Takie przepisy lubimy najbardziej. Szybkie w przygotowaniu i bez zbędnego marnowania czasu na długie stanie w kuchni czy pieczenie i pilnowanie, czy wypiek się nie przypalił. Ten mocno czekoladowy sernik z bitą śmietaną z pewnością skradnie wasze serca. Jest piękny, doskonale smakuje, wygląda bardzo efektownie i robi wrażenie na zaproszonych gościach.

Sprawdza się nie tylko jako deser podczas imienin lub urodzin; koniecznie podajcie go także na Wielkanoc. Będzie przyjemnym urozmaiceniem wśród innych deserów z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej.

Czekoladowy sernik bez pieczenia - przepis

Składniki na masę serową

  • 1kg twarogu
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250ml likieru czekoladowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny

Składniki na masę śmietanową

  • 350ml śmietanki kremówki
  • 50ml likieru czekoladowego
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo

  • Okrągłe biszkopty
  • 50g startej białej czekolady
  • 25g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Ser zmielcie w maszynce do mięsa trzykrotnie.
  2. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i pozwólcie jej nieco ostygnąć.
  3. W dużej misce zmiksujcie zmielony twaróg z czekoladowym likierem i cukrem pudrem.
  4. Dodajcie ostudzoną roztopioną czekoladę, zmiksujcie na gładką masę.
  5. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody według instrukcji na opakowaniu.
  6. Dodajcie do masy i zmiksujcie.
  7. Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 26cm wyłóżcie biszkoptami i wylejcie na nie masę czekoladowo-serową.
  8. Wstawcie do lodówki, aby stężała.
  9. Śmietankę kremówkę ubijcie i połączcie z cukrem pudrem oraz likierem czekoladowym.
  10. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę, a następnie czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  11. Całość dokładnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki albo mikserem na niskich obrotach.
  12. Wyłóżcie czekoladową śmietankę na wierzch ciasta i wyrównajcie.
  13. Ozdóbcie startą białą i gorzką czekoladą.
  14. Ciasto włóżcie do lodówki, aby stężało całkowicie.
  15. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl