Kotlety schabowe
Gotujmy.pl/celi1
Newsy

Panierka odpada od schabowych? Jeden trik i już zawsze będzie idealnie przylegać do kotletów

Kotlet schabowy to nie tylko mięso. Smaczny „schaboszczak” nie ma prawa udać się bez dobrze przyrządzonej panierki.

Zastanawialiście się kiedyś, po co tak naprawdę robi się do kotletów schabowych panierkę? Odpowiedź znaleźć można patrząc na inne danie.

Bitki schabowe nie różnią się tak naprawdę za wiele od zwykłych kotletów schabowych. Jedyna różnica to brak wspomnianej panierki. Jednak bitki należy koniecznie podawać z jakimkolwiek sosem. To oczywiście spowodowane jest tym, że bez niego wychodzą suche.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co panieruje się kotlety schabowe?

Panierka została obmyślona wiele lat temu przez zmyślnych szefów kuchni i kucharzy właśnie w celu utrzymania wilgoci mięsa schabowego. Pod cienką warstwą mąki, jajka i bułki zbity na płasko schab wcale nie wysuszy się podczas smażenia. Mało tego, wciąż będzie soczysty w środku.

Stanie się tak oczywiście pod warunkiem, że wasza panierka zostanie przyrządzona, jak należy i nie popełnicie przy niej błędów. Z pewnością próbowaliście w swoim życiu różnego rodzaju panierek. Niektóre gospodynie lubią przyrządzić je z płatków owsianych czy kukurydzianych zamiast mąki i bułki.

Zobacz także
Zamarynujcie w tym kotlety schabowe, a zyskają niepowtarzalny smak. Wcale nie chodzi o mleko i cebulę

Zamarynujcie w tym kotlety schabowe, a zyskają niepowtarzalny smak. Nie chodzi o mleko i cebulę

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Jak smażyć schabowe, żeby były chrupiące?

Ciekawym pomysłem jest także zastosowanie ziaren sezamu. Eksperymenty zostawmy jednak na później i wróćmy do podstaw.

A podstawy to oczywiście bułka, mąka i jajko. Utłuczony schab należy przyprawić, obtoczyć dokładnie w mące. Następny krok to oczywiście zanurzenie w rozkłóconym jajku. Potem szybkie przerzucenie kotleta na talerz z bułką tartą i od razu na rozgrzaną patelnię.

I tu właśnie leży sekret dobrego kotleta z dobrą panierką. Jeśli pozwolicie kotletom na krótki „odpoczynek” przed smażeniem, przygotujcie się na to, że panierka może się nie udać. Odpadanie mączno-bułkowej skórki od mięsa jest spowodowane pochłonięciem wilgoci mięsa przez panierkę. Tak dzieje się zawsze wtedy, gdy kotlety czekają na smażenie od kilku do kilkunastu minut.

Lepiej więc smażyć swoje „schaboszczaki” na bieżąco. Trzeba wkładać je na patelnię zaraz po panierowaniu. Efekt świetnej panierki, nieodchodzącej od kotleta gwarantowany.

Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
Flickr
Newsy
Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
W środku miękki, na zewnątrz idealnie chrupki – tak powinien prezentować się doskonały schabowy. Podpowiemy wam, jak osiągnąć takie efekty.

Doskonalenie kotletów schabowych to żmudny proces. Każda dobra gospodyni domowa musiała wysmażyć odpowiednią ilość „schaboszczaków”, by w końcu dojść do wprawy. Trening czyni mistrza – nie inaczej jest podczas gotowania. Z czasem wszyscy gotujący eliminują wszelkie błędy i niedopatrzenia. Nie inaczej jest z kotletami. Co zrobić, by nie wysuszyć kotleta schabowego? Szlifowanie smaku schabowych w dużej mierze sprowadza się do zapanierowania ich w odpowiedniej mieszance i w odpowiednim czasie. Sekret chrupkości kotletów schabowych tkwi oczywiście w ich panierce. Paradoksalnie, to także panierka nadaje kotletom miękkość w środku. Jak? To właśnie niegruba skórka złożona z mąki, jajka i bułki tartej przykrywa delikatny, cienko rozbity schab. Bez niej ubite kawałki mięsa zeschłyby się podczas smażenia na wiór. Dopuszczalne są oczywiście kombinacje. Dlaczego należy spieszyć się podczas panierowania kotletów? Wśród nich króluje zamienianie bułki tartej na płatki kukurydziane, owsiane, a nawet wiórki kokosowe. Jajka i mąka to jednak niezmienne elementy każdej, udanej panierki. Wiele pań domu z pewnością testowała panierkę zredukowaną do tylko tych dwóch składników. W ten sposób smaży się kotlety m.in. za naszą wschodnią granicę. Zostawmy jednak kuchnię naszych sąsiadów i skupmy się na chrupkiej panierce. Kolejną kluczową sprawą jest szybkość działania podczas  panierowania i wkładania na rozgrzaną patelnię kotletów. Co prawda, przysłowie mówi, że pośpiech wskazany jest co najwyżej przy łapaniu pcheł, ale akurat nie w tym przypadku. Pospieszcie się. Chodzi o to, by kotlety jak najkrócej „oczekiwały” na wysmażenie po zapanierowaniu. Dzięki temu panierka nie wchłonie wilgoci mięsa i potem nie odklei się od kotleta. Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Na czym zwykle smażycie swoje kotlety?...

Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Ten składnik w kulinariach ma raczej zła sławę. Kucharki sypały ją w czasach PRL-u do ziemniaków bez opamiętania. Jednak używając odrobiny tego proszku w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe? Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...

Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Flickr
Triki kulinarne
Smażycie kotlety schabowe w ten sposób? To przez tak ustawiony ogień panierka wychodzi paskudnie
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki. Uważajcie, by nie wyłożyć się na kręceniu kurkiem od gazu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Jak zrobić dobre kotlety schabowe? Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej To jednak nie wszystko. Clou programu zawiera się bowiem we właściwym smażeniu popularnych schaboszczaków. To dzięki niemu kotlety mają odpowiednio wyglądającą panierkę, a także chrupki smak. Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na...