Ogórki z białym nalotem
Adobe Stock
Newsy

Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Sprawdźcie, czy nadają się jeszcze do zjedzenia

Zima w pełni. Ze spiżarek powoli znikają kolejne słoiczki z zapasami. Co zrobić gdy na ogórkach kiszonych odkryjecie biały nalot?

Stawiacie słoik na stole, odkręcacie, a spod nakrętki wydobywa się charakterystyczne syknięcie. Czas na wypróbowanie ogórka.

Czasem zdarzy się, że na powierzchni ogórków kiszonych pojawia się biały nalot. W takich wypadkach niektórzy nawet odmawiają sobie degustacji i od razu wyrzucają słoiczek.

Nic bardziej mylnego. Jasny osad na powierzchni ogórków to oznaka, że proces kiszenia przebiegł we właściwy sposób!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biały nalot na ogórkach kiszonych

Biała warstewka to nic innego jak po prostu bakterie kwasu mlekowego, które podczas kiszenia zamieniają cukier właśnie w kwas mlekowy.

Groźnie brzmiące pałeczki lactobacillusa i bifidobacterium paradoksalnie mają doskonały wpływ na ludzki organizm.

Zjadane przez was w postaci ogórków bakterie aktywnie wspierają florę bakteryjną jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie jelita w dużej mierze odpowiadają za odporność człowieka.

Naturalny probiotyk zawarty w ogórkach kiszonych ułatwia także trawienie, zapobiega zaparciom, a nawet wspiera organizm w walce z nadwagą i cukrzycą.

Zobacz także
Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt

Weźcie wodę z ogórków kiszonych i wetrzyjcie ją w paznokcie. Genialny efekt

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone

Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?

Czy można jeść ogórki z białym nalotem?

Mało apetyczny biały nalot w waszych słoiczkach nie jest więc niczym niepożądanym. Wręcz przeciwnie, jest znakiem, że z waszymi ogórkami wszystko w porządku.

Gorzej, gdy podczas otwierania słoika nie ma żadnego oporu, a ze środka wydostaje się na zewnątrz niezbyt przyjemny zapach.

Kiedy okaże się, że ogórki są dodatkowo całkiem miękkie, wtedy wiadomo już jedno. Macie do czynienia z ogórkami, które nie ukisiły się w prawidłowy sposób.

Kiszeniu przeszkodziło dostające się do wewnątrz powietrze. I to właśnie takich ogórków powinniście się wystrzegać!

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy można jeść dwuletnie kiszonki?
Wikimedia Commons
Newsy
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Czy jedzenie 2-letnich i starszych kiszonek jest bezpieczne?
Ogórki ukiszone i schowane do spiżarni stoją tam nieraz latami, bo najpierw przecież trzeba dojeść przetwory z ubiegłego roku. Czy rzeczywiście powinno się je trzymać, aż tak długo? Czy lepiej i zdrowiej spożyć je szybciej? Jeżeli tak, to do kiedy? 

Ogórki kiszone to wspaniała przekąska i dodatek do kanapek czy obiadu. Wiedzą o tym gospodynie, dlatego co roku przygotowują kolejne słoje wypełnione tymi warzywami. Takie ogórki to samo zdrowie. Pod warunkiem, że przestrzegacie pewnych zasad. Dotyczą one m.in. terminu przydatności do spożycia.  Prawie każdy produkt spożywczy, powinno się przechowywać przez pewien, określony czas. Będzie on inny dla ogórków, które zaczęliście już jeść, jak również dla tych, które pozostają zamknięte w słoikach, a jeszcze inny dla kiszonek pasteryzowanych.  Jak szybko należy zjeść ogórki już napoczęte?  Czasami otwieracie kiszonki i zjadacie jednego czy dwa ogórki. Pamiętajcie wówczas, że takie przetwory trzeba włożyć do lodówki. Pozostawione na blacie kuchennym, czy w szafce – szybko ulegną zepsuciu.   Włożony do lodówki otwarty słoik można przechowywać tam od kilku tygodni do maksymalnie trzech miesięcy. Pod pewnymi warunkami. Ogórki powinny być pokryte zalewą i dokładnie zamknięte. Tylko tak drobnoustroje bytujące w lodówce nie przedostaną się do warzyw i nie popsują wam szyków.  Jak szybko powinno się spożyć ogórki kiszone z zamkniętego słoika?  Bardzo ważne jest to, gdzie przechowujecie wasze zamknięte kiszonki. Najlepiej nadają się do tego chłodne i ciemne miejsca, w których temperatura jest dość niska, np. piwnica. Jeżeli jednak nie posiadacie takiego miejsca w domu, możecie również trzymać je w lodówce.  Szczelnie zamknięte słoje z ogórkami wytrzymają w takich warunkach około 6-10 miesięcy. Jeżeli były one dodatkowo pasteryzowane, wówczas możecie cieszyć się nimi nawet przez rok.  Jak rozpoznać zepsute ogórki?  Biały, gruby kożuch pleśni na wierzchu ogórków powinien was skłonić do wyrzucenia przetworów. To nie jest...

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Pixabay
Newsy
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Nie wiecie, dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Prawdopodobnie popełniliście któryś z tych błędów… Unikajcie ich w przyszłości!

Dobre kiszone ogórki nie mogą być zbyt gorzkie ani zbyt kwaśne, powinny być twarde, jędrne i chrupiące . Niektórzy cenią sobie też wyraźny smak ogórków kiszonych. Wiemy, jak zrobić najlepsze ogórki kiszone i jakich błędów trzeba unikać, żeby ogórki nie były gorzkie. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Są dwa najbardziej prawdopodobne powody tego, że ogórki kiszone mają gorzki smak. Przeczytajcie o tym i wiedzcie, jakich błędów unikać w przyszłości przy przygotowywaniu ogórków kiszonych. Użyte przyprawy powodem gorzkich ogórków kiszonych Pierwszym z możliwych powodów gorzkiego smaku ogórków są użyte przyprawy . Nie bez powodu do przygotowania ogórków kiszonych używa się zazwyczaj świeżych przypraw. Te suszone mogą być powodem gorzkawego smaku lub posmaku, który nie każdemu pasuje. Unikajcie więc: Suszonych liści laurowych Suszonego kopru Suszonego chrzanu Pieprzu w ziarnach Gorczycy Lepiej użyć świeżych przypraw: czosnku, świeżych gałązek kopru, świeżego chrzanu, papryczki chili czy liści winogron lub porzeczek. Niektórzy wręcz uwielbiają gorzkawy smak ogórków. Jeśli wam też on nie przeszkadza, zróbcie wręcz odwrotnie: oprócz świeżych przypraw, dodajcie do ogórków też te suszone. Zostawiają one gorzkawy posmak. Odmiana ogórków powodem gorzkiego smaku Innym powodem gorzkiego smaku ogórków kiszonych mogą być ogórki same w sobie. Gorycz w ogórkach skupia się głównie w skórce. To ona jest gorzką częścią ogórka. Jeśli do kiszenia wykorzystacie ogórki z bardzo grubą skórką, które nie ukiszą się dokładnie, to może być powód goryczy. Zwróćcie uwagę na rodzaj wybieranych ogórków do kiszenia lub ogórków na ogórki małosolne, aby uzyskać pożądany przez siebie smak.