Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Kiedy przeczytacie ten artykuł, dwa razy zastanowicie się następnym razem, czy wylewać wodę po gotowaniu ryżu do zlewu. Ryżowa woda ma naprawdę mnóstwo fantastycznych zalet!

Czy komuś z was przeszło kiedyś przez głowę wykorzystywanie do czegokolwiek wody po gotowaniu ryżu?

Woda „z odzysku” po gotowaniu ryżu, to cenna substancja kosmetyczna. Zawiera takie pierwiastki i związki jak:

  • Magnez
  • Cynk
  • Witaminy z grupy B
  • Potas
  • Żelazo
  • Kwas foliowy
  • Przeciwutleniacze

Z tych powodów aż żal wylewać wodę po zagotowaniu ryżu wprost do zlewu. Możecie ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są właściwości wody po gotowaniu ryżu?

Woda ryżowa wygładza powierzchnię włosów i wydatnie poprawia ich elastyczność. Zawiera substancję o nazwie inozytol, która chroni włosy przed różnego rodzaju uszkodzeniami.

Zobacz także
Odchudzająca dieta ryżowa

Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?

Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka

Wystarczy umyć włosy tak, jak robicie to na co dzień, a potem po prostu wypłukać je wodą, która pozostała wam w garnku po ryżowym obiedzie. Kiedy wasze włosy już wyschną, będą w wyraźnie lepszej kondycji.

Jak można jeszcze wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu?

Przemywanie skóry twarzy wodą po gotowaniu ryżu, również może przynieść rewelacyjne efekty. Taki płyn świetnie oczyści pory i pomoże nieco je zamaskować, przez co staną się mniej widoczne.

Woda ryżowa świetnie nadaje się także do niwelowania przebarwień na skórze, a ponadto sprawi, że skora stanie się bardziej miękka i gładka.

Woda po gotowaniu ryżu, ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, a także kobietom karmiącym swoje małe dzieci piersią.

Jej spożywanie pomaga w stymulacji organizmu kobiety do produkcji mleka przez gruczoły piersiowe matki.

Co daje wymieszanie wody po gotowaniu ryżu z miodem?

To jednak nie wszystko. Woda ryżowa może być świetna także dla osób cierpiących na problemy z jelitami i układem trawiennym jako takim.

Jeśli macie kłopoty z biegunką i wymiotami, świetną opcją będzie wypicie samej wody po ryżu lub  przygotowanie specjalnego koktajlu na jej bazie.

Ostudzoną wodę po gotowaniu ryżu – najlepiej po gotowaniu ryżu na sypko bez torebek – wymieszajcie z łyżką miodu i przyprawami korzennymi, takimi jak np. cynamon i imbir.

Oprócz świetnego, niecodziennego smaku otrzymacie naprawdę zdrowy, korzystny dla waszego organizmu koktajl. Pijcie na zdrowie!

woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy
Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda
Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie.  Pielęgnacja ciała Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B . Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi. Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik . Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu. Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone. Dolegliwości przewodu pokarmowego Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie . Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami. Napój energetyczny Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Nie wylewaj wody po ziemniakach. Jest niezwykle cenna i ma wiele zastosowań
Została wam woda po ziemniakach? Nie wylewajmy jej do zlewu, tylko wykorzystajmy w jakiś ciekawy sposób. Niektóre mogą was zadziwić!

W jednym z łódzkich, piłkarskich dowcipów można było usłyszeć, że „ŁKS robi herbatę z wody po pierogach”. Tego typu oszczędność to naturalnie przesada. Ale nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by wykorzystać inne wody „z odzysku”. W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy o tym, jak cenne właściwości ma woda po gotowaniu makaronu. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Działajmy jak nasze babcie Tego rodzaju postępowanie wpisuje się nurt bycia eko. Dzisiaj przecież wszyscy chcemy żyć w zgodzie z naturą. Warto więc wykorzystywać „produkty uboczne” naszego gotowania w ciekawy sposób. Takie postępowanie to nie tylko ukłon w stronę dobrobytu przyrody, ale także realny pożytek dla naszego portfela. Mówiąc w skrócie, jest to filozofia zero waste (z j. ang. - zero marnowania). Czyli dokładnie to, co od zawsze robiły nasze zaradne babcie! Dzisiaj przedstawimy wam za to zalety wody po gotowaniu ziemniaków. Na początek ważne zastrzeżenie – nie sólmy naszych kartofli, jeżeli chcemy później korzystać z wody po ich ugotowaniu. Solenie zostawmy na później. Od włosów po zupę Pierwsze ciekawe zastosowanie będzie w sam raz dla pań chcących zadbać o swoje włosy. Woda po ziemniakach to świetna płukanka! Jeśli chcemy, by włosy były lśniące, mocne i żeby łatwo się rozczesywały, to tego typu płukanie będzie jak najbardziej wskazane! Innym „pozakulinarnym” zastosowaniem wody po ziemniakach będzie użycie jej jako nawozu dla naszych kwiatów. W ten sposób dostarczymy naszej domowej zieleni nieco wartości odżywczych, niezbędnych dla szybkiego wzrostu rośliny. Woda z ziemniaków podobnie jak woda po gotowaniu makaronu także sprawdzi się jako środek wspomagający walkę z mocno zabrudzonymi naczyniami....

woda z ogórków
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by mielone były wilgotne? Sok po ogórkach kiszonych może ci w tym pomóc. Genialny trik
Nie wylewaj wody po ogórkach! Możesz ją ponownie wykorzystać w kuchni do kotletów i innych dań!

Wylewasz wodę po ogórkach kiszonych? Ogromny błąd! Można ją wykorzystać chociażby do zakwaszania zup albo po prostu wypić prosto ze słoika. Bogata jest w cenne witaminy i minerały oraz kwas mlekowy, który świetnie usprawnia działanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma woda z ogórków? Sprawdź koniecznie, a już nigdy więcej jej nie wylejesz! Właściwości wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków jest doskonałym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Jej właściwości to m.in.: Wspomaganie pracy układu pokarmowego Wyrównanie gospodarki wodno-zasadowej Nawodnienie organizmu Jest źródłem witaminy C, E, K, A oraz B Woda z ogórków na odchudzanie i problemy z żołądkiem Zalewa po ogórkach zawiera duże ilości kwasu mlekowego i bakterii probiotycznych. Działają one kojąco na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Zalety wody po ogórkach docenią także osoby cierpiące na problemy z nieregularnym wypróżnianiem, ponieważ doskonale reguluje ona pracę jelit i pomaga na zaparcia. Pomoże także tym, którzy uskarżają się na zatrzymywanie wody w organizmie! Opuchnięte stopy i dłonie często są wbrew pozorom wynikiem odwodnienia, a nie nadmiaru wody. Gdy jej brakuje, organizm zaczyna zatrzymywać ją w tkankach i stąd opuchlizny. Warto włączyć do swojej diety wodę z ogórków, by zwalczyć ten problem. Jak stosować wodę z ogórków? Sposobów na wykorzystanie zalewy po ogórkach jest naprawdę sporo! Oto najpopularniejsze z nich: Zakwaszanie zup i sosów – zupa ma mało wyrazisty smak? Dodaj do niej wody z ogórków! Nada jej charakteru i kwaśnego posmaku. Świetnie pasuje do zupy jarzynowej, kalafiorowej i ogórkowej oczywiście....