kac
Adobe Stock
Newsy

Oto najskuteczniejszy sposób, aby pozbyć się kaca po imprezie

Czy na kaca najlepsza jest praca? A może klina powinniśmy leczyć klinem? Z nami rozwiejecie poimprezowe zagwozdki i zwalczycie tak zwany syndrom dnia następnego.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Szampańska sylwestrowa noc. Kieliszek za kieliszkiem. Kęs za kęsem. Rozmowy, tańce, hulanki. Któż w takich okolicznościach myśli o zgubnych skutkach picia alkoholu.

Jeszcze mniej z nas martwi się o bliższe w skutki następstwa spożywania napojów wyskokowych. Przecież 31 grudnia jest raz do roku!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Najgorsza metoda na kaca

Kac to jeszcze nie zatrucie alkoholowe, które jest znacznie poważniejszym skutkiem picia. Osoby „wczorajsze” mogą uporać się ze swoim problemem dzięki kilku prostym sposobom.

Zmęczenie, ból i zawroty głowy, poczucie pragnienia i coś w rodzaju zwiększonej drażliwości. Nie jesteśmy dziećmi – te symptomy znamy chyba wszyscy.

Jak sobie z nimi poradzić? Na początek weźmiemy na warsztat starą metodę znaną pod nośnym hasłem: klin klinem.

Nie trzeba przekonywać nikogo, że jest to metoda krótkodystansowa. W ten sposób nie uleczymy kaca, a jedynie odłożymy jego przebycie na dalszy termin.

Jak leczyć kaca?

Przejdźmy do  znacznie lepszych metod. Po trudnej ostatniej nocy obfitującej w liczne toasty, warto przemóc się następnego dnia i zjeść dość obfite i zdrowe śniadanie.

W ten sposób zapewnimy naszemu organizmowi odpowiedni poziom cukru we krwi, a także minerały i witaminy, które pozwolą walczyć mu ze skutkami kaca.

Kolejnym punktem jest obowiązkowe wyspanie się. Małe ilości alkoholu rzeczywiście mogą na niektórych działać usypiająco.

Spożywanie trunków w większych dawkach mocno zaburza jednak zdolność organizmu do zapadnięcia w twardy sen.

Miejmy to na uwadze. Dlaczego? To właśnie dobry, mocny i długi sen po imprezie pozwoli na uniknięcie takich objawów kaca jak rozdrażnienie i zmęczenie.

Mądry Polak przed szkodą

Alkohol powoduje odwadnianie organizmu. Dlatego picie odpowiednich ilości wody jest konieczne nie tylko po imprezie, ale także i przed nią.

Pamiętajmy o wypoczynku, zdrowym i pełnowartościowym obiedzie przed zakrapianym posiedzeniem, a także na odpowiednim nawodnieniu organizmu przed i po spotkaniu z przyjaciółmi.

Unikajmy jednak napojów gazowanych. Wybierajmy wody, soki i herbaty ziołowe. Wystrzegajmy się odwadniającej kawy. Jeżeli palicie papierosy, starajmy palić ich w czasie imprezy znacznie mniej.

Komentarze
Przekąski do piwa
Gotujmy.pl, Alex_M/Flickr
Newsy Sylwester już za 4 dni. Szybszej i smaczniejszej przekąski nie znajdziecie
Sylwester już za chwilę. Jeśli nie macie jeszcze pomysłów na sylwestrowe jedzenie, podpowiadamy. Ta przekąska zachwyci waszych bliskich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc. Sylwestra można spędzić w domu Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia.  Dzień poprzedzający Nowy Rok 31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą. Obchody sylwestrowe Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi. Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan. Co przygotować na imprezę sylwestrową? Nawet ta  w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników! Składniki: 230 g ciasta francuskiego 3 łyżki pikantnego keczupu 1 mała cebula 100 g sera żółtego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Sposób przygotowania Gotowe ciasto...

Przeczytaj
Ruloniki z szynką
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy Ruloniki z szynki z obłędnym farszem to numer jeden tegorocznego Sylwestra. Zaserwujcie gościom a posypią się pochwały
Jeśli, co bardzo prawdopodobne, nie wybieracie się nigdzie na Sylwestra, wystarczy kilka kulinarnych trików, aby ten domowy był równie udany jak jego poprzednie edycje. Zachwyćcie bliskich prostą i pyszną przekąską.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis! Przystawki jako rodzaj potrawy Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem. Przekąska dla wybrednych O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania.  Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw. Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami...

Przeczytaj
Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Przeczytaj