Jedzenie wciąż drożeje, jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia. Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu.

Co zrobić z obierkami warzyw?

Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz.

Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto.

Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw?

Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie:

Zobacz także:

  • Obierki marchewki
  • Obierki pietruszki
  • Łupiny cebuli
  • Łupiny czosnku
  • Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół
  • Łodyżki i liście rzodkiewek
  • Głąby kalafiora i brokułu
  • Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki

Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki

Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek.

  • Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste
  • Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam dodatkowe obierki, które będą powstawać wam w kuchni.
  • Dodajcie do bulionu zwyczajowe przyprawy, takie jak do rosołu: ziele angielskie, liście laurowe, imbir, suszone pomidory, suszone grzyby

Czytaj także: