Jajecznica
Flickr
Newsy

Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadaniowych dań Polaków. Można przyrządzić ją w treściwy sposób z dodatkami albo postawić na delikatność konsystencji.

To właśnie są dwie główne szkoły robienia jajecznicy. Jedni wychodzą z założenia, że piękno – a więc smak – tkwi w prostocie. Inni są zdania, że od przybytku głowa nie boli, a same jajka to po prostu nuda. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu.

Wybór oczywiście należy do was. My przedstawimy wam za to wersję podstawową jajecznicy. Będzie to idealna podstawa do dodania kilku dodatków.

O tym, co dodacie do smażonych jajek przesądzi tylko i wyłącznie wasza wyobraźnia. Podsmażane pieczarki, cebulka, papryka, szynka, kiełbasa, a może pomidory?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym smażyć jajecznicę?

Zanim przejdziecie do dodatków, warto skupić się na podstawach. A tymi są bez wątpienia dobre, świeże jajka.

Najlepsze będą oczywiście te pochodzące z wiejskich zagród. Jeżeli jednak macie kłopot z dostępem do takich rarytasów, do jajecznicy warto wybrać jakiekolwiek jajka o rozmiarze L.

Dlaczego akurat „L-ki”? Większe jaja charakteryzują się tym, że mają po prostu większych rozmiarów żółtko. A to właśnie ono jest kluczem do perfekcyjnego smaku jajecznicy.

Smażenie jajek nie udałoby się rzecz jasna bez tłuszczu. Najodpowiedniejszym wydaje się masło. Niektórzy nie rozpuszczają go przed smażeniem, tylko wrzucają na patelnię razem z rozkłóconymi jajkami. Polecamy wypróbować ten sposób.

Sekretem idealnie puszystej i rozpływającej się w ustach jajecznicy może być dla niektórych słodka śmietanka.

Dodajcie nieco 30%-owej śmietany do waszych jajek, a nie zechcecie jeść już niczego innego na śniadanie!

Zobacz także
Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy

Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Smażenie jajek i zielony akcent

Jak smażyć jajka? Jak najkrócej. Nawet jeżeli należycie do klubu zwolenników mocno ściętej jajecznicy, smażcie ją tylko do momentu ścięcia żółtek.

Dalsze smażenie grozi jedynie odparowaniem dużej ilości wody z waszej jajecznicy. Chwila smażenia na średnim ogniu, następnie krótkie „dojście” na gorącej patelni – ten czas powinien wystarczyć.

Na koniec powróćmy do dodatków. Nie wspomnieliśmy przecież jeszcze o jednym sztandarowym zielonym akcencie na każdej smacznej jajecznicy.

Jest nim oczywiście świeży szczypiorek. Powiecie, że zimą jest z nim kłopot? Nic bardziej mylnego. Połóżcie cebulę na szklance z odrobiną wody i odstawcie ją na parapet.

Świeży szczypiorek, dzięki temu prostemu babcinemu sposobowi, będzie gotowy za około półtora tygodnia!

Źródło: gotujmy.pl

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Usmażcie jajecznicę w ten sposób, a wyjdzie niesamowicie kremowa i aksamitna. Palce lizać
Idealne śniadanie nie obędzie się bez idealnej jajecznicy. Wystarczy dodać do niej kilka składników, by zwykłe codzienne jedzenie stało się wyjątkowa przyjemnością.

Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica. Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza. Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa. Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki. Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania. Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis Składniki: 6 jajek 3 łyżki masła Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche) Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne Rukola – kilka listków Nieco szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowanie: Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem. Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni. Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku. Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy. Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą. Użyjcie pieprzu wedle uznania...

Jajecznica
Flickr
Newsy
Zamiast szczypiorku dodajcie do jajecznicy ten składnik. Kubki smakowe zwariują na punkcie tego smaku
Każdy z was na pewno ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. O dodaniu tej przyprawy wie jednak mało kto.

