Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
AdobeStock
Newsy

Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze

Poznajcie ten niezawodny sposób na zaparcia, który pomógł już wielu osobom. Kilka dni kuracji i pozbędziecie się problemu zaparć.

Sposobów na zaparcia jest całkiem dużo. Większość z nim opiera się o różnorodne mikstury, które należy pić na czczo, do śniadania lub przed snem. Na zaparcia cierpi bardzo wiele osób, a problem ten nasila się wraz z wiekiem. Na szczęście zdrowa dieta i odpowiedni styl życia są w stanie ograniczyć zaparcia i znacznie zwiększyć komfort życia. Jeśli zawiodły was wszystkie bardziej popularne sposoby na zaparcia, wypróbujcie tę metodę. Jest niezawodna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezawodny sposób na zaparcia

Chodzi o picie zakwasu buraczanego. Pół szklanki zakwasu wypijane codziennie na czczo sprawi, że wypróżnicie się bez problemu. Zakwas buraczany jest od tego zdrowy też pod wieloma innymi względami.

Wiele osób twierdzi też, że zakwas buraczany jest po prostu pyszny. Smakuje trochę podobnie do barszczu czerwonego, ale jest kwaśniejszy. Jeśli chcecie poprawić jego smak, możecie dodać do niego czosnek, majeranek i podgrzać go przed spożyciem. Dalej będzie dobrze działał i może bardziej wam posmakuje.

Zobacz także
Kasia Dowbor

Katarzyna Dowbor zdradziła recepturę na wspaniały, domowy syrop na trawienie. Koniec z zaparciami

Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem

Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem

Jak zrobić zakwas buraczany?

Zakwas buraczany możecie kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, na targach, a często też w hipermarketach. Jeśli chcecie zrobić go w domu z buraków, to też jedna z opcji.

Składniki na zakwas buraczany

  • 2 kg buraków
  • Ok. 10 ząbków czosnku
  • Łyżka soli na litr wody
  • 2,5 litra wody
  • Świeży imbir: ok. 2,5 cm
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych

Przygotowanie zakwasu buraczanego

  1. Buraki umyjcie i pokrójcie na grube plastry.
  2. Włóżcie plastry do dużego słoika, dodajcie przyprawy i ząbki czosnku.
  3. Zalejcie całość ciepłą wodą z solą.
  4. Odstawcie przykryty gazą słoik na ok. 7 dni w ciepłe miejsce.
  5. Po 7 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.
  6. Zakwas możecie przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Przelejcie go tylko do czystych słoików lub butelek i zakręćcie.

Czytaj także:

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...

Zakwas z buraka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Bomba witaminowa, która dodaje energii, działa antynowotworowo i zapobiega infekcjom
Zalet korzystania z naturalnych właściwości warzyw jest cała masa. Przetwory i soki to jedynie część pomysłów, w których można je wykorzystać. Wypróbujcie przepis na buraczany zakwas, który ma mnóstwo zdrowotnych właściwości.

Trudno wyliczyć wszystkie plusy płynące z warzyw. Z ich bogactwa korzystają osoby na diecie, wytrawni kucharze oraz najmłodsi, choć nie zawsze równie ochoczo. Jedzenie warzyw to również najprostszy sposób na szczupłą sylwetkę. Jak zadbać o odporność dzięki warzywom? W okresie jesienno-zimowym należy pamiętać o odporności. Właśnie wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje, przeziębienia i sezonową grypę. Zamiast sięgać po specyfiki z aptecznej półki, można zajrzeć do domowej spiżarni i wyczarować równie skuteczne, ale naturalne antybiotyki. W warzywach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm może sprawnie funkcjonować przez długie lata. Warzywa nie mają dużo kalorii, zatem osoby będące na diecie sięgają po nie w pierwszej kolejności.  Zdrowym przykładem warzywa, które na dodatek można konsumować w przeróżny sposób, jest burak. To rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje 12 gatunków występujących w basenie Morza Śródziemnego, w południowej Europie, północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji, To bardzo popularne warzywo mające szereg kulinarnych zastosowań. Nie wyobrażamy sobie świąt bez barszczu , ale i buraczki z chrzanem będą najlepszym towarzystwem dla pieczonej karkówki. Buraki możemy pić w postaci soku oraz zdrowego zakwasu. Poniżej przedstawiamy przepis na taki napój. Przepis na zakwas buraczany Robi się go nie więcej niż 10 minut. Najlepiej przygotować go w dużym słoju lub kamionkowym garnku.  Potrzebny będzie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Surowe buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę...

