Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące
ONS/Pixabay
Newsy

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Wiecie, jak przyrządzić najlepsze naleśniki? Skorzystajcie z porady królowej polskiej gastronomii!

Magda Gessler to prawdziwa kulinarna gwiazda, która od lat stanowi wzór dla miłośników gotowania z całego kraju. Restauratorka jest nie tylko właścicielką kilku lokali na terenie całej Polski, ale także prowadzącą popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, w którym uczy innych właścicieli restauracji jak zbudować udany biznes gastronomiczny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler dzieli się sekretem udanych naleśników

Chociaż wiele pań domu przygotowuje naleśniki „na oko”, wielu profesjonalnych kucharzy podkreśla, że zachowanie odpowiednich proporcji jest istotne w uzyskaniu idealnego ciasta. Ważny jest także dobór odpowiedniego tłuszczu, na którym usmażycie naleśniki. Niektórzy używają do tego margaryny, a inni oleju – który czasem dodaje się prosto do ciasta, aby naleśniki nie przywierały, ale nie były zbyt tłuste. Jednak Magda Gessler ma na to swój niezawodny sposób, którym jest masło klarowane! Nadaje ono naleśnikom wyjątkowo delikatnego, nieco słodkiego smaku. 

Zobacz także
dlaczego naleśniki się łamią i są suche

Naleśniki wyszły suche i się łamią? 1 błąd sprawia, że niektórym wychodzą raczej andruty albo wafle

pancakes przepis

Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny

Sprawdzony przepis na naleśniki

Składniki:

1 jajko
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej lub wrocławskiej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody przegotowanej, ostudzonej,
szczypta soli

Wypróbujcie tych proporcji i przekonajcie się, że naleśniki mogą za każdym razem wyjść chrupiące, a jednocześnie miękkie i pyszne!

Czytaj też:

Magda Gessler od kuchni: "Jesteście ciekawi moich sekretów?". Restauratorka wydaje autobiografię
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler od kuchni: "Jesteście ciekawi moich sekretów?". Restauratorka wydaje autobiografię
Najsłynniejsza restauratorka w Polsce postanowiła podzielić się sekretami ze swojego życia. Gessler wydaje autobiografię, gdzie nie brakuje ciekawych historii. Przedsprzedaż już trwa.

Magda Gessler to zdecydowanie jedna z barwniejszych osób w polskim show-biznesie. Nie chodzi tylko o kolorowe stroje, ale również i o jej bezkompromisowy charakter. Prawdopodobnie to czynnik, który zapewnia tak dużą popularność programowi prowadzonemu przez restauratorkę.  Autobiografia Gessler w przedsprzedaży  Najsłynniejsza polska restauratorka postanowiła podzielić się sekretami ze swojego życia prywatnego. Jak można dowiedzieć się z krótkiego opisu książki, przedstawia ona drogę do sukcesu królowej polskiej gastronomii. Wbrew pozorom jak może się wydawać, nie była taka prosta. Z zapowiedzi wynika, że to nie tylko autobiografia, ale również motywująca książka w dążeniu do marzeń i celów. Wszyscy zainteresowani mogą zakupić już publikację w przedsprzedaży. Rodzaje książek W trwającej przedsprzedaży pojawiły się różne wersje książki. Każda z nich zawiera taką samą treść. Różnią się one niewielkimi szczegółami, jak cena czy okładka. Do każdej publikacji dołączone są papierowe okulary w formie zakładki. Można zakupić takie autobiografie Magdy Gessler jak: książka w miękkiej oprawie z podpisami autorów, cena 44,90 złotych, książka w twardej oprawie z galerią fotografii Gessler w środku oraz podpisami autorów, cena 54,90 złotych, książka w wydaniu ekskluzywnym, imienna dedykacja z podpisami oraz unikalnym hologramem, produkt znajduje się w eleganckim etui, wyprodukowano jedynie 1000 takich egzemplarzy, co nadaje tej wersji wyjątkowości, cena 139,90 złotych.         Wyświetl ten post na Instagramie.                      ...

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg
Naleśnikowe roladki z serem i łososiem to świetny pomysł nie tylko na efektowną kolację czy śniadanie, ale także świetny pomysł na imprezową przekąskę.

Przygotowanie naleśnikowych roladek z łososiem to naprawdę nic trudnego. Przecież nawet niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej wiedzą jak usmażyć naleśniki. Potem wystarczy posmarować je serkiem śmietankowym i włożyć do rulonika łososia w plasterkach. Cały sprytny patent tego dania kryje się jednak gdzie indziej. Chodzi oczywiście o niecodzienny wygląd smakowitych roladek. Uzyskać go można dzięki schłodzeniu przełożonych naleśników i pokrojeniu ich w ciekawy sposób. Tak przygotowane danie może posłużyć jako ciekawa przekąska na imprezie ze znajomymi. Taki sposób podania naleśnikowego ciasta na pewno przypadnie też do gustu wybrednym zwykle dzieciom. Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej Szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 35 dag serka śmietankowego Sól ziołowa do smaku Ok. 25 dag łososia wędzonego w plastrach Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania tradycyjnego ciasta na naleśniki. Mąkę, mleko, jajko zmiksujcie z wodą gazowaną wraz ze szczyptą soli. Nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta naleśnikowego odrobiny oleju. Dzięki temu naleśniki nie będą przyklejały się do patelni podczas smażenia. Smażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni i składujcie je po kolei na talerzu. Serek śmietankowy doprawcie solą ziołową do smaku i opcjonalnie dodajcie do niego pokrojony drobno szczypiorek. Naleśniki posmarujcie serkiem śmietankowym i na każdym ułóżcie plasterek łososia wędzonego. Zwińcie naleśniki w tradycyjne ruloniki i schłodźcie je w lodówce. Pokrójcie naleśniki w plastry i podajcie na talerzu z jakimś zielonym akcentem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli szukacie bardziej...

Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Własne
Newsy
Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Zamierzacie zrobić kopytka? Zróbcie je z autorskiego przepisu Magdy Gessler. Lepszych nigdzie nie znajdziecie.

Kopytka, to obok klusków śląskich, jeden z ulubionych dodatków Polaków do obiadu, zwłaszcza w postaci mięsnego sosu. Jesteście ciekawi, jak przygotowuje je Magda Gessler i co robi, żeby zawsze były one idealne miękkie i sprężyste? Sekret idealnych kopytek Magdy Gessler Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kwestiach kulinarnych. Jakiś czas temu królowa polskiej gastronomii zdradziła swój autorski przepis na kopytka. Ich sekret tkwi w dwóch prostych trikach. Gwiazda zawsze pilnuje odpowiednich proporcji mąki i bardzo starannie wyrabia ciasto. Kopytka przygotowane według jej proporcji wychodzą miękkie i wyjątkowo apetyczne. Koniecznie sprawdźcie jak smakuje to danie. Przepis na ciasto na kopytka według Magdy Gessler Składniki: 1.5 kg ziemniaków mączystych  około 200 g mąki pszennej 2 nieduże jajka łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub maszynkę do mielenia. Do zmielonych i ostudzonych ziemniaków dodajcie jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną (uważajcie na ilość mąki - gdy dacie jej za dużo, ciasto na kopytka wyjdzie twarde. Jeśli ziemniaki są mocno mączyste, jak te w przepisie Magdy Gessler, warto dodać nieco mniej mąki). Ciasto wyrabiajcie, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (róbcie to w miarę szybko, dzięki czemu kopytka będą delikatne). Stolnicę podsypcie mąką i wyłóżcie na nią ciasto podzielone na kilka części. Z każdej części wałkujcie rulon, z którego następnie wytnijcie kluseczki. Kopytka wrzućcie na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, co zapobiegnie sklejeniu się kopytek. Po wrzuceniu koniecznie mieszajcie je od dna, by nie...

Były kucharz zdradził ile zarabiał u Magdy Gessler. Kwota zwala z nóg
ONS
Newsy
Magda Gessler ma na pieńku z mafią. Poszło o haracz za jej restaurację
Magda Gessler znowu szokuje. Tym razem już nie przewróconym stołem w czasie „Kuchennych rewolucji”, ani nie wysokimi cenami w swojej knajpie. Znana restauratorka wróciła do przeszłości i opowiedziała o swoich perypetiach z grupami przestępczymi.

Ta historia mrozi krew w żyłach. Magda Gessler cofnęła się do lat 90., kiedy to zaczynała swoją przygodę z biznesem gastronomicznym w naszym kraju. Gessler przyjechała nad Wisłę po spędzeniu lat młodzieńczych za granicą i doznała kulturowego szoku. Branża gastronomiczna po przemianach ustrojowych rozpoczętych w 1989 r. była jeszcze w powijakach. Inflacja, trudne wolnorynkowe reformy Leszka Balcerowicza i słabość państwa były na porządku dziennym. Jak wyglądało starcie Magdy Gessler z mafią? Niestabilna sytuacja lat 90. dała się we znaki także i Magdzie Gessler. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” wspominała, jak wyglądały jej początki rozwijania biznesu restauracyjnego w Polsce. 67-latka powiedziała w wywiadzie dla jednej z gazet, że musiała wówczas zainwestować w prywatną ochronę. Wszystko zaczęło się od prób wymuszenia haraczu przez warszawskich przestępców. Bandyci żądali słonych sum od Magdy Gessler „za ochronę”. Po złożeniu restauratorce „propozycji nie do odrzucenia”, zrobiło się gorąco… Znana z twardego charakteru i nieugiętości Gessler wzięła sprawy w swoje ręce. O żadnych ustępstwach nie było mowy. Pani Magda zatrudniła własnych bodyguardów, którzy strzegli ją jak oka w głowie. Ta śmieszno-straszna opowieść sprzed niemal 30 lat dźwięczy swoim echem także do dziś. Magda Gessler nie rozstaje się ze swoimi ochroniarzami aż do dziś! Czyżby macki warszawskiej ośmiornicy sięgały tak daleko? Jak mówi Gessler, od 1993 roku ma już święty spokój. Jednak fakt ciągłego pozostawiania ochrony nie pozostawia wątpliwości – właścicielka bujnych blond loków wciąż woli dmuchać na zimne… Gdzie można przeczytać więcej o przygodach Magdy Gessler? Słynna restauratorka lubi jak widać wracać do przeszłości. Także tej...