Większość osób uwielbia golonkę za to, że jest delikatna i miękka, ale niestety jej wielogodzinne gotowanie i pieczenie zniechęca do częstego przygotowywania tego przysmaku. Mamy świetny przepis, dzięki któremu zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu, a golonka będzie gotowa o wiele, wiele szybciej niż ta robiona w tradycyjny sposób. Sekretem jest uduszenie jej w odpowiednim garnku.
Po przygotowaniu golonki zostanie wam wywar, z którego możecie przygotować zupę, oraz warzywa np. na sałatkę.
Przepis na golonki duszone w piwie
Składniki:
- 2 golonki średniej wielkości
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- Kawałek pietruszki
- Pół dużej cebuli
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- Pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 2 duże szczypty suszonego
- sól
Przygotowanie:
- Umyjcie golonkę i włóżcie ją do garnka.
- Warzywa obierzcie, umyjcie i dodajcie do mięsa.
- Całość doprawcie zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i połową łyżeczki soli. Wlejcie tyle wody, żeby zakryła mięso i warzywa. Gotujcie przez 40 minut. Wyjmijcie mięso, by ostygło.
- W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem pomidorowym i doprawić pieprzem, solą i mieloną papryką.
- Mięso dokładnie natrzyjcie marynatą i odstawcie na pół godziny w chłodne miejsce.
- Weźcie niezbyt duży garnek z grubym dnem (taki, żeby zmieściły się w nim golonki, ale żeby nie było zbyt wiele luzu). Rozgrzejcie masło z łyżką oleju.
- Otrzyjcie golonkę z nadmiaru marynaty i obsmażcie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
- Dolejcie piwo i pół szklanki wywaru (z gotowania warzyw i golonki). Dodajcie resztkę marynaty, która wam została oraz rozmaryn.
- Duście mięso przez około 45 minut.
- Gdy sos się zredukuje do pojemności około ½-3/4 szklanki, danie jest gotowe do podania. Można doprawić je Maggi, jeśli lubicie ten smak.
Źródło: gotujmy.pl