Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Kiedy przeczytacie ten artykuł, dwa razy zastanowicie się następnym razem, czy wylewać wodę po gotowaniu ryżu do zlewu. Ryżowa woda ma naprawdę mnóstwo fantastycznych zalet!

Czy komuś z was przeszło kiedyś przez głowę wykorzystywanie do czegokolwiek wody po gotowaniu ryżu?

Woda „z odzysku” po gotowaniu ryżu, to cenna substancja kosmetyczna. Zawiera takie pierwiastki i związki jak:

  • Magnez
  • Cynk
  • Witaminy z grupy B
  • Potas
  • Żelazo
  • Kwas foliowy
  • Przeciwutleniacze

Z tych powodów aż żal wylewać wodę po zagotowaniu ryżu wprost do zlewu. Możecie ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są właściwości wody po gotowaniu ryżu?

Woda ryżowa wygładza powierzchnię włosów i wydatnie poprawia ich elastyczność. Zawiera substancję o nazwie inozytol, która chroni włosy przed różnego rodzaju uszkodzeniami.

Zobacz także
Odchudzająca dieta ryżowa

Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?

Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka

Wystarczy umyć włosy tak, jak robicie to na co dzień, a potem po prostu wypłukać je wodą, która pozostała wam w garnku po ryżowym obiedzie. Kiedy wasze włosy już wyschną, będą w wyraźnie lepszej kondycji.

Jak można jeszcze wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu?

Przemywanie skóry twarzy wodą po gotowaniu ryżu, również może przynieść rewelacyjne efekty. Taki płyn świetnie oczyści pory i pomoże nieco je zamaskować, przez co staną się mniej widoczne.

Woda ryżowa świetnie nadaje się także do niwelowania przebarwień na skórze, a ponadto sprawi, że skora stanie się bardziej miękka i gładka.

Woda po gotowaniu ryżu, ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, a także kobietom karmiącym swoje małe dzieci piersią.

Jej spożywanie pomaga w stymulacji organizmu kobiety do produkcji mleka przez gruczoły piersiowe matki.

Co daje wymieszanie wody po gotowaniu ryżu z miodem?

To jednak nie wszystko. Woda ryżowa może być świetna także dla osób cierpiących na problemy z jelitami i układem trawiennym jako takim.

Jeśli macie kłopoty z biegunką i wymiotami, świetną opcją będzie wypicie samej wody po ryżu lub  przygotowanie specjalnego koktajlu na jej bazie.

Ostudzoną wodę po gotowaniu ryżu – najlepiej po gotowaniu ryżu na sypko bez torebek – wymieszajcie z łyżką miodu i przyprawami korzennymi, takimi jak np. cynamon i imbir.

Oprócz świetnego, niecodziennego smaku otrzymacie naprawdę zdrowy, korzystny dla waszego organizmu koktajl. Pijcie na zdrowie!

woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy
Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda
Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie.  Pielęgnacja ciała Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B . Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi. Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik . Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu. Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone. Dolegliwości przewodu pokarmowego Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie . Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami. Napój energetyczny Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt
AdobeStock
Newsy
Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt gwarantowany
To genialny i prosty sposób na odżywienie włosów. A do tego śmiesznie tani. Przyda wam się do tego woda po ryżu.

Nie od dziś wiadomo, że do pielęgnacji włosów wspaniale nadają się produkty, których normalnie używamy w kuchni. Dziś takie pomysły wydają się czasem trochę dziwne, nowatorskie, a tak naprawdę były kiedyś stosowane powszechnie. W czasach, gdy zamiast szamponu używano zwykłego mydła, a o odżywkach do włosów nikt nie słyszał, trzeba było sobie jakoś radzić. Zastanawialiście się nad tym, w jaki sposób nasze babcie dbały o włosy, by były one gładkie, elastyczne i nawilżone? Okazuje się, że do uzyskania takiego efektu nie potrzeba wcale drogiej maski do włosów z drogerii - osiągniecie go stosując wodę ryżową. Woda ryżowa na włosy Ten sposób dbania o włosy o wielu lat stosują Japonki, które mogą się pochwalić pięknymi, błyszczącymi włosami. Płukanka z wody ryżowej, którą często stosują, ma za zadanie: wygładzić włosy nadać im objętości nawilżyć wydobyć naturalny blask Woda ryżowa fantastycznie wpływa nie tylko na same włosy, ale także na skórę głowy. W krajach Dalekiego Wschodu uważa się, że gdy tylko pojawiają się problemy z włosami, takie jak wypadanie czy zbyt powolny wzrost, należy zadbać o skórę głowy. Płukanka z wody ryżowej złagodzi podrażnienia skóry, nawilży ją oraz wzmocni cebulki włosów. To pomoże przy problemie przerzedzających się włosów.  Przygotowanie i stosowanie wody ryżowej na włosy Przyrządzenie wody ryżowej jest bardzo proste. Wystarczy, że ugotujecie ryż w torebce tak, jak zwykle, ale w większej ilości wody. Wyciągnijcie torebkę z ryżem, a wodę odstawcie do ostudzenia. Gdy osiągnie już temperaturę pokojową, możecie jej użyć. Po umyciu włosów polejcie głowę i włosy wodą ryżową i wykonajcie masaż głowy. Zawińcie włosy w ręcznik i poczekajcie 20 minut. Po tym czasie spłuczcie włosy letnią wodą. ...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Nie wylewajcie wody po gotowanych ziemniakach. Wykorzystacie ją w ten sprytny sposób
Została wam woda po ziemniakach? Nie wylewajcie jej do zlewu, tylko wykorzystajcie w jakiś ciekawy sposób. Niektóre mogą was zadziwić!

W jednym z łódzkich, piłkarskich dowcipów można było usłyszeć, że „ŁKS robi herbatę z wody po pierogach”. Tego typu oszczędność to naturalnie przesada. Ale nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by wykorzystać inne wody „z odzysku”. W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy o tym, jak cenne właściwości ma woda po gotowaniu makaronu. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Co to znaczy zero waste? Tego rodzaju postępowanie wpisuje się nurt bycia eko. Dzisiaj przecież wszyscy chcemy żyć w zgodzie z naturą. Warto więc wykorzystywać „produkty uboczne” naszego gotowania w ciekawy sposób. Takie postępowanie to nie tylko ukłon w stronę dobrobytu przyrody, ale także realny pożytek dla naszego portfela. Mówiąc w skrócie, jest to filozofia zero waste (z j. ang. - zero marnowania). Czyli dokładnie to, co od zawsze robiły nasze zaradne babcie! Dzisiaj przedstawimy wam za to zalety wody po gotowaniu ziemniaków. Na początek ważne zastrzeżenie – nie sólmy naszych kartofli, jeżeli chcemy później korzystać z wody po ich ugotowaniu. Solenie zostawmy na później. Do czego użyć wody po ziemniakach? Pierwsze ciekawe zastosowanie będzie w sam raz dla pań chcących zadbać o swoje włosy. Woda po ziemniakach to świetna płukanka! Jeśli chcemy, by włosy były lśniące, mocne i żeby łatwo się rozczesywały, to tego typu płukanie będzie jak najbardziej wskazane! Innym „pozakulinarnym” zastosowaniem wody po ziemniakach będzie użycie jej jako nawozu dla naszych kwiatów. W ten sposób dostarczymy naszej domowej zieleni nieco wartości odżywczych, niezbędnych dla szybkiego wzrostu rośliny. Woda z ziemniaków podobnie jak woda po gotowaniu makaronu także sprawdzi się jako środek wspomagający walkę z mocno zabrudzonymi...