Sposobów na zaparcia jest całkiem dużo. Większość z nim opiera się o różnorodne mikstury, które należy pić na czczo, do śniadania lub przed snem. Na zaparcia cierpi bardzo wiele osób, a problem ten nasila się wraz z wiekiem. Na szczęście zdrowa dieta i odpowiedni styl życia są w stanie ograniczyć zaparcia i znacznie zwiększyć komfort życia. Jeśli zawiodły was wszystkie bardziej popularne sposoby na zaparcia, wypróbujcie tę metodę. Jest niezawodna.

Niezawodny sposób na zaparcia

Chodzi o picie zakwasu buraczanego. Pół szklanki zakwasu wypijane codziennie na czczo sprawi, że wypróżnicie się bez problemu. Zakwas buraczany jest od tego zdrowy też pod wieloma innymi względami.

Wiele osób twierdzi też, że zakwas buraczany jest po prostu pyszny. Smakuje trochę podobnie do barszczu czerwonego, ale jest kwaśniejszy. Jeśli chcecie poprawić jego smak, możecie dodać do niego czosnek, majeranek i podgrzać go przed spożyciem. Dalej będzie dobrze działał i może bardziej wam posmakuje.

Jak zrobić zakwas buraczany?

Zakwas buraczany możecie kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, na targach, a często też w hipermarketach. Jeśli chcecie zrobić go w domu z buraków, to też jedna z opcji.

Zobacz także:

Składniki na zakwas buraczany

  • 2 kg buraków
  • Ok. 10 ząbków czosnku
  • Łyżka soli na litr wody
  • 2,5 litra wody
  • Świeży imbir: ok. 2,5 cm
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych

Przygotowanie zakwasu buraczanego

  1. Buraki umyjcie i pokrójcie na grube plastry.
  2. Włóżcie plastry do dużego słoika, dodajcie przyprawy i ząbki czosnku.
  3. Zalejcie całość ciepłą wodą z solą.
  4. Odstawcie przykryty gazą słoik na ok. 7 dni w ciepłe miejsce.
  5. Po 7 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.
  6. Zakwas możecie przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Przelejcie go tylko do czystych słoików lub butelek i zakręćcie.

Czytaj także: