Zupa kapuściana to główny element diety, dzięki której możecie zrzucić nawet 5 kilogramów w tydzień! Bowiem zawarte w niej warzywa spożywane na ciepło działają nie tylko moczopędnie, ale również regulują pracę jelit oraz doskonale oczyszczają organizm z rozmaitych toksyn. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste!

Przepis na odchudzającą zupę kapuścianą

Będziecie potrzebować

  • 3 litry wody i 1 kostkę rosołową lub 3 litry przygotowanego samodzielnie bulionu
  • 1 główki kapusty włoskiej
  • 5 średnich pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 paprykę zieloną
  • 3 gałązki selera naciowego
  • Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie 3 litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej kostkę rosołową. Całość mieszajcie tak długo, aż kostka się rozpuści. Jeśli używacie prawdziwego bulionu, pomińcie ten krok.
  2. Kapustę poszatkujcie i umieśćcie wraz z przyprawami w wywarze. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Pomidory umieśćcie w odpornym na wysoką temperaturę naczyniu, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 5 minutach wyjmijcie je z wody. Kiedy ostygną na tyle, że będziecie w stanie je wziąć w dłonie, zdejmijcie z nich skórkę i pokrójcie w kostkę.
  4. Papryki umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, wyjmijcie gniazda nasienne oraz pestki i również pokrójcie w kostkę.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra z kolei selera umyjcie i podzielcie na małe kawałki.
  6. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z kapustą. Całość zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 20 minut, aż do miękkości.

Gotowe!