Powiedzmy sobie to otwarcie – jajecznica to łatwe w przygotowaniu danie. Nie bez przyczyny często ludzie niemający zielonego pojęcia o gotowaniu odpowiadają wszem i wobec, że są w stanie w kuchni usmażyć jedynie jajka lub ewentualnie zagotować wodę na herbatę. Jak usmażyć jajecznicę? Jednak jajecznica jajecznicy nie równa. Wbrew pozorom podczas jej przygotowania można popełnić masę błędów, które będą skutkowały nieodpowiednim smakiem. Do podstawowych wpadek podczas smażenia jajecznicy należy jej wysuszenie. Aby temu zapobiec, należy smażyć jajka na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Dodatkowo powinno się stosować niewielki ogień na kuchence, a dodatkowo tak manipulować patelnią, by nie dopuścić do kompletnego ścięcia żółtka. Technika to jedno, drugie to składniki. Tych teoretycznie jest niewiele. Jaja, tłuszcz,  a najlepiej masło i sól. Polacy uwielbiają urozmaicać sobie smak smażonych jajek. Wśród dodatków króluje szczypiorek. Inni lubią także podsmażoną cebulkę, kiełbasę, pieczarki i inne. Z zasady jajecznicy nie powinno się raczej pieprzyć. Pieprz mógłby zniwelować delikatny smak lekko ściętych jajek. Wydaje się jednak, że są wśród nas zwolennicy bardziej wyrazistych smaków. I to właśnie dla nich dedykujemy ten nietypowy dodatek do jajecznicy… Nietypowy dodatek do jajecznicy Słyszeliście o przyprawianiu jajecznicy zielem angielskim? Chodzi nam oczywiście o sproszkowaną wersję tej korzennej przyprawy. Przyznacie, że takie połączenie może brzmieć dość osobliwie, ale bez obaw – nie wahajcie się wypróbować tego oryginalnego smaku. Jest duża szansa, że wasze kubki smakowe wprost oszaleją za tym nietypowym aromatem smażonych jajek. Do tego kromka pieczywa i wspaniałe śniadanie gotowe! Źródło: gotujmy.pl

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...

Jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Kiedy solić jajecznicę? Jeśli zrobicie to w złym momencie, wyjdzie wodnista
Smażenie jajecznica to sztuka. Chociaż przygotowanie jajek na śniadanie to zasadniczo proste zadanie, należy przyłożyć się nawet do solenia zawartości patelni.

Świeże, smaczne jajka od kurki zielononóżki, dobra patelnia z nieprzywierającą powłoką i kawałek masła – tak wygląda odpowiednio dobrany zestaw do przygotowania jajecznicy. Celowo nie wymieniamy w nim od razu soli. To właśnie od niej zaczynają się błędy podczas przygotowania jajek na śniadanie. Rozwodniona jajecznica? Błąd! Wielu z was ten błąd przydarza się od wielu lat, przez co nie możecie cieszyć się z pełni smaku jajecznicowego śniadania. O co chodzi? Nie powinno się solić jajecznicy jeszcze przed rozpoczęciem smażenia! Niektórzy lubią rozkłócić jajka w misce i od razu dodać do nich sól z pieprzem. To gruby błąd. Zacznijmy od tego, że pieprz nie do końca musi wszystkim odpowiadać w duecie z delikatnym masłem. Jeszcze gorzej sprawa wygląda z solą. Jeśli dodacie ją do jajecznicy zbyt wcześnie, wasze śniadaniowe danie może stać się zbyt wodniste. Wtedy jedynym kołem ratunkowym jest dłuższe smażenie. To z kolei przełoży się na utratę i dużej części smaku, i po prostu sporej ilości potrawy, która wyparuje w powietrze. Kiedy posolić jajecznicę? Aby tego uniknąć, nie pozostaje nic innego jak przełożyć solenie na nieco późniejszy etap przygotowań. Powinno się solić smażone jajka tuż przed końcem smażenia. Jeszcze bezpieczniejszą opcją wydawałoby się posolenie jajecznicy już po nałożeniu na talerzyk. Inna sprawa, że przy takim późnym soleniu danie może już nieco inaczej smakować. Nie ma co ukrywać – sól potrzebuje nieco czasu, by równomiernie rozprzestrzenić się po daniu. Zostańcie więc przy soleniu jajek na patelni, podczas smażenia. Wybierzcie jednak odpowiedni dla tej czynności moment – nie zostawiajcie miejsca na przypadek!