Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
AdobeStock
Newsy

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?

Zdrowa margaryna – czy to możliwe? Dietetyczka twierdzi, że owszem i tłumaczy, co powinno się w takiej margarynie znaleźć.

Margaryna to gorący temat, który regularnie powraca. Gdy zaczęto ją produkować, była reklamowana jako tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła. Później jednak, gdy zbadano skład margaryny, ogłoszono, że jest bardzo niezdrowa i nie powinno się jej spożywać. Po latach kolejne badania wykazały, że margaryna może być zdrowa pod kilkoma warunkami. Dziś to masło jest najbardziej popularne, ale przez coraz częściej rozpoznawane alergie i nietolerancje pokarmowe wiele osób nie może jeść masła i zastanawiają się, czy margaryna jest dobrym wyborem. I czy da się w ogóle wyprodukować zdrową margarynę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co znajduje się w margarynie?

Skład większości margaryn sprzedawanych w sklepach niestety nie powala. Znajdują się w nich takie składniki, jak:

  • Sorbinian potasu E202 (konserwant)
  • Polirycynooleinianian poliglicerolu E476 (stabilizator i emulgator)
  • Kwas sorbowy E200 (konserwant)
  • Sól wapniowo disodowa EDTA E385 (przeciwutleniacz)
  • Sztuczne aromaty

Wymienione powyżej substancje nie są dobre dla zdrowia i odradza się spożywanie margaryn, w których się one znajdują. W dodatku w margarynie można znaleźć tłuszcze trans, czyli tzw. złe tłuszcze.

Zobacz także

Dla kogo margaryna? Nie wszyscy mogą ją jeść

Niezbyt zdrowy skład margaryny to nie jedyny powód, który zniechęca część osób do jej spożywania. Kolejny problem polega na tym, że do margaryny dodaje się często mleko w proszku i inne dodatki zawierające laktozę – to sprawia, że osoby z nietolerancją laktozy nie mogą znaleźć nic dla siebie, ponieważ nie wolno im jeść ani masła, ani margaryny z takimi dodatkami. Z kolei olej palmowy dodawany do wielu margaryn, zniechęca wegan i osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego. Produkcja oleju palmowego jest bowiem tragiczna dla środowiska.

Czy da się wyprodukować zdrową margarynę?

Czy da się wobec tego wyprodukować taką margarynę, która byłaby zdrowa i zadowalała wegan, wegetarian, ekologów i osoby z alergiami pokarmowymi? Dietetyczka i technolożka żywności, dr Krystyna Pogoń twierdzi, że tak – ale pod pewnymi warunkami:

Pamiętajmy jednak, że tłuszcze nasycone – nawet jeżeli naturalne – nie są źródłem tych kwasów tłuszczowych które są dla naszego zdrowia tak ważne i potrzebne. Dlatego producenci powinni stosować w produkcji margaryny nowoczesną metodą polegającą przeestryfikowywania kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych dzięki czemu powstaje tłuszcz stały mogący jednocześnie utrzymać bardzo dużo cząsteczek płynnych olejów. Co ważne przestryfikowany tłuszcz roślinny nadal jest źródłem NNKT – więc jego wartość biologiczna się nie zmienia, choć ma stałą konsystencję. Margaryna z takiego właśnie tłuszczu stanowi nieomalże idealne żywieniowo smarowidło.

Jaki powinien być skład zdrowej margaryny?

Co powinno się znaleźć w zdrowej margarynie? Idealnie byłoby zastąpić niezdrowe dodatki  naturalnymi, takimi, jak:

  • Lecytyna
  • Naturalne karetoneidy
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Stenole roślinne
  • Olejek z alg morskich

Czytaj także:

Komentarze
Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Przeczytaj
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj
depresja sezonowa sposoby
Adobe Stock
Zdrowie Masz wahania nastroju? Zwalcz je w naturalny sposób. Oto najlepsza dieta na zimowe przygnębienie
Kiedy do Polski przychodzi jesień, a wraz z nią długie i ciemne wieczory, wielu osobom zaczyna doskwierać obniżony nastrój i złe samopoczucie. Temu problemowi można jednak łatwo zaradzić. Wystarczy, że włączysz do swojej diety kilka kluczowych produktów.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Niewielu wie, że obniżony nastrój w okresie jesienno-zimowym, potocznie nazywany przez wielu depresją, bądź chandrą, w rzeczywistości ma swój fachowy termin. Sezonowe zaburzenie afektywne , dotykające większość społeczeństwa, to istotnie rodzaj depresji związanej ze zmianami pór roku i przestawionym zegarkiem.  Wiele osób, nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji, za wszelką cenę chce poprawić swoje samopoczucie łykając tabletki, oglądając seriale, bądź zajadając słodycze. Jednak każda z tych dróg prowadzi donikąd. W tym stanie twój nastrój może poprawić tylko właściwie zbilansowana dieta.  Kwasy tłuszczowe omega-3 Badania przeprowadzone na jednym z amerykańskich uniwersytetów dowiodły, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych między innymi w łososiu, pozytywnie wpływa na nastrój. Bowiem osoby z ich wysoką zawartością w organizmie doświadczały o wiele łagodniejszych objawów depresji sezonowej niż pozostali. Witamina D Organizm każdego człowieka czerpię tę witaminę przede wszystkim ze słońca, którego tak brakuje jesienią i zimą. Jej niedobór bardzo negatywnie wpływa na samopoczucie. Na szczęście witaminę można również suplementować lub wchłaniać wraz z pożywieniem. Nie brakuje jej przecież w mleku, rybach, grzybach oraz jajkach. Słodycze Wbrew powszechnemu przekonaniu, słodycze wcale nie sprawiają, że czujesz się lepiej. Zawarty w nich cukier pobudza twój organizm tylko na chwilę. Po kilku minutach twoje samopoczucie jest jeszcze gorsze niż przed ich zjedzeniem. Zamiast żelków, ciastek i lodów, spróbuj włączyć do swojej diety jedną kostkę gorzkiej czekolady dziennie. Na pewno poczujesz różnicę. Banany Zawarty w bananach tryptofan, potas oraz magnez przede wszystkim...

Przeczytaj
Bożena Dykiel, przepis na śledzie
Gotujmy.pl/Wikimedia Commons, Ja Fryta
Gwiazdy Nie uwierzysz, co Bożena Dykiel dodaje do śledzi. Dzięki temu wychodzą idealne
Przepis Bożeny Dykiel na śledzie może cię zaskoczyć. Jedna mała zmiana w tradycyjnym przepisie, a robi różnicę. Podpowiadamy, chodzi o przyprawę!
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Myśl o śledziach towarzyszy nam szczególnie podczas zbliżających się świąt lub jako pomysł na zakąskę do napojów wysokoprocentowych. Goszczą na stołach od wieków, bo śledzie to bardzo popularna ryba. Dostarczają organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych i mają bardzo smaczne, delikatne mięso. Lubicie je? Na obniżenie ciśnienia Mięso śledzia zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (nazywanych obecnie kwasami omega-3). Ich wielką zaletą jest obniżanie stężenia cholesterolu we krwi oraz poprawa w obszarze ciśnienia tętniczego.  Witaminowy skład Lata badań udały potwierdzić w nich również duże ilości witaminy A. Jej dobrze przyswajalna wersja, obecna w śledziach, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Udowodniono jej m.in. działanie przeciwnowotworowe.  Kolejnym, nie mniej istotnym dla zdrowia człowieka składnikiem jest witamina D, odpowiadająca za wzmacnianie kości, czy witaminy z grupy B - B1, B2, B6 i B12. Witaminy  pochodzenia B mają korzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Składniki na śledzie a’la Bożena Dykiel: 3 kg śledzi, 2 duże cytryny, cukier wedle uznania, świeżo zmielony pieprz, świeża kolendra, oliwa dobrej jakości, śmietana 18 % Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy śledzie. Oprawiamy je i namaczamy co najmniej przez 2-3 godziny. Podczas namaczania kilkakrotnie zmieniamy wodę. Odpowiednio długo wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy każdy filet na dwie albo trzy części. Układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je odrobiną cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec świeżą, tłuczoną kolendrę. To właśnie ona doda śledziom wyrazistości! Po około godzinie wkładamy ryby do słoika i zalewamy...

Przeczytaj