Nie wyrzucajcie ogonków od czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać
Pixabay
Newsy

Nie wyrzucajcie ogonków z czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać

Większość osób wyrzuca korzonki od czereśni. Okazuje się jednak, że są one niezwykle bogate w składniki odżywcze!

Sezon na czereśnie powoli się rozpoczyna. Chociaż obecnie ceny czereśni są jeszcze dość wysokie, za chwilę będą one łatwo dostępne. Same owoce zawierają dużo korzystnych dla zdrowia składników takich jak:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Witamina K
  • Witamina B6
  • Kwas foliowy (wyjątkowo ważny dla kobiet planujących ciążę)
  • Potas
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Jod

Czereśnie są wyjątkowo polecane dla osób cierpiących na artretyzm – owoce te łagodzą objawy bólowe występujące przy tych schorzeniach.

Chociaż zawierają sporo cukru, mają relatywnie niski indeks glikemiczny (22). Dzięki wysokiej zawartości jodu, czereśnie wspomagają pracę tarczycy. Regulują także pracę układu pokarmowego, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać ogonki od czereśni?

Jak się okazuje, ogonki czereśni zawierają praktycznie tyle samo korzystnych składników odżywczych, co same owoce. Korzonki (szypułki) czereśni mają wszechstronne działanie prozdrowotne:

  • Przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie tłuszczu (zwłaszcza z brzucha)
  • Redukują ilość kwasu moczowego
  • Zmniejszają dolegliwości bólowe stawów, pleców czy kręgosłupa
  • Poprawiają działanie układu krążenia czy układu nerwowego
  • Działają detoksykująco i oczyszczają organizm
  • Rozpuszczają kamienie nerkowe i działają moczopędnie
  • Działają przeciwzapalnie i zwalczają infekcje

Jednak nie tylko ogonki przydadzą wam się po spożyciu owoców: Lara Gessler wykorzystuje pestki po czereśniach i przygotowuje z nich... aromaty do ciast!

Z ogonków po czereśniach najlepiej przygotować leczniczy napar. Jak to zrobić?

Przepis na herbatę z ogonków czereśni

Herbata będzie dosyć gorzka w smaku, ale niezwykle korzystna dla organizmu! Warto po nią sięgać regularnie.

Zobacz także
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda

Składniki:

  • 30 g ogonków czereśni
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Przez 15-20 minut gotujcie około 30 g ogonków na 1 l wody. Odstawcie na kilkanaście minut, aby woda wyciągnęła z ogonków smak i składniki odżywcze. Taką naturalną herbatę można pić w ramach kuracji przez 3-4 dni: najlepiej 2 razy dziennie po ok. 100 ml. 

Źródło: ofeminin.pl

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?
AdobeStock
Newsy
Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Mamy wyniki badań! Nie uwierzycie, które zajęło 2. miejsce
Lista najzdrowszych warzyw została właśnie opublikowana przez naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Po które powinniście sięgać najczęściej?

Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać? Najzdrowsze warzywa na świecie Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm.  Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu? Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu. Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry. Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe. Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu.  Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem. Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu. Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę. Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu. Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku. Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm....

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
Sprawdźcie, czy czereśnie są robaczywe w prosty sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na mały szczegół.

W końcu nadszedł sezon na czereśnie. Niedawno informowaliśmy was o bardzo wysokich   cenach czereśni . Ostatnio owoce te jednak staniały. Już można dostać je na ryneczkach i bazarach w całkiem okazyjnych cenach. Zanim zdecydujecie się na zakup czereśni, koniecznie dokładnie się im przyjrzyjcie. Sadownicy zdradzili, jak sprawdzają jakość czereśni. Według nich, trzeba bardzo mocno przyjrzeć się skórce owoców. Jak sprawdzić czy czereśnie są robaczywe? Jest kilka metod na pozbycie się robaków z czereśni , ale znacznie lepiej jest po prostu kupić owoce, które nie są robaczywe. Czasem pięknie wyglądające i soczyste owoce, są niestety pełne robaków. Niektórzy mimo wszystko decydują się na jedzenie czereśni z białkowym dodatkiem, ale eksperci to odradzają. Plantatorzy i sadownicy oraz osoby, które pracują na co dzień przy uprawach czereśni, znają skuteczny trik na rozpoznanie, czy w owocach znajdują się robaki. Żeby sprawdzić czy dana czereśnia zawiera "nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jej skórkę. O obecności robaka może świadczyć mała, ciemna plamka. Taka czereśnia jest najprawdopodobniej robaczywa. Czasami plamki pojawiają się na owocach z innych przyczyn, dlatego najlepiej sprawdźcie kilka owoców z danej partii. Inną metodą jest oczywiście zapytanie o to sprzedawców. Zazwyczaj dobrze znają oni swój towar i mogą podpowiedzieć, czy dane czereśnie bywają robaczywe. Właściwości zdrowotne czereśni Jeśli czereśnie okażą się zdrowe i nie będą miały wewnątrz robaków, jedzcie je garściami. Wykorzystajcie w pełni sezon na te owoce i zajadajcie je często. Czereśnie są przede wszystkim przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby odchudzające się, a nawet cukrzycy. Czereśnie mają też inne...

