Sieci handlowe nieustannie kuszą swoich klientów promocjami, a im bliżej świąt, tym promocji jest więcej! Zobaczcie, co można teraz kupić w Biedronce w atrakcyjnych cenach.
Promocja na masło w sklepach Biedronki
Masło drożeje, dlatego warto regularnie sprawdzać promocje i kupować je wtedy, gdy jest przecenione. Masło bez obaw można mrozić i wykorzystać je później do różnych potraw! Zwłaszcza do wielkanocnych wypieków, dlatego planując przygotowania do Wielkanocy, warto zaopatrzyć się w zapas masła na świąteczne pieczenie.
Teraz w Biedronce, o ile posiadacie kartę „Moja Biedronka”, możecie kupić masło marki Mleczna Dolina za jedynie 2,99 zł, jeśli kupicie co najmniej trzy sztuki! Obniżka aż o 33% brzmi naprawdę atrakcyjnie.
Przepis na wielkanocną babkę drożdżową
Masło przyda się do zrobienia tradycyjnej, wielkanocnej babki drożdżowej. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
Zobacz także:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 150 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- Szczypta soli
- Ulubione bakalie
Przygotowanie:
- W misce przygotujcie rozczyn. Wsypcie jedną łyżkę cukru, 50 ml mleka, jedną łyżkę mąki i drożdże. Rozetrzyjcie wszystko łyżką, wymieszajcie i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy rozczyn już urośnie, wlejcie do niego resztę mleka, cukru i wsypcie przesianą mąkę ze szczyptą soli. Mieszajcie wszystkie składniki, dodając do nich powoli całe jajka.
- Kiedy składniki się połączą, wyróbcie ciasto. Jeżeli używacie miksera z hakiem, to ciasto powinno się wyrabiać około 7 minut, jeżeli robicie to ręcznie – przynajmniej kwadrans.
- Do wyrobionego już ciasta dodajcie 150 g miękkiego masła i znów wyrabiajcie tak samo długo, jak wcześniej.
- Dodajcie do ciasta ulubione bakalie i wymieszajcie (jeśli używacie rodzynek, to pamiętajcie, by wymoczyć je wcześniej w mleku albo rumie). Przykryjcie i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie uderzcie w ciasto pięścią i zagniećcie. Przełóżcie do formy na babkę.
- Znów przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
- Gotową babkę wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (tryb góra i dół) i pieczcie przez około 35 minut.
I gotowe! Upieczoną babkę możecie polać domowym lukrem.