką tartą. Drugą część ciasta...

Przeczytaj
śledź w śmietanie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy Przepyszny śledź w śmietanie. Dodaj do niego ten owoc a goście oszaleją
Śledź w śmietanie to istny przysmak, którego nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jeśli chcecie, by wasi goście tęsknili za jego smakiem przez okrągły rok, do jego przygotowania koniecznie użyjcie… jabłka! Ten owoc niesamowicie podkręci smak ryby!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Choć połączenie na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, w rzeczywistości korzysta z niego wiele doświadczonych pań domu. Jabłko serwowane w towarzystwie śmietany i śledzia smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jeśli jeszcze nie próbowaliście świątecznej ryby w takiej odsłonie, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Przepis na śledzia w śmietanie Będziecie potrzebować 400 gramów filetów śledziowych 1 cebulę 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 2 łyżki majonezu 200 gramów śmietany 18 proc. 1 cytrynę 1 łyżeczkę cukru Szczyptę pieprzu Przygotowanie Filety śledziowe umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie pod skosem w paski o szerokości ok. 3 cm. Tak przygotowaną rybę umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do śledzia. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Koniecznie odsączcie z nich wodę, pokrójcie w kosteczkę i umieśćcie w misce ze śledziem i cebulą. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę i skropcie sokiem z połówki cytryny. Tak przygotowany owoc połączcie z pozostałymi składnikami. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą polejcie śledzie przed samym wyłożeniem na stół. Jeśli nie planujecie tego robić natychmiast, schowajcie składniki do lodówki w dwóch oddzielnych miskach. Smacznego! Źródło: gotujmy

Przeczytaj