Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy

Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne

Nie zapominajcie o tym, żeby umyć ręce! Będziecie bardzo cierpieć, jeśli tego nie zrobicie!

Przy gotowaniu bardzo ważna jest ogólna higiena. Powinno się myć ręce, starać się utrzymywać środowisko pracy w czystości, zawsze mieć czyste paznokcie i związane włosy. Wiedzą o tym wszyscy kucharze amatorzy. Jak to jest jednak z myciem rąk po gotowaniu? Lepiej pamiętajcie, żeby to zrobić!

Chodzi o mycie rąk po krojeniu papryczki chili. Papryka chili jest bardzo ostra, to wiecie. Uwierzcie nam, że nie chcecie przekonać się, co stanie się, gdy po krojeniu chili dotkniecie przez przypadek rąk. Ból jest nie do zniesienia! Pamiętajcie żeby za każdym razem po krojeniu papryczki chili pamiętać o umyciu rąk. Nawet niewielka pozostałość papryki chili na palcach będzie niesamowicie bolesna, jeśli dostanie się do oczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego papryczka chili szczypie w oczy?

Papryka chili szczypie bardzo w oczy, ponieważ zawiera substancję: kapsaicynę. To ona odpowiada za ostry smak papryczek chili. Nawet niewielka ilość papryczki chili powoduje u niektórych łzawienie, katar i uczucie gorąca. Jeśli dodajcie chili do potraw, jest to pożądane. Wiele osób bardzo lubi ten ostry smak.

Gorzej, gdy kapsaicyna dostanie się do oczu… Wtedy może być bardzo ciężko. Ból jest ogromny! Oczy momentalnie zaczynają łzawić i nie za bardzo wiadomo jak sobie pomóc. Tarcie oczu zdecydowanie nie pomaga, a jeśli będziecie robić to brudnymi rękami, pogorszycie swój stan. 

Zobacz także
pierogi na ostro

Przepyszne pierożki dla miłośników ostrych smaków. Ich farsz jest wprost spektakularny. Palce lizać

Chrzan tarty

Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...

Właściwości odżywcze papryczki chili

Ta sama substancja, która powoduje tak silną reakcję łzawiącą po dostaniu się do oczu, jest równocześnie bardzo zdrowa, jeśli jest spożywana doustnie. To niektóre z jej właściwości:

  • Przyspiesza metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii
  • Działa przeciwzapalnie
  • Jest pomocna w wielu infekcjach
  • Może łagodzić bóle pleców, stawów i kości

Jedzcie papryczkę chili często i do woli, ale pamiętajcie o tym, żeby umyć ręce po jej krojeniu! Wyczyśćcie je dokładnie, razem z paznokciami, aby pozbyć się nawet najmniejszych cząstek chili z rąk.

Czytaj także:

 

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Znacie papryczki padron? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Ta pyszna przekąska rodem z Hiszpanii, poleca się na każdą okazję!

Profesjonalni kucharze mówią krótko – papryczki padron to przekąska, czy też przystawka idealna. Skąd ten fenomen papryczek padron? To danie nie tylko smaczne, ale i wielofunkcyjne. Takie papryczki można podać na imprezie dla gości, na wystawnej uczcie z rodziną, czy też nawet jako coś na ząb do obejrzenia filmu. Papryczki padron przestały być także produktem ekskluzywnym – pojawiają się niemal we wszystkich większych marketach spożywczych. Dodatkowo lato to pora, w której dostaniecie je w najbardziej przystępnej cenie. Czy papryczki padron są ostre? Czy papryczki padron są bardzo ostre? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Dlaczego? Podobno 10-20% wszystkich zielonych papryczek padron w sprzedaży detalicznej to warzywa o wyraziście ostrym smaku. Dlatego, też ich kupno to często loteria – w zależności od przypadku kupicie papryczki bardzo łagodne w smaku lub nieco ostrzejsze, które mogą nie do końca odpowiadać osobom przyzwyczajonym do łagodnych smaków. Przepis na smażone papryczki padron Składniki: Ok. 70 dag papryczek padron 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sól Przygotowanie: Papryczki umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie je dokładnie na ręczniku kuchennym. Oliwę wlejcie na patelnię i rozgrzejcie na średnim ogniu. Papryczek nie pozbawiajcie gniazd nasiennych, ani nie obcinajcie jej górnych części – posłużą one do wygodnego częstowania się gotowymi papryczkami. Smażcie papryczki padron do momentu aż się zarumienią i sflaczeją. Tak, to nie żart – papryczki padron powinny stracić jędrność charakterystyczną dla świeżego warzywa. Ściągnijcie papryczki z ognia i przełóżcie je do miski lubi głębokiego talerza. Posólcie papryczki po usmażeniu – najlepiej wykorzystać do tego efektowną...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...