Mycie piekarnika, blach, kratek czy naczyń żaroodpornych, to prawdziwe wyzwanie. Chociaż producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych detergentów, które mają przyspieszać mycie przypalonych powierzchni – nadal ciężko znaleźć jedno zawsze skuteczne rozwiązanie.

Jak domyć naczynia z przypalonego tłuszczu?

Naczynia żaroodporne mają tendencję do zachodzenia tłuszczem, który bardzo ciężko zmyć – nie jest to jednak niemożliwe. Wystarczy sporządzić miksturę składającą się z produktów, które można znaleźć w kuchennych szufladach większości domów! Mieszankę można później zetrzeć z pomocą ostrej strony gąbki lub plastikowej szczotki. Nie należy używać druciaków, które zbyt mocno ścierają powierzchnię naczyń i tworzą na nich nieestetyczne rysy.

Przepis na naturalny detergent do mycia blach i naczyń żaroodpornych

Składniki:

  • Soda oczyszczona
  • Ocet spirytusowy

Zmieszaj składniki w proporcji 1:1. Jeśli dodajesz 2 łyżki octu, dodaj również 2 łyżki sody. Powstała w ten sposób mieszanka powinna być płynna, ale nie zupełnie lejąca się. Otrzymaną pastę należy nanieść na przypaloną powierzchnię i zostawić na 15-45 minut. Następnie wyszoruj naczynie za pomocą ostrej szczotki ryżowej. 

Soda oczyszczona to składnik bardzo wielu detergentów. Odkleja przypalone zabrudzenia, a także stary, stwardniały tłuszcz. W naturalnych środkach czyszczących często stosuje się także ocet, sok z cytryny lub boraks. 

Zobacz także:

Warto poddać naczynia żaroodporne lub blachy tego typu „myciu wstępnemu” za pomocą naturalnych składników, a następnie umyć je w wysokiej temperaturze w zmywarce. Jeśli nie posiadasz zmywarki, możesz zmyć miksturę z pomocą wrzącej lub bardzo gorącej wody zagotowanej w czajniku. Zabrudzenia, nawet te najbardziej oporne, które zdążyły „wgryźć” się w powierzchnię blachy czy naczynia, nie mają szans w połączeniu z detergentami i wysoką temperaturą!

Czytaj też: