Początek wiosny to ostatni dzwonek na to, by przeprowadzić oczyszczający detoks! Pomoże wam zgubić 2-3 kilogramy, odciążyć układ trawienny, a do tego dostarczy wam mnóstwo energii. Wypróbujcie przepisy od Anny Lewandowskiej na cały dzień, by oczyścić organizm.
Wiosenny detoks Ani Lewandowskiej
Oczywiście za oczyszczanie organizmu odpowiada wątroba i nerki. Jednak przez niewłaściwe odżywianie się utrudniamy im bardzo to zadanie. Niezdrowe, tłuste przekąski, słodycze, alkohol i słone potrawy bardzo obciążają te organy. Warto maksymalnie ograniczyć te produkty w swojej diecie, a najlepiej całkowicie je odstawić.
Jeżeli natomiast nie potraficie sobie odmówić słodyczy i różnych przekąsek, to przeprowadźcie od czasu do czasu jednodniowy detoks, który oczyści organizm i odciąży wątrobę i nerki. Świetnie sprawdzą się przepisy od Anny Lewandowskiej!
Detoks Anny Lewandowskiej: jadłospis na cały dzień
Podczas jednodniowego detoksu stosujcie się do podanych poniżej przepisów. Odstawcie całkowicie na jeden dzień słodycze, alkohol, papierosy, kawę, zboża, nabiał i mięso.
Zobacz także:
- Śniadanie: Do kubka wsypcie odrobinę kurkumy, kardamonu i świeżego, startego imbiru. Wlejcie sok z połowy cytryny, zalejcie gorącą wodą, wymieszajcie i po lekkim ostudzeniu wypijcie.
- Drugie śniadanie: do blendera wrzućcie dwa sparzone i pokrojone na kawałki pomidory, pokrojonego i obranego ogórka, szczyptę chilli, soli i kurkumy. Wlejcie 100 ml wody i wymieszajcie.
- Obiad: zróbcie krem z dyni z tego przepisu Ani Lewandowskiej. Dosłownie rozpływa się w ustach! Pamiętajcie, by nie dodawać do niego startego sera – zamiast tego użyjcie sezamu i rozdrobnionych orzechów laskowych.
- Podwieczorek: przygotujcie sałatkę szpinakową. Potrzebne wam będzie jedno opakowanie szpinaku o wadze 150 g, garść rzeżuchy, dwie łodygi selera naciowego, kawałek kopru, sok z cytryny, pestki dyni, łyżka oliwy z oliwek oraz 40 g gotowanej soczewicy.
- Kolacja: przed snem zjedzcie lekkie, duszone warzywa. Będziecie potrzebowali 100 g grzybów shitake, kilku liści jarmużu, 1 marchewkę, świeżą miętę i oliwę z oliwek. Pokrójcie warzywa, podsmażcie na patelni, wlejcie trochę wody, przykryjcie pokrywką i duście. Podawajcie z prażonymi pestkami dyni.