Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach.
Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej.
Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis
Składniki na masę serową
- 1kg twarogu
- 100g gorzkiej czekolady
- 250ml likieru czekoladowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny
Składniki na masę śmietanową
- 350ml śmietanki kremówki
- 50ml likieru czekoladowego
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo
- Okrągłe biszkopty
- 50g startej białej czekolady
- 25g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie.
- Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć.
- W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem.
- Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę.
- Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu.
- Dodajcie do masy i zmiksujcie.
- Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową.
- Wstawcie do lodówki, aby stężała.
- Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym.
- Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki albo mikserem na niskich obrotach.
- Wyłóżcie czekoladową śmietankę na wierzch ciasta i wyrównajcie.
- Ozdóbcie startą białą i gorzką czekoladą.
- Ciasto włóżcie do lodówki, aby stężało całkowicie.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl