Jak idą wam przygotowania do Wielkanocy? Warto zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty w Lidlu, który przygotował świetnie promocje na święta! Sprawdźcie sami.
Promocje w Lidlu
Od poniedziałku 29 marca poniższe produkty kupicie w Lidlu o wiele taniej:
- Rzeźnik, Szynka wieprzowa XXL: 8,95 zł (taniej o 55%)
- Pikok, kiełbasa biała premium z szynki 500g: 5,95 zł
- Złota Nioska, Polskie jaja M 10 szt.: 2,99 zł
- Kania, Majonez klasyczny z żółtkiem od kur z wolnego wybiegu 400 ml: 1,99 zł
- Pilos, Polski twaróg sernikowy 6% 1 kg: 4,99 zł
Przepis na wielkanocną szynkę pieczoną
Kupioną na promocji szynkę warto wykorzystać do zrobienia pysznej szynki pieczonej na wielkanocny stół!
Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
Do szynki:
- 1,2-1,3 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki majeranku
- Pół łyżeczki tymianku
- 3 ząbki czosnku
Na marynatę:
- 2 litry wody
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 łyżki soli do peklowania
Oraz rękaw do pieczenia i niecałe pół szklanki wody.
Przygotowanie:
- Zagotujcie wodę w garnku, wsypcie 4 łyżki soli do peklowania, wymieszajcie i ostudźcie.
- Gdy woda będzie już chłodna, dodajcie do niej ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie.
- Szynkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami, ponacinajcie ostrym nożem w kratkę. Włóżcie do przygotowanej marynaty i odstawcie do lodówki na 2 dni.
- Po tym czasie wyjmijcie szynkę z marynaty i osuszcie.
- Obierzcie czosnek, przeciśnijcie przez praskę i natrzyjcie nim szynkę. Dodajcie resztę przypraw.
- Włóżcie szynkę do rękawa do pieczenia, wlejcie 1/3 szklanki wody i zawiążcie szczelnie.
- Wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę.
- Natnijcie rękaw, by szynka się nieco przypiekła i pieczcie jeszcze przez 20 minut. Odstawcie do ostygnięcia. Smacznego!