Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania
Adobe Stock
Newsy

Miękka i pełna smaku golonka duszona w piwie. Zróbcie tę 1 rzecz, a skrócicie czas jej przygotowania

Kochacie pyszne mięso z golonki? Ten przepis z pewnością podbije wasze serca! Danie wychodzi tak dobre, że domownicy poproszą, żebyście robili je częściej.

Większość osób uwielbia golonkę za to, że jest delikatna i miękka, ale niestety jej wielogodzinne gotowanie i pieczenie zniechęca do częstego przygotowywania tego przysmaku. Mamy świetny przepis, dzięki któremu zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu, a golonka będzie gotowa o wiele, wiele szybciej niż ta robiona w tradycyjny sposób. Sekretem jest uduszenie jej w odpowiednim garnku.

Po przygotowaniu golonki zostanie wam wywar, z którego możecie przygotować zupę, oraz warzywa np. na sałatkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na golonki duszone w piwie

Składniki:

  • 2 golonki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Kawałek pietruszki
  • Pół dużej cebuli
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 2 duże szczypty suszonego
  • sól
Zobacz także
Golonka

Jeden niezawodny sposób sprawi, że golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Rozkosz dla podniebienia

Magda Gessler i golonka

Obłędne wieprzowe golonki pieczone w piwie z przepisu Magdy Gessler. Gwiazda dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Przygotowanie:

  1. Umyjcie golonkę i włóżcie ją do garnka.
  2. Warzywa obierzcie, umyjcie i dodajcie do mięsa.
  3. Całość doprawcie zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i połową łyżeczki soli. Wlejcie tyle wody, żeby zakryła mięso i warzywa. Gotujcie przez 40 minut. Wyjmijcie mięso, by ostygło.
  4. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem pomidorowym i doprawić pieprzem, solą i mieloną papryką.
  5. Mięso dokładnie natrzyjcie marynatą i odstawcie na pół godziny w chłodne miejsce.
  6. Weźcie niezbyt duży garnek z grubym dnem (taki, żeby zmieściły się w nim golonki, ale żeby nie było zbyt wiele luzu). Rozgrzejcie masło z łyżką oleju.
  7. Otrzyjcie golonkę z nadmiaru marynaty i obsmażcie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Dolejcie piwo i pół szklanki wywaru (z gotowania warzyw i golonki). Dodajcie resztkę marynaty, która wam została oraz rozmaryn.
  9. Duście mięso przez około 45 minut.
  10. Gdy sos się zredukuje do pojemności około ½-3/4 szklanki, danie jest gotowe do podania. Można doprawić je Maggi, jeśli lubicie ten smak.

Źródło: gotujmy.pl

golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce...

Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy
Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...

Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy
Jeden niezawodny sposób sprawi, że golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Rozkosz dla podniebienia
Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na obiad!

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.  Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.  Przepis na miękką golonkę Składniki 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego  2 listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr Przygotowanie W pięciolitrowym garnku w osolonej wodzie ugotujcie włoszczyznę. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.  W drugim etapie rozgrzejcie piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.  Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso połóżcie na wcześniej ułożonej cebuli. Wlejcie szklankę wywaru z gotowania golonki i włóżcie do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.  Co 20 minut podlewajcie golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę możecie podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują...

Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
AdobeStock
Newsy
Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
Idealny wywar do zimnych nóżek z reguły wychodzi bardzo mętny – taka już jego uroda. Istnieje jednak ciekawy sposób na wyklarowanie wywaru do galarety!

Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki! Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne? Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania. Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy. Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 tylne nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 marchwie 1 cebula 1 pietruszka Część selera 4 liści laurowe Pół łyżeczki czosnku granulowanego Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego Pół łyżeczki ziela angielskiego Sól Przygotowanie: Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą. Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem...