Pokrzywa napar
Adobe Stock
Newsy

Napar z tej rośliny wspaniale działa na cały organizm - odchudza, chroni przed starzeniem i wzmacnia odporność

Odporność. Słowo klucz w obecnym okresie. Jesień ustępuje już miejsca zimie, ale nadal musimy wzmacniać swój organizm przed wirusami i bakteriami. Choćby za pomocą pokrzywy.

Ostatnio chwytamy się wszelkich możliwych sposobów, by wzmacniać swój organizm i budować odporność do walki z zakażeniami.

O zagrożeniach przeróżnymi infekcjami wiedzieliśmy od lat. Jednak to dopiero pandemia koronawirusa spowodowała, że na poważnie zaczęliśmy się o siebie bać i nieco bardziej troszczyć.

Szukamy sposobów na odporność. Jedni wybierają syropy z miodu, czosnku i cytryny, inni wolą faszerować się tabletkami. My wybieramy naturalne metody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wybierzmy pokrzywę

Jedną z nich jest także napar z pokrzywy. Ta roślina niesłusznie postrzegana jest jako zbędny chwast i postrach dzieci buszujących po rowach, łąkach i okolicach.

Pokrzywa to także niesamowite właściwości prozdrowotne. Picie naparu z pokrzywy to nie tylko wzmacnianie organizmu w walce z bakteriami, infekcjami i wirusami.

Pokrzywa ma także inne ciekawe i bardzo korzystne cechy. Do jednych z jej walorów należy to, że pomaga zwalczać objawy alergii – wszyscy ci, którzy nie mogą znieść już kataru siennego, bólu głowy i napadów kichania – powinni zacząć rozglądać się za naparem z pokrzywy.

Oprócz tego pokrzywa to także zbawienny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Podobnie jak skrzyp, pokrzywa dobrze wpływa na prawidłowy rozwój naszych paznokci, regenerację skóry i włosów. Nie przypadkiem nasze babcie wybierały właśnie szampony pokrzywowe.

Oprócz tego pokrzywa to źródło całej masy cennych witamin i minerałów. A, C, E, siarka, magnez, wapń fosfor – na wyliczenie ich wszystkich nie wystarczy nam miejsca w tym artykule. 
Jak by tego było mało - pokrzywa odchudza!

Nie sparzymy się

Ponadto picie naparu z pokrzywy jest wskazane także dla osób starszych. Ta roślina chroni organizm przed nadmiernymi skutkami starzenia się, działa antynowotworowo, a także pomaga w oczyszczaniu ciała z toksyn.

Na koniec praktyczna porada. Jeżeli nie chcemy wydawać pieniędzy na pokrzywowe herbatki w aptekach i sklepach, istnieje jedno wyjście. Warto suszyć pokrzywę na własną rękę.

Pokrzywę można parzyć także ze świeżych liści. Wystarczy zalać wrzątkiem roślinę i parzyć ją ok. pół minuty. Suszone liście pokrzywy parzymy dłużej – ok. 10 min.

napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą
Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku. Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha. Napar z mniszka lekarskiego Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie . Na tym jednak nie koniec.  Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie , ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego , a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe! Napar z karczocha W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia , ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu. Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz...

Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie
Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie
Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas. Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach. Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności. A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników. Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka. Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać. Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę...

Syrop
Nenetus/Adobe Stock
Zdrowie
Skutecznie działa na jesienne infekcje.  Naturalny, domowy antybiotyk. Przeziębienie nie ma z nim szans
Szukacie naturalnych pomysłów na poprawę odporności? Oto lista „domowych antybiotyków”, które postawią na nogi wszystkich mizernych i chorowitych domowników.

Kiedy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli wchodzi na wolniejsze obroty. Tym samym spada nasza odporność na jesienne bakterie i wirusy, o których teraz słyszymy niemalże codziennie. Każdy z nas niemal co roku przechodzi ciężką grypę albo przynajmniej poważne przeziębienie z gorączką, katarem i kaszlem. A wszystko to i z koronawirusem w tle, i bez niego. Co zrobić, żeby zbudować swoją wewnętrzną odporność? Jak sprawić, by nasz organizm łatwo radził sobie z infekcjami, które notorycznie do nas się przyplątują? Odpowiedź zawiera się w dwóch słowach: domowe antybiotyki. Kilka zwykłych, niewinnych i niepozornych produktów z naszej kuchni i spiżarki da naszemu organizmowi „zdrowego kopa” i siłę na jesienno-zimową walkę z bakteriami, wirusami i infekcjami. Antybakteryjni wojownicy Od czego zaczniemy? Na pierwszy ogień idzie naprawdę mocny zawodnik. Czosnek, bo to o nim mowa to prawdziwy zabójca bakterii, przeciwnik wirusów i postrach infekcji. Jak wynika z badań naukowych, czosnek działa w tym zakresie mocniej niż penicylina! Co tu dużo mówić, czosnek to po prostu domowy antybiotyk. Uwaga! By cieszyć się prozdrowotnymi walorami tego warzywa, należy jeść go na surowo. Choćby z pieczywem i masłem – w taki sposób jak robiły to nasze babcie. Z czosnkiem niemal zawsze w parze idzie cebula. Kolejna nasza bohaterka także jest nieodzowna w budowania antybakteryjnej siły naszego organizmu. Zawiera allicynę i fitoncydy – związki, które zatrzymują rozwój niechcianych mikroorganizmów wewnątrz naszego ciała. Tak wiemy, że krojenie cebuli przyprawi niejednego twardziela o płacz, a woń naszego oddechu po jej zjedzeniu pozostawia wiele do życzenia… Dla zdrowia warto być jednak gotowym do poświęceń! Cebulę ze względu na jej ostrość polecamy jeść z modnymi ostatnio...

kawa gotowana
Gotujmy.pl
Newsy
Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...
Jeżeli uwielbiacie kawę, to musicie wypróbować ten sposób na jej przygotowanie! Podpowiadamy, że nie chodzi o tradycyjne parzenie ani o kawę z ekspresu!

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno? Różne oblicza kawy Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność. Przepis na gotowaną kawę Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny. Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki: 2 łyżki kawy mielonej Cynamon Imbir Goździki Kardamon Cukier I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek! Przygotowanie Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować. Wsypać kawę i...