Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było
AdobeStock
Newsy

Od poniedziałku tania kiełbasa, szynka i jaja w Lidlu. Tak tanio jeszcze nigdy nie było

Jeżeli jeszcze nie kupiliście potrzebnych produktów na Wielkanoc, odwiedźcie jutro Lidl. Od poniedziałku 29.03 rozpoczynają się atrakcyjne promocje!
Katarzyna Wyborska
marzec 28, 2021

Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Promocje w Lidlu

Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej:

  • Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%)
  • Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł
  • Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł
  • Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł
  • Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł

Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną

Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół!

Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Do szynki:

  • 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Pół łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku

Zobacz także

Na marynatę:

  • 2 litry wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 łyżki soli do peklowania

Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie.
  2. Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie.
  3. Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni.
  4. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie.
  5. Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw.
  6. Włóżcie szynkę do rękawa do pieczenia, wlejcie 1/3 szklanki wody i zawiążcie szczelnie.
  7. Wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę.
  8. Natnijcie rękaw, by szynka się nieco przypiekła i pieczcie jeszcze przez 20 minut. Odstawcie do ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze
Przepis na domową szynkę
Unsplash
Przepisy Nie kupisz takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej twoje kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Będziesz potrzebować Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obwiąż je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieść wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszaj. Garnek postaw na dużym palniku i zagotuj jego zawartość, następnie odstaw do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóż do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotuj. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejsz moc palnika i gotuj szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika. Całość przykryj pokrywką i pozostaw na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotuj mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstaw całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmij mięso z marynaty i zdejmij z niego sznurek. Szynkę osusz z nadmiaru płynu przy pomocy ręcznika...

Przeczytaj
Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Przeczytaj
udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Przeczytaj