Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Kiedy przeczytacie ten artykuł, dwa razy zastanowicie się następnym razem, czy wylewać wodę po gotowaniu ryżu do zlewu. Ryżowa woda ma naprawdę mnóstwo fantastycznych zalet!
Hubert Rój
marzec 31, 2021

Czy komuś z was przeszło kiedyś przez głowę wykorzystywanie do czegokolwiek wody po gotowaniu ryżu?

Woda „z odzysku” po gotowaniu ryżu, to cenna substancja kosmetyczna. Zawiera takie pierwiastki i związki jak:

  • Magnez
  • Cynk
  • Witaminy z grupy B
  • Potas
  • Żelazo
  • Kwas foliowy
  • Przeciwutleniacze

Z tych powodów aż żal wylewać wodę po zagotowaniu ryżu wprost do zlewu. Możecie ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie są właściwości wody po gotowaniu ryżu?

Woda ryżowa wygładza powierzchnię włosów i wydatnie poprawia ich elastyczność. Zawiera substancję o nazwie inozytol, która chroni włosy przed różnego rodzaju uszkodzeniami.

Zobacz także

Wystarczy umyć włosy tak, jak robicie to na co dzień, a potem po prostu wypłukać je wodą, która pozostała wam w garnku po ryżowym obiedzie. Kiedy wasze włosy już wyschną, będą w wyraźnie lepszej kondycji.

Jak można jeszcze wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu?

Przemywanie skóry twarzy wodą po gotowaniu ryżu, również może przynieść rewelacyjne efekty. Taki płyn świetnie oczyści pory i pomoże nieco je zamaskować, przez co staną się mniej widoczne.

Woda ryżowa świetnie nadaje się także do niwelowania przebarwień na skórze, a ponadto sprawi, że skora stanie się bardziej miękka i gładka.

Woda po gotowaniu ryżu, ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, a także kobietom karmiącym swoje małe dzieci piersią.

Jej spożywanie pomaga w stymulacji organizmu kobiety do produkcji mleka przez gruczoły piersiowe matki.

Co daje wymieszanie wody po gotowaniu ryżu z miodem?

To jednak nie wszystko. Woda ryżowa może być świetna także dla osób cierpiących na problemy z jelitami i układem trawiennym jako takim.

Jeśli macie kłopoty z biegunką i wymiotami, świetną opcją będzie wypicie samej wody po ryżu lub  przygotowanie specjalnego koktajlu na jej bazie.

Ostudzoną wodę po gotowaniu ryżu – najlepiej po gotowaniu ryżu na sypko bez torebek – wymieszajcie z łyżką miodu i przyprawami korzennymi, takimi jak np. cynamon i imbir.

Oprócz świetnego, niecodziennego smaku otrzymacie naprawdę zdrowy, korzystny dla waszego organizmu koktajl. Pijcie na zdrowie!

Komentarze