W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o swoje zdrowie, a przede wszystkim o odporność. To sezon grypowy, kiedy organizm jest narażony na różnego rodzaju wirusy. W zamian drogich, sztucznych suplementów wzmacniających, lepiej postawić na naturalne składniki, jakimi są warzywa i owoce.
Taki napój witaminowy to skarb
Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są najlepszą opcją, jeśli chodzi o witaminy, minerały i inne mikroelementy. Zawierają dużo wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warto je jeść przez cały rok, a nie tylko od święta. Należy również pamiętać, iż większość tych produktów traci swoje cenne właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego zaleca się spożywanie ich w surowej wersji.
Wzmocnijcie swoją odporność naturalnym sposobem i przygotujcie wyśmienity eliksir, który wzmocni wasz organizm!
Zobacz także:
Składniki:
- 500 g marchewki
- 4 jabłka lub 2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
- 3-4 pomarańcze
- 2 cytryny
- miód, stewia lub syrop z agawy
- opcjonalnie: banan, brzoskwinia czy gruszka
Wykonanie:
- W garnku zagotujcie wodę.
- Marchewki obierzcie i włóżcie do garnka. Ugotujcie delikatnie pod przykryciem, bądź jeśli wolicie, możecie zrobić to na parze.
- Gdy marchewki ostygną, zblendujcie je na gładką masę. Dodajcie do niej wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy oraz jabłek. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Taki przecier owocowo-warzywny rozcieńczcie wodą. Dolejcie według własnego uznania. Od waszych preferencji zależy, czy wolicie gęstszą czy rzadszą konsystencję.
- Na koniec przygotowaną miksturę dosłodźcie według uznania miodem bądź innym słodzikiem. Taką mieszankę przechowujcie w lodówce. Zaleca się spożywanie jej w ilości 100 ml na około 30 minut przed posiłkiem.