Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami.

Promocje w Lidlu

Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej:

  • Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%)
  • Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł
  • Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł
  • Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł
  • Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł

Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną

Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół!

Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

Do szynki:

  • 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Pół łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku

Na marynatę:

  • 2 litry wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 łyżki soli do peklowania

Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie.
  2. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie.
  3. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni.
  4. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie.
  5. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw.
  6. Włóżcie szynkę do rękawa do pieczenia, wlejcie 1/3 szklanki wody i zawiążcie szczelnie.
  7. Wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę.
  8. Natnijcie rękaw, by szynka się nieco przypiekła i pieczcie jeszcze przez 20 minut. Odstawcie do ostygnięcia. Smacznego!