Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nie jak kiedyś od święta czy tylko w piątek. Zdobywają coraz większą popularność, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej propozycji przygotowania tego produktu.
Co zawiera ryba?
Jednym ze słynniejszych i bardziej dostępnych gatunków ryb na rynku jest dorsz. Jest delikatny w smaku, a przede wszystkim zawiera szereg właściwości, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Głównie jest on dobrym źródłem białka i kwasów z rodziny omega-3, mającymi dobry wpływ na pracę serca. Ponadto dorsz jest bogaty w witaminy oraz różne mikroelementy, które mają wpływ na układ odpornościowy. Warto dodać, że jest rybą niskokaloryczną i zawiera znikomą ilość cholesterolu, z tego też powodu jest zalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami.
Dorsz w chrupiącej piwnej panierce - przepis
Sama panierka to połowa sukcesu w dobrze przygotowanym daniu, dlatego też musi być odpowiednio przyrządzona by była chrupiąca, a mięso w środku delikatne i soczyste. Sekretnym składnikiem, który spowoduje, że panierka będzie aromatyczna jest piwo. Tak, dobrze przeczytaliście. Dzięki niemu sama ryba nabierze wyjątkowego smaku. Przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa, ale i innym gościom. Z pewnością nikt obok niej nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki piwa
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Rybę opłuczcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Dorsza przyprawcie solą, pieprzem oraz delikatnie skropcie sokiem z cytryny.
- Do większej miski wlejcie piwo, wbijcie jajka i wszystko razem połączcie.
- Mąkę pszenną wymieszajcie z z proszkiem do pieczenia, przesypcie do miski. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek, a masa była gładka i jednolita.
- W tak przygotowanym cieście maczajcie wcześniej przygotowane kawałki dorsza. Kładźcie je na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
- Taka ryba idealnie będzie smakować z pieczonymi ziemniaczkami bądź ziemniaczanym puree oraz surówką. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl