Kotlety schabowe
Gotujmy.pl/celi1
Newsy

Panierka odpada od schabowych? Jeden trik i już zawsze będzie idealnie przylegać do kotletów

Kotlet schabowy to nie tylko mięso. Smaczny „schaboszczak” nie ma prawa udać się bez dobrze przyrządzonej panierki.

Zastanawialiście się kiedyś, po co tak naprawdę robi się do kotletów schabowych panierkę? Odpowiedź znaleźć można patrząc na inne danie.

Bitki schabowe nie różnią się tak naprawdę za wiele od zwykłych kotletów schabowych. Jedyna różnica to brak wspomnianej panierki. Jednak bitki należy koniecznie podawać z jakimkolwiek sosem. To oczywiście spowodowane jest tym, że bez niego wychodzą suche.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co panieruje się kotlety schabowe?

Panierka została obmyślona wiele lat temu przez zmyślnych szefów kuchni i kucharzy właśnie w celu utrzymania wilgoci mięsa schabowego. Pod cienką warstwą mąki, jajka i bułki zbity na płasko schab wcale nie wysuszy się podczas smażenia. Mało tego, wciąż będzie soczysty w środku.

Stanie się tak oczywiście pod warunkiem, że wasza panierka zostanie przyrządzona, jak należy i nie popełnicie przy niej błędów. Z pewnością próbowaliście w swoim życiu różnego rodzaju panierek. Niektóre gospodynie lubią przyrządzić je z płatków owsianych czy kukurydzianych zamiast mąki i bułki.

Zobacz także
Zamarynujcie w tym kotlety schabowe, a zyskają niepowtarzalny smak. Wcale nie chodzi o mleko i cebulę

Zamarynujcie w tym kotlety schabowe, a zyskają niepowtarzalny smak. Nie chodzi o mleko i cebulę

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Jak smażyć schabowe, żeby były chrupiące?

Ciekawym pomysłem jest także zastosowanie ziaren sezamu. Eksperymenty zostawmy jednak na później i wróćmy do podstaw.

A podstawy to oczywiście bułka, mąka i jajko. Utłuczony schab należy przyprawić, obtoczyć dokładnie w mące. Następny krok to oczywiście zanurzenie w rozkłóconym jajku. Potem szybkie przerzucenie kotleta na talerz z bułką tartą i od razu na rozgrzaną patelnię.

I tu właśnie leży sekret dobrego kotleta z dobrą panierką. Jeśli pozwolicie kotletom na krótki „odpoczynek” przed smażeniem, przygotujcie się na to, że panierka może się nie udać. Odpadanie mączno-bułkowej skórki od mięsa jest spowodowane pochłonięciem wilgoci mięsa przez panierkę. Tak dzieje się zawsze wtedy, gdy kotlety czekają na smażenie od kilku do kilkunastu minut.

Lepiej więc smażyć swoje „schaboszczaki” na bieżąco. Trzeba wkładać je na patelnię zaraz po panierowaniu. Efekt świetnej panierki, nieodchodzącej od kotleta gwarantowany.

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić dobrą panierkę do schabowych? Dodajcie odrobinę sody oczyszczonej w tym momencie
Soda oczyszczona ma zła sławę. Kucharki sypały ją do ziemniaków bez opamiętania. Używając odrobiny sody w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy
Co zrobić, żeby bułka tarta przy smażeniu schabowych się nie paliła? Sprawdźcie, jak temu zapobiec
Macie ten problem przy smażeniu schabowych? Może to wina bułki tartej… Wykorzystajcie nasz pomysł, a kotlety nigdy się wam nie spalą.

Kotlety schabowe to niekwestionowany klasyk polskich obiadów. Często jada się je na niedzielny obiad, a dorodnym kotletem schabowym nie pogardzi żaden mięsożerca. Niektórzy mówią, że naukę polskiej kuchni powinno się tak naprawdę zaczynać od nauki robienia kotletów schabowych. Wydaje się to łatwe zadanie, ale czy jest tak w istocie? Kotlety schabowe potrafią sprawić też kilka problemów. Trik, by bułka do kotletów schabowych się nie paliła Jednym z częstszych problemów przy przygotowywaniu schabowych jest palenie się bułki tartej, która jest jednym z głównych składników panierki do kotletów schabowych. Żeby uniknąć nieapetycznego palenia się bułki, możecie wykorzystać nasz trik. Będziecie potrzebować do tego bułki paryskiej. To bułka kształtem przypominająca bagietkę, jest jednak od niej trochę krótsza. Bułka paryska jest bułką pszenną i cienką. Przez to szybciej wysycha i staje się czerstwa. Idealnie nada się jako panierka do schabowych. Zostawcie bułkę na blacie by wyschła, lub odkrójcie od niej kawałek, który wykorzystacie do panierki i poczekajcie, aż będzie czerstwy. Gdy będziecie mieli już czerstwą bułkę paryską, zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach. Potrzebujecie ok. 4 łyżek tartej bułki do obtoczenia kotletów. Taka bułka jest o wiele lepsza niż sklepowa, nigdy się nie pali i lepiej smakuje. Jak nie przypalić kotletów schabowych? Oczywiście nawet najlepiej skomponowana panierka do schabowych może przypalić się, jeśli będziecie smażyć kotlety w nieprawidłowy sposób. Ważna jest też temperatura schabu przed smażeniem. Powinniście smażyć je na średnim ogniu. Pamiętajcie, żeby zawsze wkładać schabowe na rozgrzany olej. Temperaturę oleju możecie sprawdzić za pomocą: Kawałka surowego ziemniaka Kawałka...

Większość osób nie robi tego podczas panierowania schabowych. To dlatego panierka nierówno trzyma
Adobe Stock
Newsy
Większość osób nie robi tego podczas panierowania schabowych. To dlatego panierka nierówno trzyma
Panierka na kotletach nierówno się przykleja i odchodzi płatami? Pomoże wam w tym tajemniczy trik!

Schabowe to prawdziwy przebój polskiej kuchni. Nie są one trudne w wykonaniu, jednak musicie pamiętać o kilku zasadach, jeśli chcecie nauczyć się przygotowywać je bezbłędnie! Zastosujcie triki najlepszych szefów kuchni specjalizujących się w daniach polskich. Jak zrobić kotlety schabowe? Szykujesz się do przygotowania swoich pierwszych schabowych? Trzymaj się tych zasad, a na pewno wyjdą świetne! Pokrój schab w plastry. Rozbij kotlety do preferowanej grubości (cieńsze szybciej i bardziej równomiernie się smażą) Panieruj w jajku i bułce tartej. Usmaż na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut. Tajemnica idealnego kotleta To jednak nie wszystko, aby stworzyć idealne danie, które skomponuje się z ziemniakami i mizerią i wykreuje idealny niedzielny obiad dla rodziny i gości.  Co zrobić, aby panierka nie odchodziła i trzymała się schabu równomiernie? Myć ręce po panierowaniu każdego kotleta! Większość pań domu nie stosuje tego patentu, a to właśnie on sprawia, że panierka nie odkleja się od mięsa. Jakie inne triki warto zastosować przy smażeniu schabowych? Aby panierka nie odpadała, możesz najpierw obtoczyć schabowego w mące. Będzie on wtedy tzw. kotletem po parysku. Do panierki możesz dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę. Aby panierka była bardziej chrupiąca, możesz dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków). Po zapanierowaniu, kotlety od razu wrzuć na patelnię, aby panierka nie zdążyła odpaść. Przy rozbijaniu schabu, co jakiś czas zanurzaj tłuczek w zimnej wodzie. Czytaj też: Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy Co...