W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o swoje zdrowie, a przede wszystkim o odporność. To sezon grypowy, kiedy organizm jest narażony na różnego rodzaju wirusy. W zamian drogich, sztucznych suplementów wzmacniających, lepiej postawić na naturalne składniki, jakimi są warzywa i owoce.

Taki napój witaminowy to skarb

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są najlepszą opcją, jeśli chodzi o witaminy, minerały i inne mikroelementy. Zawierają dużo wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warto je jeść przez cały rok, a nie tylko od święta. Należy również pamiętać, iż większość tych produktów traci swoje cenne właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego zaleca się spożywanie ich w surowej wersji. 

Wzmocnijcie swoją odporność naturalnym sposobem i przygotujcie wyśmienity eliksir, który wzmocni wasz organizm!

Zobacz także:

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 4 jabłka lub 2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
  • 3-4 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • miód, stewia lub syrop z agawy
  • opcjonalnie: banan, brzoskwinia czy gruszka

Wykonanie:

  1. W garnku zagotujcie wodę.
  2. Marchewki obierzcie i włóżcie do garnka. Ugotujcie delikatnie pod przykryciem, bądź jeśli wolicie, możecie zrobić to na parze.
  3. Gdy marchewki ostygną, zblendujcie je na gładką masę. Dodajcie do niej wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy oraz jabłek. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Taki przecier owocowo-warzywny rozcieńczcie wodą. Dolejcie według własnego uznania. Od waszych preferencji zależy, czy wolicie gęstszą czy rzadszą konsystencję.
  5. Na koniec przygotowaną miksturę dosłodźcie według uznania miodem bądź innym słodzikiem. Taką mieszankę przechowujcie w lodówce. Zaleca się spożywanie jej w ilości 100 ml na około 30 minut przed posiłkiem.