Herbata z oregano na poprawę trawienia i ból gardła. Zapamiętajcie ten przepis
Adobe Stock
Newsy
Słyszeliście o herbacie z oregano? Będzie wybawieniem po tłustym, ciężkostrawnym obiedzie
Różnego rodzaju herbaty często stosowane są w celach leczniczych – głównie na złagodzenie dolegliwości trawiennych czy na objawy przeziębienia. Tego patentu jednak jeszcze nie znacie!

Herbata to napój, po który sięga się zarówno na co dzień, jak i w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów chorobowych. Jej różne odmiany mają wiele prozdrowotnych właściwości: Herbata zielona pobudza, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, Herbata czerwona wspomaga utratę kilogramów, reguluje ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, Herbata biała zmniejsza poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ krwionośny, Herbaty ziołowe regulują pracę układu trawiennego, uspokajają i wspomagają sen. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości korzystnych dla zdrowia ma herbata z dodatkiem… oregano! Jakie zalety ma herbata z oregano? Tego typu napój to hit wśród fanów medycyny alternatywnej, którzy stale szukają naturalnych rozwiązań na popularne dolegliwości – bez konieczności stosowania tabletek czy syropów. Oregano to zioło, które działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz łagodząco. Doskonale poradzi sobie z częstymi infekcjami przeziębieniowymi, z objawami grypy czy zapaleniem zatok. Złagodzi także kaszel i ból gardła, a przy tym zniweluje podrażnienie i bolesny stan zapalny dróg oddechowych.  To jednak nie wszystko! Herbata z dodatkiem oregano polecana jest także w celu złagodzenia problemów z trawieniem takich jak wzdęcia, zgaga, ból żołądka czy wątroby oraz gazy. Można ją stosować również jako kojący tonik do przemywania podrażnionej czy lekko skaleczonej skóry. Jak przygotować herbatę z oregano? Ten gorący, leczniczy napar można przygotować w zaledwie kilka minut!  Ziele oregano w formie sypanej wystarczy zalać 500 ml wrzątku, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem.  Kiedy najlepiej pić napar z oregano? Jeśli chcemy złagodzić problemy...

Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Poprawia odporność, zwalcza stres i gasi pragnienie w upalne dni. Pijcie go na potęgę
Chcecie schłodzić się od środka? Przygotujcie samodzielnie pyszny domowy podpiwek. Zdziwicie się, dlaczego warto go pić!

Od kilku tygodni w Polsce mamy tropikalne upały. Temperatury przekraczają w wielu miejscach 35 stopni. Wiele osób szuka więc różnych sposobów na ochłodę. Jednym pomaga klimatyzacja, drugim wentylator, kolejni schładzają się od środka wodą i różnymi napojami . Co powiecie na superzdrowy, domowy podpiwek? Jak zrobić domowy podpiwek? Podpiwek nazywany jest młodszym krewnym piwa. Ten smaczny, tradycyjny napój zawiera maksymalnie 2% alkoholu. Proces wytwarzania podpiwku jest bardzo prosty, tak jak same składniki i bez problemu przyrządzicie go w domu. Jak się do tego zabrać? Będziecie potrzebować następujących składników: 5 litrów wody 1-2 g drożdży 200 g białego cukru  10 g suszonego chmielu 80 g palonej kawy zbożowej sok z połowy cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Przygotowanie: Zagotujcie wodę, rozpuśćcie w niej kawę i wrzućcie suszony chmiel. Gotujcie przez 15 minut. Ostudźcie płyn, odlejcie z niego niepełną szklankę i rozpuśćcie w niej drożdże. Otrzymany płyn należy wylać do garnka, a następnie dodać cytrynę i cukier. Całość dokładnie zamieszajcie i przelejcie podpiwek przez sitko o małych oczkach. Schłodźcie płyn i przelejcie go do butelek, ale nie przekraczajcie 3/4 wysokości pojemnika. Podpiwek należy odstawić w zacienione miejsce. Butelkę należy codziennie bardzo delikatnie otwierać, wypuszczając z niej nadmiar gazów. Fermentacja trwa kilka dni, więc dopiero po upływie tego czasu podpiwek nadaje się do picia. Przed wypiciem butelki chłodzimy w lodówce. Właściwości zdrowotne podpiwku Podpiwek to bogate źródło witamin i mikroelementów. Napój ten ma silne działanie antyoksydacyjne. Podpiwek jest bogaty m.in. w witaminę B i H. Podczas gdy witamina B zbawiennie...