jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy

Nie wylewajcie wody po gotowanych ziemniakach. Wykorzystacie ją w ten sprytny sposób

Została wam woda po ziemniakach? Nie wylewajcie jej do zlewu, tylko wykorzystajcie w jakiś ciekawy sposób. Niektóre mogą was zadziwić!

W jednym z łódzkich, piłkarskich dowcipów można było usłyszeć, że „ŁKS robi herbatę z wody po pierogach”. Tego typu oszczędność to naturalnie przesada.

Ale nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, by wykorzystać inne wody „z odzysku”. W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy o tym, jak cenne właściwości ma woda po gotowaniu makaronu.
Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to znaczy zero waste?

Tego rodzaju postępowanie wpisuje się nurt bycia eko. Dzisiaj przecież wszyscy chcemy żyć w zgodzie z naturą. Warto więc wykorzystywać „produkty uboczne” naszego gotowania w ciekawy sposób.

Takie postępowanie to nie tylko ukłon w stronę dobrobytu przyrody, ale także realny pożytek dla naszego portfela. Mówiąc w skrócie, jest to filozofia zero waste (z j. ang. - zero marnowania). Czyli dokładnie to, co od zawsze robiły nasze zaradne babcie!

Dzisiaj przedstawimy wam za to zalety wody po gotowaniu ziemniaków. Na początek ważne zastrzeżenie – nie sólmy naszych kartofli, jeżeli chcemy później korzystać z wody po ich ugotowaniu. Solenie zostawmy na później.

Zobacz także
Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też 4 inne zasady

Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też inne zasady

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Ziemniaki smażone z patelni jak u babci. Zróbcie talarki w ten sposób, a wrócicie do lat dzieciństwa

Do czego użyć wody po ziemniakach?

  • Pierwsze ciekawe zastosowanie będzie w sam raz dla pań chcących zadbać o swoje włosy. Woda po ziemniakach to świetna płukanka! Jeśli chcemy, by włosy były lśniące, mocne i żeby łatwo się rozczesywały, to tego typu płukanie będzie jak najbardziej wskazane!
  • Innym „pozakulinarnym” zastosowaniem wody po ziemniakach będzie użycie jej jako nawozu dla naszych kwiatów. W ten sposób dostarczymy naszej domowej zieleni nieco wartości odżywczych, niezbędnych dla szybkiego wzrostu rośliny.
  • Woda z ziemniaków podobnie jak woda po gotowaniu makaronu także sprawdzi się jako środek wspomagający walkę z mocno zabrudzonymi naczyniami. Wszystko to dzięki dużej ilości skrobi.
  • Innym podobnym zastosowaniem ziemniaczanej wody będzie zagęszczanie wszelkiego rodzaju zup i sosów – to rzecz jasna zasługa dużej ilości skrobi w naszych bulwach. Widzimy to choćby po tym jak mętna jest woda po gotowaniu tych warzyw.

Woda po makaronie, woda po ryżu, woda po ziemniakach… Czasem nie widzimy skarbów, które mamy pod ręką i możemy wykorzystać w kuchni. Nie warto ich marnować!

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...

Robicie tak z makaronem? Nic dziwnego, że nie wychodzi i jest kleisty
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z makaronem? Nic dziwnego, że nie wychodzi i jest kleisty
Ten błąd może sprawić, że wasz makaron odbierze wam ochotę na jedzenie. Sprawdźcie czy go popełniacie.

Przygotowanie makaronu to wcale nie jest taka prosta sprawa. Nieodpowiednio ugotowany makaron może wyjść gumowaty, rozgotowany lub kleisty i niesmaczny. Oto najczęstsze błędy w gotowaniu makaronu. Unikajcie ich a zrobicie makaron idealny. Jak ugotować idealny makaron? Nawet najlepsi kucharze czasami popełniają błędy w gotowaniu makaronu. Oto najczęstsze z nich. Zbyt szybkie wkładanie makaronu do garnka. Dodawanie makaronu do wody, która nie zaczęła wrzeć, wydłuża czas gotowania i sprawia, że makaron ma nieodpowiednią konsystencję - jest kleisty i wygląda nieapetycznie. Poczekajcie, aż woda dobrze się zagotuje, a następnie wrzućcie do niej makaron.  Używanie zbyt małej ilości wody lub niewystarczająco dużego garnka na ilość makaronu, którą chcemy ugotować. W obu tych przypadkach, gdy dodamy makaron, ten zbyt mocno obniży temperaturę wody, co wydłuży czas gotowania i sprawi, że makaron będzie gumowaty. Dodawanie zbyt małej ilości soli. Zwykły makaron jest mdły, ale doprawienie wody solą sprawi, że będzie smaczny. Sól nie tylko pomaga doprawić zarówno makaron, jak i samą wodę, ale też zapobiega nadmiernemu uwalnianiu skrobi z makaronu. Pamiętajcie, żeby dodać jedną łyżkę stołową do garnka z wodą z makaronem. Przemywanie ugotowanego makaronu pod kranem. Po ugotowaniu makaronu do idealnego al dente i odcedzeniu go w durszlaku, nie przemywajcie już makaronu wodą pod kranem. Jeśli tak zrobicie, pozbędziecie się skrobi i zniszczycie cały smak makaronu. Zbyt długie oczekiwanie na wymieszanie makaronu. Musicie zamieszać makaron podczas gotowania, aby się nie sklejał. Makaron jest bardziej podatny na sklejanie się na początku procesu gotowania, zanim skrobia zostanie uwolniona do wody. Dlatego należy go wymieszać w ciągu pierwszych dwóch minut gotowania. Dlaczego...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
AdobeStock
Newsy
Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
Co roku w Polsce wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. By temu przeciwdziałać, warto zacząć od własnej kuchni i nauczyć się gotowania z resztek.

Marnowanie żywności to coraz większy problem. Okazuje się, że największym winowajcą nie są wcale, jak by się mogło wydawać, supermarkety czy restauracje, a gospodarstwa domowe! Z badania PROM wynika, że odpowiadają one za 60% wyrzucanego w Polsce jedzenia. Średnio to ponad 4 kilogramy żywności tygodniowo! By zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, coraz częściej mówi się o filozofii „zero waste”, która ma pomóc rozwiązać ten problem. Zero waste, czyli koniec z marnowaniem Zyskująca popularność filozofia życia „zero waste” znana jest doskonale naszym babciom, które dobrze wiedziały, że jedzenia nie wolno marnować i potrafiły wykorzystać resztki do wielu genialnych dań. Choć dziś w krajach rozwiniętych głód większości ludzi nie grozi, to ponownie popularne staje się gotowanie z resztek – tym razem ze względu na ekologię. Produkcja żywności jest ogromnie obciążająca dla środowiska naturalnego, dlatego, jeżeli chcecie zadbać o swoje otoczenie, zacznijcie gotować w duchu „zero waste”! Polega to po prostu na odpowiednim planowaniu zakupów tak, by nic się nie zmarnowało, oraz na gotowaniu z resztek. Wszystko powinno się robić tak, by zminimalizować ilość wyrzucanej żywności. Przepis na pierogi z farszem z resztek kurczaka Jednym z pomysłów na danie „zero waste” są proste pierogi z farszem z mięsa, które zostało wam po obiedzie. Do przygotowania tych prostych pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki 170 ml gorącej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz z drobiu – to może być np. pieczony kurczak, gotowany, zmielona wątróbka oraz inne, dowolne mięso drobiowe, które zostało wam po obiedzie. Przygotowanie: Wsypcie przesianą mąkę do miski oraz 1/3 łyżeczki...