golonka w piwie
Adobe Stock
Newsy

Miękkie i pełne smaku golonki duszone w piwie. 1 trik i będą gotowe szybciej niż te tradycyjne

Kochacie pyszne mięso z golonki? Ten przepis z pewnością podbije wasze serca! Danie wychodzi tak dobre, że domownicy poproszą, żebyście robili je częściej.
Magda Borucińska
styczeń 19, 2021

Większość osób uwielbia golonkę za to, że jest delikatna i miękka, ale niestety jej wielogodzinne gotowanie i pieczenie zniechęca do częstego przygotowywania tego przysmaku. Mamy świetny przepis, dzięki któremu zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu, a golonka będzie gotowa o wiele, wiele szybciej niż ta robiona w tradycyjny sposób. Sekretem jest uduszenie jej w odpowiednim garnku.

Po przygotowaniu golonki zostanie wam wywar, z którego możecie przygotować zupę, oraz warzywa np. na sałatkę.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na golonki duszone w piwie

Składniki

  • 2 golonki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Kawałek pietruszki
  • Pół dużej cebuli
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 2 duże szczypty suszonego
  • sól

Przygotowanie

  1. Umyjcie golonkę i włóżcie ją do garnka.
  2. Warzywa obierzcie, umyjcie i dodajcie do mięsa.
  3. Całość doprawcie zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i połową łyżeczki soli. Wlejcie tyle wody, żeby zakryła mięso i warzywa. Gotujcie przez 40 minut. Wyjmijcie mięso, by ostygło.
  4. W miseczce dokładnie wymieszać 1 łyżkę oleju z miodem, koncentratem pomidorowym i doprawić pieprzem, solą i mieloną papryką.
  5. Mięso dokładnie natrzyjcie marynatą i odstawcie na pół godziny w chłodne miejsce.
  6. Weźcie niezbyt duży garnek z grubym dnem (taki, żeby zmieściły się w nim golonki, ale żeby nie było zbyt wiele luzu). Rozgrzejcie masło z łyżką oleju.
  7. Otrzyjcie golonkę z nadmiaru marynaty i obsmażcie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Dolejcie piwo i pół szklanki wywaru (z gotowania warzyw i golonki). Dodajcie resztkę marynaty, która wam została oraz rozmaryn.
  9. Duście mięso przez około 45 minut.
  10. Gdy sos się zredukuje do pojemności około ½-3/4 szklanki, danie jest gotowe do podania. Można doprawić je Maggi, jeśli lubicie ten smak.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze