Jeśli znowu zastanawiacie się, co ugotować na obiad i wszystkiego wam się odechciewa, bo brakuje wam już pomysłów, trafiliście w dobre miejsce. Postanowiliśmy was wyręczyć i ułożyliśmy za was menu na piątkowy obiad bez mięsa. Proponujemy dwie wersje obiadu na piątek: z rybą i bez.
Obiad na piątek bez ryby
Nie wszyscy lubią ryby, a bez nich też można przygotować pyszny obiad bez mięsa. Dzisiaj proponujemy:
- Pierwsze danie: zupa jarzynowa z mrożonki - zaoszczędźcie czas i siły na przygotowanie drugiego dania
- Drugie danie: kotlety jajeczne, ziemniaki, duszona młoda kapusta z pomidorami i ewentualnie sos pieczarkowy
- Deser: galaretka z owocami - użyjcie świeżych owoców lub mrożonych
Obiad na piątek z rybą
Jeśli jadacie ryby, to menu na piątkowy obiad jest idealne. Wybierając się na zakupy, sprawdźcie, jakich ryb nie kupować i na co zwracać uwagę przy zakupie ryb. Do zupy i dodatków wybierzcie produkty sezonowe.
- Pierwsze danie: zupa ogórkowa bez mięsa
Zobacz także:
- Drugie danie: ziemniaki, ryba z chrupiącą panierką, surówka z kapusty kiszonej lub ogórki małosolne.
- Deser: kisiel mleczny z owocami
Czy w piątek można jeść mięso?
Zgodnie z tradycją katolicy nie jedzą w piątki mięsa. Czy jest to zakazane przez Kościół? Nie do końca. Wg kościelnych przepisów w piątki nie obowiązuje post, należy jednak zachować wstrzemięźliwość od spożywania mięsa. Czwarte przykazanie kościelne mówi:
„Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach".
Czym jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych? Każdy katolik powyżej 14 roku życia aż do końca swojego życia powinien powstrzymać się od jedzenia mięsa (poza rybami) w każdy piątek, za wyjątkiem uroczystości liturgicznych najwyższej rangi (np. pierwszy piątek po Wielkanocy). Ścisły post obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek. Należy się wtedy również powstrzymać od udziału w zabawach.
Kto może jeść mięso w piątek?
Katolicy zwolnieni z obowiązku zachowania wstrzemięźliwości od mięsa w piątki to:
- dzieci do 14 roku życia
- chorzy
- osoby, które nie mają wpływu na wybór jedzenia (np. odżywiają się na stołówkach)
Czytaj także: