Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?
AdobeStock
Newsy

Margaryna może być zdrowa! To producenci nie chcą takiej produkować. Co do niej dodają?

Zdrowa margaryna – czy to możliwe? Dietetyczka twierdzi, że owszem i tłumaczy, co powinno się w takiej margarynie znaleźć.

Margaryna to gorący temat, który regularnie powraca. Gdy zaczęto ją produkować, była reklamowana jako tańsza i zdrowsza alternatywa dla masła. Później jednak, gdy zbadano skład margaryny, ogłoszono, że jest bardzo niezdrowa i nie powinno się jej spożywać. Po latach kolejne badania wykazały, że margaryna może być zdrowa pod kilkoma warunkami. Dziś to masło jest najbardziej popularne, ale przez coraz częściej rozpoznawane alergie i nietolerancje pokarmowe wiele osób nie może jeść masła i zastanawiają się, czy margaryna jest dobrym wyborem. I czy da się w ogóle wyprodukować zdrową margarynę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co znajduje się w margarynie?

Skład większości margaryn sprzedawanych w sklepach niestety nie powala. Znajdują się w nich takie składniki, jak:

  • Sorbinian potasu E202 (konserwant)
  • Polirycynooleinianian poliglicerolu E476 (stabilizator i emulgator)
  • Kwas sorbowy E200 (konserwant)
  • Sól wapniowo disodowa EDTA E385 (przeciwutleniacz)
  • Sztuczne aromaty

Wymienione powyżej substancje nie są dobre dla zdrowia i odradza się spożywanie margaryn, w których się one znajdują. W dodatku w margarynie można znaleźć tłuszcze trans, czyli tzw. złe tłuszcze.

Zobacz także
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich

masło

Masło czy margaryna? Który tłuszcz najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast?

Dla kogo margaryna? Nie wszyscy mogą ją jeść

Niezbyt zdrowy skład margaryny to nie jedyny powód, który zniechęca część osób do jej spożywania. Kolejny problem polega na tym, że do margaryny dodaje się często mleko w proszku i inne dodatki zawierające laktozę – to sprawia, że osoby z nietolerancją laktozy nie mogą znaleźć nic dla siebie, ponieważ nie wolno im jeść ani masła, ani margaryny z takimi dodatkami. Z kolei olej palmowy dodawany do wielu margaryn, zniechęca wegan i osoby, którym na sercu leży dobro środowiska naturalnego. Produkcja oleju palmowego jest bowiem tragiczna dla środowiska.

Czy da się wyprodukować zdrową margarynę?

Czy da się wobec tego wyprodukować taką margarynę, która byłaby zdrowa i zadowalała wegan, wegetarian, ekologów i osoby z alergiami pokarmowymi? Dietetyczka i technolożka żywności, dr Krystyna Pogoń twierdzi, że tak – ale pod pewnymi warunkami:

Pamiętajmy jednak, że tłuszcze nasycone – nawet jeżeli naturalne – nie są źródłem tych kwasów tłuszczowych które są dla naszego zdrowia tak ważne i potrzebne. Dlatego producenci powinni stosować w produkcji margaryny nowoczesną metodą polegającą przeestryfikowywania kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych dzięki czemu powstaje tłuszcz stały mogący jednocześnie utrzymać bardzo dużo cząsteczek płynnych olejów. Co ważne przestryfikowany tłuszcz roślinny nadal jest źródłem NNKT – więc jego wartość biologiczna się nie zmienia, choć ma stałą konsystencję. Margaryna z takiego właśnie tłuszczu stanowi nieomalże idealne żywieniowo smarowidło.

Jaki powinien być skład zdrowej margaryny?

Co powinno się znaleźć w zdrowej margarynie? Idealnie byłoby zastąpić niezdrowe dodatki  naturalnymi, takimi, jak:

  • Lecytyna
  • Naturalne karetoneidy
  • Witamina A
  • Witamina D
  • Stenole roślinne
  • Olejek z alg morskich

Czytaj także:

Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Margaryna czy masło? Właściwa odpowiedź na ten odwieczny spór zaskoczy wszystkich
Odkąd tylko margaryna pojawiła się na rynku, natychmiast rozpoczęła się ogólnonarodowa debata – czy nie jest ona aby zdrowsza od tradycyjnego masła? Odpowiedź na to pytanie może zdziwić.

Spór między zwolennikami margaryny i masła może nie jest tak stary jak ten na temat wyższości świąt wielkanocnych nad bożonarodzeniowymi, ale zakorzenił się w polskim społeczeństwie na dobre. Żeby było jeszcze ciekawiej – nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który z tych tłuszczów kanapkowych jest tak naprawdę bardziej korzystny dla zdrowia. W czym leży zagadka masła i margaryny? Tłuszcze utwardzone i tłuszcze trans w maśle i w margarynie Wydawało się przez dłuższy czas, że sedno problemu zdrowotności lub większej szkodliwości jednego tłuszczu od drugiego leży w kwestii tak zwanych tłuszczów trans . W uproszczeniu można powiedzieć, że tego typu tłuszcze są głównie otrzymywane w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Nic więc w tym dziwnego, że przez długie lata margaryna była uznawana za wybitnie niezdrowy dodatek do kanapek, skoro otrzymywało się ją przez lata właśnie w wyniku utwardzenia, czyli uwodornienia np. oleju rzepakowego. Tradycyjne masło otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego ma w swoim składzie niewielkie ilości tłuszczów trans (ok. 2-3%). Te jednak występują w jego składzie w sposób naturalny. Masło zawiera jednak całą masę niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 50% składu). Ostatnie badania Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały jednak, że zdecydowana większość marek margaryn dostępnych na rynku ograniczyła zawartość tłuszczów trans w swoich składach dzięki unowocześnieniu produkcji. Czy margaryna rzeczywiście jest zdrowsza od masła? Czy to oznacza więc, że konsumenci powinni przerzucić się na smarowanie kanapek margaryną? Niekoniecznie. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przekonują,...

czy margaryna jest zrowa
AdobeStock
Newsy
Nie ma gorszego dodatku do śniadania niż ten. Niemal każdy Polak lubi go z chlebem
Tania żywność pełna jest substancji niebezpiecznych dla zdrowia. Sprawdźcie, czego unikać.

Szukając sposobu na zaoszczędzenie pieniędzy, przyglądacie się pewnie od razu swoim wydatkom i zauważacie, że większość wydajecie na jedzenie. Naturalnym odruchem jest więc kupowanie tańszego jedzenia, by oszczędzić pieniądze. Ale czy takie postępowanie jest słuszne? Tańsze zamienniki swoją cenę zawdzięczają stosowaniu składników kiepskiej jakości, które mogą się odbić na waszym zdrowiu. Jednym z najczęściej kupowanych produktów, który jest tańszy od swojego popularnego odpowiednika, jest margaryna. Dowiedzcie się, co się do niej dodaje! Historia margaryny Margaryna powstała oczywiście z oszczędności. W czasach napoleońskich brakowało masła, a żołnierze musieli coś jeść. Wobec tego w 1869 opatentowano pierwszą margarynę, w której skład wchodził głównie… tłuszcz wołowy i mleko . Nie brzmi zbyt zachęcająco! Ponad 30 lat później wymyślono sposób na produkcję margaryny bez użycia tłuszczu wołowego, który zastąpiono tłuszczami roślinnymi. Pod koniec lat 60. XX wieku margaryna była już bardzo popularna, czemu sprzyjały kampanie zdrowotne w tamtym czasie. Przekonywano, że jest o wiele zdrowsza od masła, ponieważ nie powoduje miażdżycy, problemów z układem krążenia i innych chorób, które miały wywoływać tłuszcze zwierzęce znajdujące się w maśle. Czy margaryna jest zdrowa? Jednak czy ówcześni specjaliści mieli rację i margaryna rzeczywiście jest taka zdrowa? Gdy zaczęto lepiej badać żywność, stwierdzono, że w margarynie znajduje się sporo tłuszczy trans, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Dziś, dzięki lepszej technologii produkcji margaryny, można kupić jej zdrowsze wersje, które nawet poleca się osobom z chorobami serca. Taka margaryna jest jednak droższa , dlatego lepiej po prostu kupować masło. Najgorsze dla...

masło
Adobe Stock
Newsy
Masło czy margaryna? Który tłuszcz najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast?
Wybór najlepszego tłuszcz do wypieków to odwieczna zagwozdka gospodyń domowych. Sprawdźcie, który najlepiej sprawdza się do pieczenia ciast!

Do pieczenia słodkich wyrobów konieczny jest dodatek tłuszczu. Najczęściej wybieraną opcją jest masło bądź margaryna. Domowe gospodynie dzielą się w tej kwestii na dwie grupy, jednak nie wszystkie produkty są zdrowe.  Właściwości masła Zwolennicy tego rodzaju tłuszczu uważają, że masło smakuje zdecydowanie lepiej niż margaryna, gdyż jest produktem naturalnym.  Ponadto dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, takich jak A, E czy D, podczas produkcji do środka nie dodaje się żadnych związków chemicznych. Jednak w swoim składzie zawiera cholesterol, który nie jest zalecany dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi. Jest wykonany z produktów odzwierzęcych, głównie z mleka bądź śmietany. Rodzaje margaryny Margaryna miękka występuje w plastikowych opakowaniach. Podczas ich produkcji ograniczono wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów do minimum, a nawet zera. Natomiast zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Ten typ margaryn idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Drugim rodzajem popularnego tego produktu jest margaryna twarda, która z kolei występuje w postaci kostki w papierowych opakowaniach. Są one przeznaczone w głównej mierze do wypieków.  Fani margaryny Wielbiciele drugiego rodzaju tłuszczu przyznają, że margaryna wcale nie jest gorsza w smaku niż masło. Dodatkowo dostarcza organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest to, iż łatwiej można ją rozsmarować na kawałku pieczywa. Jest wyprodukowana z tłuszczów roślinnych, przez co poleca się ją osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych. Na rynku w sprzedaży można się spotkać z dwoma rodzajami tego produktu, a mianowicie z wersją miękką...

Eksperci gorąco zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić!
Adobe Stock
Newsy
Eksperci zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić
To nie pierwsza taka sytuacja. Uleganie modzie nie zawsze się opłaca. Jeśli korzystacie z tego produktu, róbcie to z rozwagą.

W świecie kulinariów i żywienia także panują mody. Obecnie bardzo popularna jest dieta ketogeniczna, a mało osób mówi o jej wadach. Kiedyś wiele osób przechodziło na dietę kapuścianą albo stosowali dietę paleo. Moda nie omija także pojedynczych produktów spożywczych. Pamiętacie czasy, kiedy kilkanaście lat temu wszyscy kazali zamieniać masło na margarynę ? Później to odwołano z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych trans w margarynie, a obecne zalecenia znowu polecają większości osób stosowanie dobrych margaryn zamiast masła (a jeszcze lepiej past kanapkowych i hummusu). Błędy ekspertów Czasami takie błędy są nieuniknione. Produkty spożywcze i ich wpływ na zdrowie wciąż są badane, więc czasami trzeba zmienić stanowisko. Wnioski wyciągane z badań często są jednak zbyt pochopne. Tak było też w tym wypadku. Jakiś czas temu wiele stron internetowych, a nawet ekspertów - dietetyków i lekarzy, bardzo pozytywnie wypowiadało się o oleju kokosowym i jego cudownych właściwościach. Teraz juz się go nie poleca. Olej kokosowy – nie taki zdrowy Chodzi przede wszystkim o zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych . Olej kokosowy składa się w większości właśnie z nich. Niestety kwasy te nie wpływają zbyt korzystnie na zdrowie serca. Mogą przyczyniać się do podwyższania stężenia cholesterolu. Znacznie zdrowiej jest zamienić olej kokosowy na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Olej kokosowy może występować w diecie, ale dodawanie go do kawy, codzienne smażenie na oleju kokosowym i wykorzystywanie go do wypieków to przesada. Olej ten sprawdzi się za to: Jako maseczka, szczególnie dla kręconych włosów Do posmarowania ciała Od czasu do czasu do użycia w kuchni, gdy pożądane są jego właściwości: brak zapachu, stała...