A gdyby tak zamiast pieczonego schabu, kaczki czy faszerowanego indyka, zrobić na wielkanocny obiad coś zupełnie innego? Zróbcie pyszną pieczeń na bazie białej kiełbasy. Możecie podać ją na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę.

Przepis na pieczeń z białej kiełbasy

Składniki na kruche ciasto

  • 300g mąki
  • 3 żółtka
  • 150g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 750g surowej białej kiełbasy
  • 7 przepiórczych jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • Pół pora
  • Nać selera (1 gałązka)
  • Kilka listków świeżej szałwii
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto powinny być zimne. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie posiekane masło, żółtka i sól. Na koniec dodajcie śmietanę (jeśli ciasto się nie chce połączyć, możecie dodać więcej śmietany).
  2. Zagniecione ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.
  3. Kiełbasę obierzcie ze skóry lub przetnijcie na pół i wyjmijcie środek – przełóżcie go do dużej miski.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Nać selera i pora pokrójcie na drobne kawałki.
  5. Na dużej patelni rozgrzejcie olej lub masło i podsmażcie cebulę z czosnkiem, a następnie pora i selera. Wszystko dodajcie do mięsa.
  6. Jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z soku, jeśli jest bardzo soczyste i dodajcie do miski razem z jajkiem.
  7. Szałwię drobno posiekajcie i dodajcie razem z solą i pieprzem. Wyróbcie wszystkie składniki na gładką masę.
  8. W międzyczasie ugotujcie jajka przepiórki na twardo, a po wystudzeniu obierzcie ze skorupek.
  9. Ciasto podzielcie na pół i jedną część rozwałkujcie cienko. Wyłóżcie nim podłużną keksówkę, przełóżcie na ciasto połowę farszu. Umieśćcie na nim przepiórcze jajka i przykryjcie pozostałym mięsnym nadzieniem.
  10. Pozostałe ciasto cienko rozwałkujcie i potnijcie w paski. Ułóżcie je w kratkę i przełóżcie na pasztet. Dzięki temu będzie wyglądał bardzo ładnie. Możecie również zakryć mięso płatem ciasta, ale pamiętajcie, aby zrobić w nim drobne otwory ostrym nożem.
  11. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczcie przez godzinę.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl