Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Kiedy przeczytacie ten artykuł, dwa razy zastanowicie się następnym razem, czy wylewać wodę po gotowaniu ryżu do zlewu. Ryżowa woda ma naprawdę mnóstwo fantastycznych zalet!

Czy komuś z was przeszło kiedyś przez głowę wykorzystywanie do czegokolwiek wody po gotowaniu ryżu?

Woda „z odzysku” po gotowaniu ryżu, to cenna substancja kosmetyczna. Zawiera takie pierwiastki i związki jak:

  • Magnez
  • Cynk
  • Witaminy z grupy B
  • Potas
  • Żelazo
  • Kwas foliowy
  • Przeciwutleniacze

Z tych powodów aż żal wylewać wodę po zagotowaniu ryżu wprost do zlewu. Możecie ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są właściwości wody po gotowaniu ryżu?

Woda ryżowa wygładza powierzchnię włosów i wydatnie poprawia ich elastyczność. Zawiera substancję o nazwie inozytol, która chroni włosy przed różnego rodzaju uszkodzeniami.

Zobacz także
Odchudzająca dieta ryżowa

Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?

Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka

Wystarczy umyć włosy tak, jak robicie to na co dzień, a potem po prostu wypłukać je wodą, która pozostała wam w garnku po ryżowym obiedzie. Kiedy wasze włosy już wyschną, będą w wyraźnie lepszej kondycji.

Jak można jeszcze wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu?

Przemywanie skóry twarzy wodą po gotowaniu ryżu, również może przynieść rewelacyjne efekty. Taki płyn świetnie oczyści pory i pomoże nieco je zamaskować, przez co staną się mniej widoczne.

Woda ryżowa świetnie nadaje się także do niwelowania przebarwień na skórze, a ponadto sprawi, że skora stanie się bardziej miękka i gładka.

Woda po gotowaniu ryżu, ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, a także kobietom karmiącym swoje małe dzieci piersią.

Jej spożywanie pomaga w stymulacji organizmu kobiety do produkcji mleka przez gruczoły piersiowe matki.

Co daje wymieszanie wody po gotowaniu ryżu z miodem?

To jednak nie wszystko. Woda ryżowa może być świetna także dla osób cierpiących na problemy z jelitami i układem trawiennym jako takim.

Jeśli macie kłopoty z biegunką i wymiotami, świetną opcją będzie wypicie samej wody po ryżu lub  przygotowanie specjalnego koktajlu na jej bazie.

Ostudzoną wodę po gotowaniu ryżu – najlepiej po gotowaniu ryżu na sypko bez torebek – wymieszajcie z łyżką miodu i przyprawami korzennymi, takimi jak np. cynamon i imbir.

Oprócz świetnego, niecodziennego smaku otrzymacie naprawdę zdrowy, korzystny dla waszego organizmu koktajl. Pijcie na zdrowie!

woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy
Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda
Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie.  Pielęgnacja ciała Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B . Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi. Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik . Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu. Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone. Dolegliwości przewodu pokarmowego Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie . Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami. Napój energetyczny Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

domowy krochmal
AdobeStock
Newsy
Wylewacie wodę po ryżu? Włóżcie do niej obrus. To, co się stanie wprawi was w osłupienie
W domu wszystko może się przydać - nawet woda po ryżu! Dowiedzcie się, do czego można ją wykorzystać.

Święta to nie tylko gotowanie wigilijnych potraw i pieczenie ciast. Jest to także czas wielkich porządków, ponieważ na Boże Narodzenie mieszkanie musi lśnić! Myjemy okna, pierzemy dywany, wycieramy kurz ze wszystkich kątów oraz dokładnie krochmalimy i prasujemy obrus na wigilijną wieczerzę – no właśnie, czy faktycznie konieczne jest oddanie obrusu do magla? Możecie bardzo skutecznie i tanio zrobić domowy krochmal samodzielnie! Dawniej krochmal był szeroko stosowany ze względu na swoje antybakteryjne właściwości. Wypraną bieliznę, pościel czy obrusy moczono w krochmalu, dzięki czemu tkaniny były bardziej odporne na kurz, zabrudzenia i bakterie. Jest to niezwykle przydatne w przypadku świątecznych obrusów, które w trakcie świąt są bardzo mocno eksploatowane! Można kupić gotowe mieszanki do zrobienia krochmalu, ale bardzo łatwo możecie wykonać go samodzielnie w domu. W końcu to nic innego, jak woda ze skrobią – dlatego świetnym sposobem na domowy krochmal jest wykorzystanie… wody po gotowaniu ryżu! Jak zrobić domowy krochmal z ryżu Wykonanie takiego krochmalu jest banalnie proste! Potrzebne są jedynie te składniki: Ryż Opcjonalnie: garść suszonej lawendy Woda Aby przygotować krochmal, postępujcie zgodnie z poniższymi wskazówkami: Do garnka wsypcie trzy pełne łyżki ryżu i zalejcie je trzema szklankami wody. Gotujcie do miękkości przez pół godziny. Gotowy ryż możecie wykorzystać do obiadu. Zamiast wylewać wodę, wsypcie do niej garść lawendy i gotujcie jeszcze przez kilka minut. W drugim garnku przygotujcie 1,5 litra wrzątku. Odcedźcie wodę po ryżu z kwiatów lawendy i wlejcie do garnka z gorącą wodą. Zamieszajcie. Do tak przygotowanego krochmalu włóżcie cały obrus – musi być wilgotny! Tak wykrochmalony obrus będzie śnieżnobiały, łatwiejszy w...

Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
AdobeStock
Newsy
Czy można pić wodę z ogórków kiszonych? To was zaskoczy
Wylewacie wodę po ogórkach kiszonych? Wielki błąd! Sprawdźcie, jakie są jej cenne właściwości.

Wielu z was na pewno przepada za ogórkami kiszonymi. Cudownie chrupkie i lekko kwaśne ogórki są świetną przekąską i dodatkiem do obiadu. Ale co z wodą znajdującą się w słoiku z ogórkami? Czy można ją pić? Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków kiszonych, a właściwie sok z ogórków, to wspaniałe źródło cennych witamin i minerałów. W procesie fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który pomaga zachować prawidłową florę bakteryjną organizmu oraz wzmacnia odporność. Co jeszcze znajduje się w wodzie z ogórków? Witaminy z grupy B Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Potas Żelazo Cynk Wapń Magnez Fosfor Na co pomaga woda z ogórków kiszonych? Picie wody z ogórków wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Warto ją pić na przykład po intensywnym wysiłku fizycznym ze względu na wysoką zawartość potasu i sodu, które są wydalane przez organizm w trakcie ćwiczeń. Pomoże również na odwodnienie dzięki zawartości sodu – zatrzymuje on wodę w organizmie. Ponadto woda z ogórków jest bogata w bakterie probiotyczne i poleca się je zwłaszcza osobom z nietolerancją laktozy, które nie mogą przyjmować naturalnych bakterii z jogurtów i innych produktów mlecznych. Regularne picie wody z ogórków wzmocni wasze włosy i paznokcie, a także pozwoli zapomnieć o migrenach, ponieważ reguluje ciśnienie krwi. Wodę z ogórków powinny pić także osoby, które chcą zapobiec chorobie wrzodowej żołądka i grzybicy.   Woda z ogórków kiszonych na odchudzanie Co zaskakujące, woda z ogórków kiszonych może również...