sok
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Napój witaminowy na odporność. Zamiast kupować drogie suplementy w aptece, zróbcie w domu ten zdrowotny eliksir

Witaminy witaminy dla chłopaka i dziewczyny! I to jest prawda, ale nie te suplementy z aptecznych półek, tylko naturalne składniki ukryte w owocach oraz warzywach. Idealnie na wzmocnienie odporności, sprawdzi się bomba witaminowa, przyrządzona w domowym zaciszu.

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o swoje zdrowie, a przede wszystkim o odporność. To sezon grypowy, kiedy organizm jest narażony na różnego rodzaju wirusy. W zamian drogich, sztucznych suplementów wzmacniających, lepiej postawić na naturalne składniki, jakimi są warzywa i owoce.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Magda Gessler odpowiada na pytania

Taki napój witaminowy to skarb

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są najlepszą opcją, jeśli chodzi o witaminy, minerały i inne mikroelementy. Zawierają dużo wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warto je jeść przez cały rok, a nie tylko od święta. Należy również pamiętać, iż większość tych produktów traci swoje cenne właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego zaleca się spożywanie ich w surowej wersji. 

Wzmocnijcie swoją odporność naturalnym sposobem i przygotujcie wyśmienity eliksir, który wzmocni wasz organizm!

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 4 jabłka lub 2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
  • 3-4 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • miód, stewia lub syrop z agawy
  • opcjonalnie: banan, brzoskwinia czy gruszka

Wykonanie:

  1. W garnku zagotujcie wodę.
  2. Marchewki obierzcie i włóżcie do garnka. Ugotujcie delikatnie pod przykryciem, bądź jeśli wolicie, możecie zrobić to na parze.
  3. Gdy marchewki ostygną, zblendujcie je na gładką masę. Dodajcie do niej wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy oraz jabłek. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Taki przecier owocowo-warzywny rozcieńczcie wodą. Dolejcie według własnego uznania. Od waszych preferencji zależy, czy wolicie gęstszą czy rzadszą konsystencję.
  5. Na koniec przygotowaną miksturę dosłodźcie według uznania miodem bądź innym słodzikiem. Taką mieszankę przechowujcie w lodówce. Zaleca się spożywanie jej w ilości 100 ml na około 30 minut przed posiłkiem.
Witamina C i koronawirus
Liliya Trott, iunewind/Adobe Stock
Zdrowie
Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości
Nasza wiedza na temat koronawirusa jest coraz większa. Jednak wciąż słyszymy kolejne plotki, które prowadzą jedynie do nieporozumień. Jedna z nich dotyczy witaminy C.

Polacy starają się walczyć z zagrożeniem epidemiologicznych jak tylko mogą. Oprócz tradycyjnego zabezpieczenia się przed zakażeniem, wszyscy chcemy wzmacniać swoją odporność. Najchętniej wybieramy tradycyjne, domowe metody. Witaminy a koronawirus W obiegu panuje jednak plotka, jakoby wirus COVID-19 źle znosił zderzenie z dużą dawką witaminy C w naszym organizmie. Czy w ten sposób możemy zwiększyć swoje szansę na ochronę przed zakażeniem i ciężki przebieg ewentualnej choroby? Nie od dziś wiemy, że odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, to podstawa w walce z bakteriami, infekcjami i wszelkiego rodzaju wirusami. Jest tak zwłaszcza w okresie chorobowym, czyli na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną. Spożywanie produktów zawierających wspomnianą witaminę jest więc niezbędne w staraniu o mocny system odpornościowy. Pomarańcze, cytryny, ale także papryka, pietruszka i brukselka to doskonałe źródła kwasu askorbinowego, jak czasami nazywamy także witaminę C. Ich spożywanie jest nieodzowne bez względu na to, czy znajdujemy się w okresie pandemii, czy poza nim. Co jeść? Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że witamina C i jej poziom w naszym organizmie odpowiadają za to, jak znosimy kontakt z niebezpiecznymi wirusami. Nie inaczej jest w starciu z owianym złą sławą koronawirusem. Jednak czy zjedzenie jeszcze większych ilości produktów bogatych w witaminę C pozwoli nam na szczególnie mocną ochronę? Jak powiedziała na łamach portalu abczdrowie.pl dr Lidia Stopyra: - Witamina C pomaga organizmowi w walce z infekcjami, ale nie chroni przed zakażeniem. Odpowiedź na nasze rozterki być więc tylko jedna. Ponadto, jak wynika z obecnej wiedzy w zakresie obrony przed wirusami i bakteriami, zwiększanie poziomo witaminy C w naszym organizmie ponad zalecaną normę jest pozbawione sensu. Co to oznacza? Jeżeli...

Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Pixabay
Newsy
Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Świeże owoce to najlepsze naturalne witaminy. Pochodzące z ekologicznych upraw, mogą mieć pewne mankamenty, jak nie do końca chcianych lokatorów. Aby ustrzec się przed zjedzeniem takiego produktu, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Wiosna i lato cieszą nie tylko ze względu na cieplejsze dni, ale również z uwagi na pojawienie się sezonowych warzyw oraz owoców. To jest to, na co czeka wielu ludzi. Nie ma nic lepszego niż dojrzałe w słońcu truskawki, słodkie maliny czy jabłka.  Owoce w codziennej diecie  Każdy jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, by składał się z właściwej ilości składników odżywczych. W diecie nie może również zabraknąć świeżych owoców, które są skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Poza tym, warto dodać iż większość dostępnych owoców jest niskokaloryczna, toteż idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu wartościowych składników, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Podział owoców Owoce można podzielić na kilka grup: owoce zielone (awokado, kiwi, oliwki), owoce czerwone (żurawina, wiśnie, maliny), owoce żółto- pomarańczowe (ananas, mandarynki, cytryna), owoce czarne i fioletowe (aronia, czarna porzeczka, borówka amerykańska), owoce białe (jabłko, banan, winogrona). Taki podział wynika nie tylko ze względu na kolor, ale również na szereg właściwości. Każda z danych grup wiąże się w pewnymi cechami.  Prawidłowe mycie owoców Produkty ze sklepu czy targu, przed jedzeniem powinny być za każdym razem odpowiednio umyte. Należy tej czynności przestrzegać, gdyż większość owoców jest spryskana różnego rodzaju preparatami, aby nie psuły się dość szybko. Główną powszechnie panującą zasadą jest mycie owoców tuż przed spożyciem. Należy dokładnie obmyć je pod ciepłą wodą, a później dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się niebezpiecznych patogenów z wierzchniej warstwy. ...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

odchudzanie
Newsy
Zależy wam na szybkim efekcie? Dieta GM to błyskawiczny sposób na niechciane wałeczki
Zależy Wam na szybkim i skutecznym zgubieniu zbędnych kilogramów? Szykuje się Wam ważna uroczystość, podczas której chcecie się jak najlepiej zaprezentować? W tym aspekcie idealnie sprawdzi się dieta GM, kilka kilogramów w dół w zaledwie kilka dni!

Dieta GM to dieta zwana również General Motors, która pozwala schudnąć nawet do kilku kilogramów w ciągu tygodnia. Niektórzy uważają, że pozwala ona spalić więcej tłuszczu w krótkim czasie niż tradycyjna dieta odchudzająca. Historia żywienia Początki diety sięgają lat 80. ubiegłego wieku. Podobno została ona stworzona z myślą o pracownikach firmy General Motors. Plan diety składa się z siedmiu dni, a każdy z nich związany jest z bardzo rygorystycznymi zasadami dotyczącymi produktów, jakie można w tym okresie spożywać. Podczas stosowania tego sposobu żywienia można schudnąć nawet około siedmiu kilogramów w ciągu tygodnia. Efekty diety GM Dzięki diecie General Motors można zgubić nie tylko zbędne kilogramy, ale i oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Wśród pozytywnych aspektów można doszukać się także poprawy trawienia czy też zwiększenia zdolności spalania tłuszczu. Dzięki temu niechciane wałeczki zniknął w przeciągu kilku dni. Plan diety Jadłospis jest rozpisany na siedem dni, a każdy z nich ma swoje obowiązkowe zasady. Dodatkowo zaleca się, aby podczas tego okresu wypijać po 8 czy 12 szklanek wody dziennie. Dieta General Motors zakłada następujący plan żywienia: Dzień pierwszy: można jeść tylko owoce w dozwolonych ilościach (wszystkie oprócz bananów), Dzień drugi: warzywa w wersji surowej bądź gotowanej w dowolnych ilościach, ziemniaki można tylko w porze śniadania, Dzień trzeci: można jeść wszystkie warzywa oraz owoce w dowolnych ilościach, z wyjątkiem bananów i ziemniaków, Dzień czwarty: dzienny jadłospis powinien składać się jedynie z bananów, można zjeść od 6 do 8 sztuk  3 szklanki mleka odtłuszczonego Dzień piąty: 2 porcje po 250 g...