Ani żadna mikstura, ani żaden inny produkt nie pomoże w zaparciach lepiej niż to. Zapamiętajcie!
Adobe Stock
Newsy
Ani żadna mikstura, ani żaden inny produkt nie pomoże w zaparciach lepiej niż to. Zapamiętajcie!
Najprostszy i jednocześnie największy sekret walki z zaparciami. Bez tej czynności, wszystkie inne nie zadziałają.

Cierpicie na zaparcia? To bardzo powszechny problem zdrowotny. Brak możliwości wypróżnienia dotyczy wielu Polaków. Zaparcia skutecznie utrudniają życie i powodują ogromny dyskomfort. Oprócz tego mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Regularne wypróżnianie się jest konieczne dla zachowania zdrowego organizmu. Na szczęście jest wiele naturalnych metod, które mogą pomóc w walce z zaparciami. Co na zaparcia? Jeśli cierpicie na zaparcia, nie rozpoczynajcie poszukiwania rozwiązania waszego problemu od różnorodnych mikstur . Żadna z nich nie zadziała odpowiednio, jeśli nie wykonacie tej czynności. Chodzi o picie wody . Brak nawodnienia to jedna z częstszych przyczyn zaparć. Bez odpowiednio dużej codziennej dawki płynów organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Powinniście więc zacząć przede wszystkim od zwiększenia codziennej podaży wody i innych płynów. Możecie pić czystą wodę mineralną, wodę gazowaną, ale też lekkie, niesłodzone soki owocowe i warzywne. W pulę płynów wliczają się też herbaty ziołowe , napary, a nawet kawa. Dlaczego woda jest dobra na zaparcia? Podstawowym produktem, który poleca się przy zaparciach jest błonnik . Błonnik działa jak „miotła dla jelit”, pozbywając się produktów przemiany materii i ułatwiając wypróżnianie dzięki zwiększeniu masy kałowej. Błonnik pobiera jednak bardzo dużo wody gdy pęcznieje. Możecie wyobrazić to sobie na przykład na przykładzie płatków owsianych. W trakcie gotowania płatków, pobierają one płyn i pęcznieją. W ten sam sposób działa błonnik. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej ilości wody innych płynów, błonnik zadziała zupełnie odwrotnie. Zamiast pomóc się wam wypróżnić, „zatka” was i może jeszcze...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Na waszym zakwasie buraczanym pojawił się biały nalot? W takim razie jak najszybciej go...
Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany to bez dwóch zdań najlepsza rzecz jaką możecie zrobić na święta. Dzięki niemu wasz barszcz czerwony będzie smakował naprawdę wyjątkowo. Jeśli jednak zaobserwowaliście, że w trakcie kiszenia pojawił się na nim biały nalot jak najszybciej go wyrzućcie!

Choć przepis na zakwas buraczany nie należy do skomplikowanych, w jego przygotowaniu można popełnić kilka kluczowych błędów, które sprawią, że mikstura zacznie pleśnieć. W końcu biały nalot nie pojawia się bez powodu! Niedotrzymanie odpowiednich warunków czystości i kiszenia Zarówno warzywa, jak i słoik, do którego je wkładacie,  powinny być dobrze wymyte. Szklane naczynie powinniście nawet wyparzyć. Inaczej istnieje ryzyko kulinarnej wpadki! Niemniej istotne jest również miejsce przechowywania zakwasu. Bowiem do zachowania świeżości produkt potrzebuje stosunkowo niskiej temperatury. Może się okazać, że umieszczenie go w piwnicy lub spiżarni nie wystarczy. Bez względu na wszystko musicie znaleźć mu miejsce w swojej lodówce. Pamiętajcie też o bardzo dokładnym zakręceniu słoika, tak aby do jego wnętrza nie dostawała się wilgoć ani aromaty z innego jedzenia. Jeśli nie macie siły, poproście o pomoc męża. Jego silne dłonie sprawią, że w Wigilię nie zastanie was żadna niemiła niespodzianka. Produkty przyspieszające fermentację Powodem, dla którego na powierzchni buraczanego zakwasu powstaje pleśń, może być również dodanie do niego składnika przyspieszającego proces fermentacji.  W wielu internetowych przepisach można bowiem znaleźć wzmiankę o niesamowitym działaniu skórki z chleba żytniego. Niestety, umieszczając ją w słoiku tracicie kontrolę nad procesem kwaszenia. Tak naprawdę może się okazać, że po jednym dniu domowej roboty produkt będzie do wyrzucenia. Nie jedzcie spleśniałego zakwasu Niestety, pleśń pojawiająca się w zakwasie buraczanym jest szkodliwa dla zdrowia. Spożycie nawet jej niewielkiej ilości przez alergików może wywołać silne duszności, a nawet szok anafilaktyczny. Na pozostałych członków waszej...